Jak zrobić pierwsze piwo..

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • marins83
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.09
    • 12

Jak zrobić pierwsze piwo..

Witam wszystkich na forum, zaznaczę, że jestem tutaj świeżakiem i miałbym prośbę, gdyby ktoś z zacnych ludzi posiadających tę cudowną umiejętność jaką jest warzenie napoju bogów, czy mógłby ktoś opisać proces - krok po kroku co trzeba zrobić i jakich materiałów i przedmiotów użyć do zrobienia
    Z góry dziękuję za rady
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

Nikt ci nie odpowie na takie pytanie, bo wszystko jest na forum.

Czytaj, czytaj, czytaj. Po dwóch tygodniach studiowania forum, gdy czegoś nie będziesz rozumieć zapytaj.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

Comment

• kopyr
      • 2004.06
      • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marins83 Wyświetlenie odpowiedzi
      Witam wszystkich na forum, zaznaczę, że jestem tutaj świeżakiem i miałbym prośbę, gdyby ktoś z zacnych ludzi posiadających tę cudowną umiejętność jaką jest warzenie napoju bogów, czy mógłby ktoś opisać proces - krok po kroku co trzeba zrobić i jakich materiałów i przedmiotów użyć do zrobienia
      Z góry dziękuję za rady
      Po pierwsze trzeba posiąść umiejętność czytania, skoro napisałeś tego posta, ten etap mamy chyba za sobą. Idźmy dalej, dla ułatwienia będzie w punktach (jeśli któryś punkt jest niezrozumiały, ani chybi znaczy to, że trzeba wrócić do punktu wcześniejszego):
      1. Należy dużo czytać o tym, jak się robi piwo.
      2. Kiedy już się trochę poczyta, to należy się zastanowić czy zaczynasz z brewkitu, z ekstraktów czy ze słodu.
      3. Po podjęciu decyzji, trzeba poczytać z czym się wiąże konkretna droga, którą wybrałeś.
      4. Po zrealizowaniu pkt 3. będziesz już wiedział co musisz zamówić.
      5. Zamawiasz sprzęt i surowce.
      6. Jeśli wiesz co i jak zaczynasz warzenie, jeśli nie wracasz do pkt 3. W razie wątpliwości pytasz na forum. Ale to dopiero przy punkcie 6.*

Wątków podobnych do Twojego są dziesiątki, o ile nie setki. Wybierz sobie kilka i przeczytaj od deski do deski.

*My tu rozumiesz od razu rozkminimy czy jesteś na punkcie 1. czy 6.
      blog.kopyra.com

Comment

• behegrzmot
        Porucznik Browarny Tester
        • 2009.01
        • 276

No nie wmowisz mi, ze nawet sie nie spodziewasz jaka bedzie reakcja pozostalych uzytkownikow na taki pokaz lenistwa z Twojej strny

Sluchaj jacera bo prawde pisze

Comment

• Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi

Z drugiej strony może CP zrobiłoby jakiś zestaw startowy?? Halo?
          Trochę offtop, ale tak, zestaw startowy niedługo ujrzy światło dzienne, na razie jest po fermentacji burzliwej i cichej, obecnie dojrzewa - to tak, żeby było na temat

A nowemu koledze zalecam wypełnienie profilu, może się okazać, że mieszkasz np. we Wrocku, w którym odbywają się bezpłatne kursy warzenia, albo w jakimś mieście, gdzie Cię przygarnie jakiś piwowar na pokaz.

Ale najpierw trzeba poczytać, zatrudnić wujka gugla, a nie tak na gotowca czekać.
          Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2009-09-03, 11:55.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• marins83
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2009.09
            • 12

z góry dzięki za rady - jestem na razie przy 3. na allegro znalazłem już zestawik http://allegro.pl/item708904274_piwo..._litry_aj.html mam nadzieję, że coś takiego mi się przyda, oczywiście mile jak zawsze rady co do lokalizacji to niestety do Włocławka z Warszawy jest kawałek, a jutro w pracy obczytam wszystkie pościaki

pzdr

Comment

• marins83
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2009.09
              • 12

oj! tam jest Wrocek hehe, co jednak nadal nie zmienia faktu, że daleko...a piwo ważone na Starówce we Wrocku, po prostu szał ostatnio jak byłem na targach Polibudy we Wrocku w czerwcu miałem okazję po raz pierwszy spróbować tam świeżo uważonego browarka...to wspomnienie na zawsze pozostanie w mej pamięci

Comment

• YouPeter
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.05
                • 2379

Pewnie na uwarzenie pierwszej warki z brew-kitu taki zestaw wystarczy, a i piwo z dodatkiem 1 kg cukru będzie lepsze od tego co piłeś dotychczas. Jednak w przyszłości polecam zakupić jakąś książkę, gdzie wiedza ta jest usystematyzowana i prosta do przyswojenia. A potem czytać już bardziej szczegółowe tematy na forum. To pomoże Ci uniknąć wielu kłopotów przy warzeniu pierwszych warek, a te mają z tego co obserwuję wszyscy, jak czytam pierwsze posty nawet najbardziej aktywnych w tym temacie użytkowników tego forum
                Ostatnia zmiana dokonana przez YouPeter; 2009-09-03, 20:54.
                Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

Comment

• anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10788

po pierwsze primo piwo się waRZy
                  Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2009-09-03, 20:55.
                  Mniej książków więcej piwa

Comment

• jacer
                    • 2006.03
                    • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marins83 Wyświetlenie odpowiedzi
                    oj! tam jest Wrocek hehe, co jednak nadal nie zmienia faktu, że daleko...a piwo ważone na Starówce we Wrocku, po prostu szał ostatnio jak byłem na targach Polibudy we Wrocku w czerwcu miałem okazję po raz pierwszy spróbować tam świeżo uważonego browarka...to wspomnienie na zawsze pozostanie w mej pamięci
                    I jeszcze musisz wbić sobie do głowy, że piwo się waRZy

A piwo ze Spiża nie jest dobre. Jak dużo poczytasz i się nauczysz to uwarzysz lepsze.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

Comment

• oldboy
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2008.11
                      • 60

Ja zacząłem od tego:

i tego:
                      W tym dziale znajdziesz opracowania wybranych tematów do działu BA. Przeznaczone są one do przedyskutowania zanim zostaną zamieszczone w serwisie w ostatecznej formie.

Jeśli gotowałeś kiedyś wodę na zupę i mierzyłeś temperaturę(np. przy gorączce) to olej ekstrakty i zaczynaj od słodów .

Comment

• e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19275

Kiedy ja zaczynałem wiedzy miałem tyle ile już wiesz, a plus dodatkowo te kilka rad które Ci udzielono wystarczy. Na pierwszy raz wystarczy. Reszta potem... Nie od razu Kraków zbudowano, a wiedzę trzeba doskonalić.

Comment

• marins83
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2009.09
                          • 12

dobrze więc, ja będę zgłębiał teorię odnośnie warzenia, a jeśli ktoś mógłby doradzić, czy warto kupować taki zestaw z allegro (link zamieszczony wyżej)??czy może od razu coś profesjonalniejszego...z góry podziękowania

Comment

• marins83
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2009.09
                            • 12

i przede wszystkim dzięki za cierpliwość i pomoc - miejcie świadomość, że obudziliście we mnie piwnego potwora który jak tylko zacznie robić dobre piwko to echh...mam nadzieję, że mnie narzeczona nie zostawi zresztą - ona też kocha piwo muszę się postarać aby moja produkcja nie była na sztukę ale na High Quality, co jak myślę przyjdzie z czasem

Comment

Przetwarzanie...
                            X