przerwa białkowa i beta-glukanowa
Jak zrobić pierwsze piwo..
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziDo dezynfekcji można od biedy użyć Ace
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Ja polecam w żadnej.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
krzem82 dzięki za opis, ułatwi mi to dużo zadanie, reszcie też dzięki za włączenie się w dyskusje P.S. dzisiaj byłem (dla tych którzy są z Wawy wiedzą) w sklepie Rodzinka BIS przy ul. Pejzażowej 2 i zaopatrzyłem się w zapas dooobrych piwek m.in. Opata, Zdrojowe, Miodowe Mazowieckie, Ciechana, Koźlaka Amber, Krajan Miodowe Ciemne i zabieram się za degustacje już niewiele mnie dzieli od ruszenia z domową produkcją, jedno jest pewne, będę doskonalił tą sztukę Wasze zdrowie
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krzem82 Wyświetlenie odpowiedziKup sobie słodu pilzneńskiego z 3kg, słodu monachijskiego z 2kg oraz słodu zakwaszającego z 0,25kg (wszystkie słody jak będziesz kupował w sklepie internetowym np. BROWAMATOR weź z opcją śrutowania), po 30g chmielu goryczkowego i aromatycznego, oraz drożdże górnej fermentacji (to takie co pracują w wyższych temp około 20st.C).
Załatw sobie garnek duży z 30litrów oraz dwa wiadra też takie duże (z jednego z wiader zrób filtr, czyli narób dziur w dnie nie za dużych nie za małych takich w sam raz. Wąż, termometr (taki do minimalnie do 100stC).
ZACIERANIE
START I:
1. Do gara wlej z 15 litrów wody, podgrzej na kuchence gazowej do około 44st.C,
2. Wsyp słód cały jaki kupiłeś,
3. Mieszaj i utrzymuj temperaturę 44st. C przez 20 minut,
4. Po tym okresie zacznij podgrzewać i przez około 20 minut dojdź do temp. 62-64st.C,
5. Utrzymuj 62-64st.C przez około 30 minut,
6. Później podgrzej do 70-72st. i trzymaj przez 30-40 minut, mieszaj..,
7. Podgrzej do temperatury około 78st.C i trzymaj przez 15 minut,
KONIEC I
FILTRACJA
START II:
1. Postaw wiaderko z którego zrobiłeś filtr na wiaderku z którego nie zrobiłeś
2. Przelej zawartość gara (to co zrobiłeś w procesie zacierania) przez wiadro filtracyjne do wiara na spodzie.
3. Pozostałość słodu (młóto) na dnie wiadra filtracyjnego przepłucz około 2 litrami wody w celu lepszego wyciśnięcia ekstraktu (cukru i innych takich) ze słodu.
KONIEC II
GOTOWANIE
START III
1. Umyj garnek w którym poprzednio zacierałeś,
2. Wlej do niego to co jest teraz we wiaderku,
3. Wstaw na kuchenkę i zacznij podgrzewać intensywnie aż do zagotowania,
4. Jak się zagotuje zmniejsz gaz i gotuj,
5. Po 10 minutach do wsyp chmielu goryczkowego z 20 gram,
6. Gotuj całość przez około 90 minut,
7. Jakiś czas przed końcem gotowania (z 15 minut) dodaj z 20 gram granulatu chmielowego aromatycznego,
8. Zbierz z góry brzeczki szumowiny powstałe podczas gotowania chmielu.
KONIEC III
CHŁODZENIE
START IV:
1. Dokładnie umyj wiadro (to bez dziur w dnie) jakimś preparatem lub gotującą wodą żeby pozbyć się mikroorganizmów,
2. Garnek w którym gotowałeś wsadź do wanny z zimną wodą lub wymyśl jakiś inny sposób na ochłodzenie jego zawartości,
3. Ochłodzoną brzeczkę przelej do wiadra (tego czystego),
4. Przygotuj drożdże według instrukcji dostarczonej z drożdżami,
5. Dodaj drożdży do wiadra i zatkaj to dokładnie.
KONIEC IV
FERMENTACJA
START V
1. No i wystartowało albo i nie..,
2. Na powierzchni pojawi się kożuch drożdże będą się namnażać a później fermentować,
3. Po sześciu dniach podejmij decyzje czy dalej trzymać we wiadrze czy do butelek,
4. Jak do butelek to jak będziesz przelewał pododawaj trochę cukru do każdej z nich.
KONIEC V
KONSUMPCJA
START VI
To tak ogólnie WSZYSTKO CO TU NAPISAŁEM JEST BARDZO OKOŁO więc dobra baza do poczytania i sprecyzowania przez Ciebie, poczytaj i wtedy sobie zaplanuj ten proces, wypracuj sobie jakieś patenty, może Ci się co uda zrobić.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziA w jakiej postaci?
Co do bezpieczeństwa takiego rozwiązania to jak widać zdania są podzielone. Bezwzględnie trzeba go dobrze wypłukać ciepłą wodą.
Czasami jest też niezastąpiony - np gdy coś się przypali.
Comment
-
-
Jeżeli byście stosowali aromatyzowane to dopiero byście zauważyli ile tego zostaje mimo płukaniaSurowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedziJeżeli byście stosowali aromatyzowane to dopiero byście zauważyli ile tego zostaje mimo płukania
Comment
-
-
Z chlorem jest podobnie.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziA nie zostaje czasem sam aromat , analogicznie jak w pecie po oranżadzie (pomarańczowej , cytrynowej itp.) można płukać czym się chce i ile się chce aromat jest nie do zabicia.
Comment
-
-
Ludwik, porządna gąbka i szczotka do mycia wszystkiego, Chemipro OXI do sterylizacji.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedziLudwik, porządna gąbka i szczotka do mycia wszystkiego, Chemipro OXI do sterylizacji.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedziLudwik, porządna gąbka i szczotka do mycia wszystkiego, Chemipro OXI do sterylizacji.Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
Comment