Jak zrobić pierwsze piwo..

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • marins83
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.09
    • 12

    #16
    i jeszcze jedno pytanie na koniec, mianowicie - na jaką pierwszą warkę się porwać???

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marins83 Wyświetlenie odpowiedzi
      i jeszcze jedno pytanie na koniec, mianowicie - na jaką pierwszą warkę się porwać???
      No ale brewkit czy zacieranie?
      Zwykle pierwszą warką jest jasne ale, ja jednak polecam stouta.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • marins83
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2009.09
        • 12

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
        No ale brewkit czy zacieranie?
        Zwykle pierwszą warką jest jasne ale, ja jednak polecam stouta.

        myślę, że chyba najpierw brewkit

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #19
          Jeśli brewkit, to - tak jak Kopyr - polecam stouta. Dlaczego? A dlatego, że piwo jasne jest bardziej czułe na wady w wykonaniu chociażby. Tylko koniecznei dodaj albo enhancera albo innego ekstraktu, a nie cukru,
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • oldboy
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2008.11
            • 60

            #20
            Ja bym zestawy omijał bo...
            zawsze jest tam cos co masz albo czego nie potrzebujesz
            tutaj widze:
            mieszadło >zerknij do kuchni a nóż masz drewnianą łyżkę ,
            szczotka do butelek >wg mnie niepotrzebna ,ja po wypiciu piwa płucze butelkę wodą bez płynu i to starcza
            a i w zestawie brak czegos do dezynfekcji ala chemioxi

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #21
              Do dezynfekcji można od biedy użyć Ace, a wg mnie najgorsze tam to tylko jeden fermentator...

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                Do dezynfekcji można od biedy użyć Ace
                Dlaczego od biedy, bardzo dobry środek dezynfekcyjny

                Lada moment pojawią się zestawy startowe w sklepie Centrum Piwowarstwa, poczekaj chwilę, może Ci coś z naszej oferty bardziej podejdzie.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #23
                  Aha dzięki tej aukcji dowiedziałem się w końcu co to jest lager:
                  LAGER Tradycyjne australijskie piwo. Produkowane z najwyższej jakości australijskiego jęczmienia i tasmańskiego chmielu.

                  Ale sprzedawca "Odstraszacza odstraszającego na gołębie" nie musi być znawcą piw (ani gołębi).

                  Comment

                  • przemo70
                    † 1970-2019 Piwosz w Raju
                    • 2007.05
                    • 1501

                    #24
                    Proponuję to http://www.sklep.wes.com.pl/?d=produkt&id=157 zaznaczam że nie mam tam żadnych udziałów żeby nie było
                    Save water, drink beer ...

                    http://www.parowozy.com.pl/
                    http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                    https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                    Comment

                    • marins83
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2009.09
                      • 12

                      #25
                      wstrzymam się jeszcze trochę z zestawem startowym, może rzeczywiście jak Marusia pisze w Centrum Piwowarstwa coś fajnego wyjdzie, wszelkie sugestie i nowości odnośnie startera mile widziane

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marins83 Wyświetlenie odpowiedzi
                        wstrzymam się jeszcze trochę z zestawem startowym, może rzeczywiście jak Marusia pisze w Centrum Piwowarstwa coś fajnego wyjdzie, wszelkie sugestie i nowości odnośnie startera mile widziane
                        A co może być innego? Fermentor, kapslownica, kapsle, myjka, może wężyk z oplotu dołożą Jakaś puszka na początek.

                        Jedynie cena może być inna.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • marins83
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2009.09
                          • 12

                          #27
                          no dokładnie...ja już od przyszłego tygodnia powoli zaczynam kompletować wszystko, bo teraz na jesieni dobra temperatura do fermentacji

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                          A co może być innego? Fermentor, kapslownica, kapsle, myjka, może wężyk z oplotu dołożą Jakaś puszka na początek.

                          Jedynie cena może być inna.

                          Comment

                          • bumbastic
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2008.08
                            • 135

                            #28
                            Ja na pierwsze piwo kupiłem puszkę brewkitu, balingometr, kapsle i kapslownicę. Pojemnik fermentacyjny akurat miałem po winie. Można wykorzystać balon szklany jak kto ma ale jest niewygodny. Na pierwszy raz więcej nie trzeba. I tak emocji jest co niemiara, a piwo wyjdzie napewno lepsze niż w sklepie.

                            Comment

                            • krzem82
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2005.11
                              • 113

                              #29
                              Kup sobie słodu pilzneńskiego z 3kg, słodu monachijskiego z 2kg oraz słodu zakwaszającego z 0,25kg (wszystkie słody jak będziesz kupował w sklepie internetowym np. BROWAMATOR weź z opcją śrutowania), po 30g chmielu goryczkowego i aromatycznego, oraz drożdże górnej fermentacji (to takie co pracują w wyższych temp około 20st.C).
                              Załatw sobie garnek duży z 30litrów oraz dwa wiadra też takie duże (z jednego z wiader zrób filtr, czyli narób dziur w dnie nie za dużych nie za małych takich w sam raz. Wąż, termometr (taki do minimalnie do 100stC).
                              ZACIERANIE
                              START I:
                              1. Do gara wlej z 15 litrów wody, podgrzej na kuchence gazowej do około 44st.C,
                              2. Wsyp słód cały jaki kupiłeś,
                              3. Mieszaj i utrzymuj temperaturę 44st. C przez 20 minut,
                              4. Po tym okresie zacznij podgrzewać i przez około 20 minut dojdź do temp. 62-64st.C,
                              5. Utrzymuj 62-64st.C przez około 30 minut,
                              6. Później podgrzej do 70-72st. i trzymaj przez 30-40 minut, mieszaj..,
                              7. Podgrzej do temperatury około 78st.C i trzymaj przez 15 minut,
                              KONIEC I
                              FILTRACJA
                              START II:
                              1. Postaw wiaderko z którego zrobiłeś filtr na wiaderku z którego nie zrobiłeś
                              2. Przelej zawartość gara (to co zrobiłeś w procesie zacierania) przez wiadro filtracyjne do wiara na spodzie.
                              3. Pozostałość słodu (młóto) na dnie wiadra filtracyjnego przepłucz około 2 litrami wody w celu lepszego wyciśnięcia ekstraktu (cukru i innych takich) ze słodu.
                              KONIEC II
                              GOTOWANIE
                              START III
                              1. Umyj garnek w którym poprzednio zacierałeś,
                              2. Wlej do niego to co jest teraz we wiaderku,
                              3. Wstaw na kuchenkę i zacznij podgrzewać intensywnie aż do zagotowania,
                              4. Jak się zagotuje zmniejsz gaz i gotuj,
                              5. Po 10 minutach do wsyp chmielu goryczkowego z 20 gram,
                              6. Gotuj całość przez około 90 minut,
                              7. Jakiś czas przed końcem gotowania (z 15 minut) dodaj z 20 gram granulatu chmielowego aromatycznego,
                              8. Zbierz z góry brzeczki szumowiny powstałe podczas gotowania chmielu.
                              KONIEC III
                              CHŁODZENIE
                              START IV:
                              1. Dokładnie umyj wiadro (to bez dziur w dnie) jakimś preparatem lub gotującą wodą żeby pozbyć się mikroorganizmów,
                              2. Garnek w którym gotowałeś wsadź do wanny z zimną wodą lub wymyśl jakiś inny sposób na ochłodzenie jego zawartości,
                              3. Ochłodzoną brzeczkę przelej do wiadra (tego czystego),
                              4. Przygotuj drożdże według instrukcji dostarczonej z drożdżami,
                              5. Dodaj drożdży do wiadra i zatkaj to dokładnie.
                              KONIEC IV
                              FERMENTACJA
                              START V
                              1. No i wystartowało albo i nie..,
                              2. Na powierzchni pojawi się kożuch drożdże będą się namnażać a później fermentować,
                              3. Po sześciu dniach podejmij decyzje czy dalej trzymać we wiadrze czy do butelek,
                              4. Jak do butelek to jak będziesz przelewał pododawaj trochę cukru do każdej z nich.
                              KONIEC V
                              KONSUMPCJA
                              START VI
                              To tak ogólnie WSZYSTKO CO TU NAPISAŁEM JEST BARDZO OKOŁO więc dobra baza do poczytania i sprecyzowania przez Ciebie, poczytaj i wtedy sobie zaplanuj ten proces, wypracuj sobie jakieś patenty, może Ci się co uda zrobić.
                              Last edited by krzem82; 2009-09-09, 12:14.

                              Comment

                              • Seta
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.10
                                • 6964

                                #30
                                3. Mieszaj i utrzymuj temperaturę 44st. C przez 20 minut,
                                W jakim celu??

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X