Jak zrobić pierwsze piwo..

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • krzem82
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.11
    • 113

    #31
    przerwa białkowa i beta-glukanowa

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19261

      #32
      a po co?

      Comment

      • Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13952

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
        Do dezynfekcji można od biedy użyć Ace
        A w jakiej postaci?

        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

        Comment

        • Maidenowiec
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.07
          • 2287

          #34
          Ja polecam w żadnej.
          Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

          Thou shallt not spilleth thy beer!

          Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

          Comment

          • krzem82
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.11
            • 113

            #35
            Ok macie racje nie potrzeba ale tak mnie poniosło jak pisałem ten opis, że dodałem to bezmyślnie.

            Comment

            • marins83
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2009.09
              • 12

              #36
              krzem82 dzięki za opis, ułatwi mi to dużo zadanie, reszcie też dzięki za włączenie się w dyskusje P.S. dzisiaj byłem (dla tych którzy są z Wawy wiedzą) w sklepie Rodzinka BIS przy ul. Pejzażowej 2 i zaopatrzyłem się w zapas dooobrych piwek m.in. Opata, Zdrojowe, Miodowe Mazowieckie, Ciechana, Koźlaka Amber, Krajan Miodowe Ciemne i zabieram się za degustacje już niewiele mnie dzieli od ruszenia z domową produkcją, jedno jest pewne, będę doskonalił tą sztukę Wasze zdrowie

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krzem82 Wyświetlenie odpowiedzi
              Kup sobie słodu pilzneńskiego z 3kg, słodu monachijskiego z 2kg oraz słodu zakwaszającego z 0,25kg (wszystkie słody jak będziesz kupował w sklepie internetowym np. BROWAMATOR weź z opcją śrutowania), po 30g chmielu goryczkowego i aromatycznego, oraz drożdże górnej fermentacji (to takie co pracują w wyższych temp około 20st.C).
              Załatw sobie garnek duży z 30litrów oraz dwa wiadra też takie duże (z jednego z wiader zrób filtr, czyli narób dziur w dnie nie za dużych nie za małych takich w sam raz. Wąż, termometr (taki do minimalnie do 100stC).
              ZACIERANIE
              START I:
              1. Do gara wlej z 15 litrów wody, podgrzej na kuchence gazowej do około 44st.C,
              2. Wsyp słód cały jaki kupiłeś,
              3. Mieszaj i utrzymuj temperaturę 44st. C przez 20 minut,
              4. Po tym okresie zacznij podgrzewać i przez około 20 minut dojdź do temp. 62-64st.C,
              5. Utrzymuj 62-64st.C przez około 30 minut,
              6. Później podgrzej do 70-72st. i trzymaj przez 30-40 minut, mieszaj..,
              7. Podgrzej do temperatury około 78st.C i trzymaj przez 15 minut,
              KONIEC I
              FILTRACJA
              START II:
              1. Postaw wiaderko z którego zrobiłeś filtr na wiaderku z którego nie zrobiłeś
              2. Przelej zawartość gara (to co zrobiłeś w procesie zacierania) przez wiadro filtracyjne do wiara na spodzie.
              3. Pozostałość słodu (młóto) na dnie wiadra filtracyjnego przepłucz około 2 litrami wody w celu lepszego wyciśnięcia ekstraktu (cukru i innych takich) ze słodu.
              KONIEC II
              GOTOWANIE
              START III
              1. Umyj garnek w którym poprzednio zacierałeś,
              2. Wlej do niego to co jest teraz we wiaderku,
              3. Wstaw na kuchenkę i zacznij podgrzewać intensywnie aż do zagotowania,
              4. Jak się zagotuje zmniejsz gaz i gotuj,
              5. Po 10 minutach do wsyp chmielu goryczkowego z 20 gram,
              6. Gotuj całość przez około 90 minut,
              7. Jakiś czas przed końcem gotowania (z 15 minut) dodaj z 20 gram granulatu chmielowego aromatycznego,
              8. Zbierz z góry brzeczki szumowiny powstałe podczas gotowania chmielu.
              KONIEC III
              CHŁODZENIE
              START IV:
              1. Dokładnie umyj wiadro (to bez dziur w dnie) jakimś preparatem lub gotującą wodą żeby pozbyć się mikroorganizmów,
              2. Garnek w którym gotowałeś wsadź do wanny z zimną wodą lub wymyśl jakiś inny sposób na ochłodzenie jego zawartości,
              3. Ochłodzoną brzeczkę przelej do wiadra (tego czystego),
              4. Przygotuj drożdże według instrukcji dostarczonej z drożdżami,
              5. Dodaj drożdży do wiadra i zatkaj to dokładnie.
              KONIEC IV
              FERMENTACJA
              START V
              1. No i wystartowało albo i nie..,
              2. Na powierzchni pojawi się kożuch drożdże będą się namnażać a później fermentować,
              3. Po sześciu dniach podejmij decyzje czy dalej trzymać we wiadrze czy do butelek,
              4. Jak do butelek to jak będziesz przelewał pododawaj trochę cukru do każdej z nich.
              KONIEC V
              KONSUMPCJA
              START VI
              To tak ogólnie WSZYSTKO CO TU NAPISAŁEM JEST BARDZO OKOŁO więc dobra baza do poczytania i sprecyzowania przez Ciebie, poczytaj i wtedy sobie zaplanuj ten proces, wypracuj sobie jakieś patenty, może Ci się co uda zrobić.

              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                A w jakiej postaci?
                używać można każdy wybielacz chlorowy "naturalny" czyli niearomatyzowany (nie cytrynowy itp).
                Co do bezpieczeństwa takiego rozwiązania to jak widać zdania są podzielone. Bezwzględnie trzeba go dobrze wypłukać ciepłą wodą.
                Czasami jest też niezastąpiony - np gdy coś się przypali.

                Comment

                • Maidenowiec
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.07
                  • 2287

                  #38
                  Jeżeli byście stosowali aromatyzowane to dopiero byście zauważyli ile tego zostaje mimo płukania
                  Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                  Thou shallt not spilleth thy beer!

                  Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                  Comment

                  • mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedzi
                    Jeżeli byście stosowali aromatyzowane to dopiero byście zauważyli ile tego zostaje mimo płukania
                    A nie zostaje czasem sam aromat , analogicznie jak w pecie po oranżadzie (pomarańczowej , cytrynowej itp.) można płukać czym się chce i ile się chce aromat jest nie do zabicia.

                    Comment

                    • Maidenowiec
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.07
                      • 2287

                      #40
                      Z chlorem jest podobnie.
                      Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                      Thou shallt not spilleth thy beer!

                      Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                      Comment

                      • Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
                        A nie zostaje czasem sam aromat , analogicznie jak w pecie po oranżadzie (pomarańczowej , cytrynowej itp.) można płukać czym się chce i ile się chce aromat jest nie do zabicia.
                        Też mi się tak wydaje - taka jest rola aromatu, żeby zostawał po płukaniu i dawał "wrażenie świeżości"... Dlatego zaleca stosowanie niearomatyzowanych.

                        Comment

                        • marins83
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2009.09
                          • 12

                          #42
                          sumując - jaki polecacie środek czyszczący niearomatyzowany?

                          Comment

                          • Maidenowiec
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.07
                            • 2287

                            #43
                            Ludwik, porządna gąbka i szczotka do mycia wszystkiego, Chemipro OXI do sterylizacji.
                            Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                            Thou shallt not spilleth thy beer!

                            Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                            Comment

                            • oldboy
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2008.11
                              • 60

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedzi
                              Ludwik, porządna gąbka i szczotka do mycia wszystkiego, Chemipro OXI do sterylizacji.
                              +przelanie wrzątkiem/przegotowanie tego co sie da

                              Comment

                              • przemo70
                                † 1970-2019 Piwosz w Raju
                                • 2007.05
                                • 1501

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedzi
                                Ludwik, porządna gąbka i szczotka do mycia wszystkiego, Chemipro OXI do sterylizacji.
                                A ja od początku do dezynfekcji używam pirosiarczynu i jak do tej pory nie trafił mi się kwasiżur z powodu złej dezynfekcji
                                Save water, drink beer ...

                                http://www.parowozy.com.pl/
                                http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                                https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X