i jeszcze jedno pytanie na koniec, mianowicie - na jaką pierwszą warkę się porwać???
Jak zrobić pierwsze piwo..
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marins83 Wyświetlenie odpowiedzii jeszcze jedno pytanie na koniec, mianowicie - na jaką pierwszą warkę się porwać???
Zwykle pierwszą warką jest jasne ale, ja jednak polecam stouta.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziNo ale brewkit czy zacieranie?
Zwykle pierwszą warką jest jasne ale, ja jednak polecam stouta.
myślę, że chyba najpierw brewkit
Comment
-
-
Jeśli brewkit, to - tak jak Kopyr - polecam stouta. Dlaczego? A dlatego, że piwo jasne jest bardziej czułe na wady w wykonaniu chociażby. Tylko koniecznei dodaj albo enhancera albo innego ekstraktu, a nie cukru,
Comment
-
-
Ja bym zestawy omijał bo...
zawsze jest tam cos co masz albo czego nie potrzebujesz
tutaj widze:
mieszadło >zerknij do kuchni a nóż masz drewnianą łyżkę ,
szczotka do butelek >wg mnie niepotrzebna ,ja po wypiciu piwa płucze butelkę wodą bez płynu i to starcza
a i w zestawie brak czegos do dezynfekcji ala chemioxi
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziDo dezynfekcji można od biedy użyć Ace
Lada moment pojawią się zestawy startowe w sklepie Centrum Piwowarstwa, poczekaj chwilę, może Ci coś z naszej oferty bardziej podejdzie.
Comment
-
-
Aha dzięki tej aukcji dowiedziałem się w końcu co to jest lager:
LAGER Tradycyjne australijskie piwo. Produkowane z najwyższej jakości australijskiego jęczmienia i tasmańskiego chmielu.
Ale sprzedawca "Odstraszacza odstraszającego na gołębie" nie musi być znawcą piw (ani gołębi).
Comment
-
-
Proponuję to http://www.sklep.wes.com.pl/?d=produkt&id=157 zaznaczam że nie mam tam żadnych udziałów żeby nie byłoSave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marins83 Wyświetlenie odpowiedziwstrzymam się jeszcze trochę z zestawem startowym, może rzeczywiście jak Marusia pisze w Centrum Piwowarstwa coś fajnego wyjdzie, wszelkie sugestie i nowości odnośnie startera mile widziane
Jedynie cena może być inna.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
no dokładnie...ja już od przyszłego tygodnia powoli zaczynam kompletować wszystko, bo teraz na jesieni dobra temperatura do fermentacji
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziA co może być innego? Fermentor, kapslownica, kapsle, myjka, może wężyk z oplotu dołożą Jakaś puszka na początek.
Jedynie cena może być inna.
Comment
-
-
Ja na pierwsze piwo kupiłem puszkę brewkitu, balingometr, kapsle i kapslownicę. Pojemnik fermentacyjny akurat miałem po winie. Można wykorzystać balon szklany jak kto ma ale jest niewygodny. Na pierwszy raz więcej nie trzeba. I tak emocji jest co niemiara, a piwo wyjdzie napewno lepsze niż w sklepie.
Comment
-
-
Kup sobie słodu pilzneńskiego z 3kg, słodu monachijskiego z 2kg oraz słodu zakwaszającego z 0,25kg (wszystkie słody jak będziesz kupował w sklepie internetowym np. BROWAMATOR weź z opcją śrutowania), po 30g chmielu goryczkowego i aromatycznego, oraz drożdże górnej fermentacji (to takie co pracują w wyższych temp około 20st.C).
Załatw sobie garnek duży z 30litrów oraz dwa wiadra też takie duże (z jednego z wiader zrób filtr, czyli narób dziur w dnie nie za dużych nie za małych takich w sam raz. Wąż, termometr (taki do minimalnie do 100stC).
ZACIERANIE
START I:
1. Do gara wlej z 15 litrów wody, podgrzej na kuchence gazowej do około 44st.C,
2. Wsyp słód cały jaki kupiłeś,
3. Mieszaj i utrzymuj temperaturę 44st. C przez 20 minut,
4. Po tym okresie zacznij podgrzewać i przez około 20 minut dojdź do temp. 62-64st.C,
5. Utrzymuj 62-64st.C przez około 30 minut,
6. Później podgrzej do 70-72st. i trzymaj przez 30-40 minut, mieszaj..,
7. Podgrzej do temperatury około 78st.C i trzymaj przez 15 minut,
KONIEC I
FILTRACJA
START II:
1. Postaw wiaderko z którego zrobiłeś filtr na wiaderku z którego nie zrobiłeś
2. Przelej zawartość gara (to co zrobiłeś w procesie zacierania) przez wiadro filtracyjne do wiara na spodzie.
3. Pozostałość słodu (młóto) na dnie wiadra filtracyjnego przepłucz około 2 litrami wody w celu lepszego wyciśnięcia ekstraktu (cukru i innych takich) ze słodu.
KONIEC II
GOTOWANIE
START III
1. Umyj garnek w którym poprzednio zacierałeś,
2. Wlej do niego to co jest teraz we wiaderku,
3. Wstaw na kuchenkę i zacznij podgrzewać intensywnie aż do zagotowania,
4. Jak się zagotuje zmniejsz gaz i gotuj,
5. Po 10 minutach do wsyp chmielu goryczkowego z 20 gram,
6. Gotuj całość przez około 90 minut,
7. Jakiś czas przed końcem gotowania (z 15 minut) dodaj z 20 gram granulatu chmielowego aromatycznego,
8. Zbierz z góry brzeczki szumowiny powstałe podczas gotowania chmielu.
KONIEC III
CHŁODZENIE
START IV:
1. Dokładnie umyj wiadro (to bez dziur w dnie) jakimś preparatem lub gotującą wodą żeby pozbyć się mikroorganizmów,
2. Garnek w którym gotowałeś wsadź do wanny z zimną wodą lub wymyśl jakiś inny sposób na ochłodzenie jego zawartości,
3. Ochłodzoną brzeczkę przelej do wiadra (tego czystego),
4. Przygotuj drożdże według instrukcji dostarczonej z drożdżami,
5. Dodaj drożdży do wiadra i zatkaj to dokładnie.
KONIEC IV
FERMENTACJA
START V
1. No i wystartowało albo i nie..,
2. Na powierzchni pojawi się kożuch drożdże będą się namnażać a później fermentować,
3. Po sześciu dniach podejmij decyzje czy dalej trzymać we wiadrze czy do butelek,
4. Jak do butelek to jak będziesz przelewał pododawaj trochę cukru do każdej z nich.
KONIEC V
KONSUMPCJA
START VI
To tak ogólnie WSZYSTKO CO TU NAPISAŁEM JEST BARDZO OKOŁO więc dobra baza do poczytania i sprecyzowania przez Ciebie, poczytaj i wtedy sobie zaplanuj ten proces, wypracuj sobie jakieś patenty, może Ci się co uda zrobić.Last edited by krzem82; 2009-09-09, 12:14.
Comment
-
Comment