Drożdże płynne i falstart startera

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bumbastic
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.08
    • 135

    Drożdże płynne i falstart startera

    Wiem, że źle zrobiłem. W sobotę zabrałem się za warzenie i uświadomiłem sobie, że powinienem wcześniej zrobić starter z płynnych Irish Ale Propagatora o czym oczywiście zapomniałem. Data produkcji to marzec b.r.. Wyjąłem je zatem rano z lodówki, zgniotłem wewnętrzną saszetkę z pożywką i.. nic nie spuchło. Na opakowaniu było, że po 3-ech godzinach lub dłużej spuchnie.
    Czekałem dłużej bo do wieczora i w końcu zdecydowałem zrobić z nich startera. Jest niedzielny wieczór, brzeczka od rana czeka wystudzona, a starter po 12 godzinach /1litr, 10blg temperatura pokojowa/ milczy. Co teraz?
    - Wlać to co jest do brzeczki?
    - Czekać?
    - Czekać ale na wszelki wypadek zagotować jeszcze raz cały nastaw ?
    - Sypać suche? (szkoda tych irish'ów)
    - inne opcje?
    Pomocy bo mi się zmarnuje 30 litrów czarnego Stouta!
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

    #2
    Sypać suche.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • artur2
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2008.02
      • 535

      #3
      Ja bym wlał, co jest. Ale ruszyć mogą późno - może nawet za 2 dni.
      Amerykańcy to nawet wlewają prosto z saszetki.
      Robiłem kiedyś starter z Belgian Strong Ale i w starterze w ogóle nie było znamion fermentacji. Z duszą na ramieniu wlałem do brzeczki i było ok.
      Mniej alkoholu, więcej smaku !
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Comment

      • bumbastic
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2008.08
        • 135

        #4
        Jak zwykle zdania są podzielone
        Jeszcze poczekam chwilę ale nie wiem jak długo to nerwowo wytrzymam.
        Tak jak wpatrzę się w starter to takie pojedyncze mikro pęcherzyki gazu zaczynają wędrować ku górze ale są naprawdę małe.

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika artur2 Wyświetlenie odpowiedzi
          Ja bym wlał, co jest. Ale ruszyć mogą późno - może nawet za 2 dni.
          Amerykańcy to nawet wlewają prosto z saszetki.
          Robiłem kiedyś starter z Belgian Strong Ale i w starterze w ogóle nie było znamion fermentacji. Z duszą na ramieniu wlałem do brzeczki i było ok.
          przez 2 dni mogą ruszyć , nie koniecznie Irish Ale
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #6
            Wlewaj.

            A na przyszłość: drożdże płynne Wyeast startują może po 3 godzinach, jak są świeżo wyprodukowane. A potem to idzie tak, że za każdy miesiąc od daty produkcji dodajesz 1 dzień na start. Zatem drożdże z marca = 5 dni na spuchnięcie trzeba liczyć. Może spuchnąć wcześniej, ale ma prawo dopiero po 5 dniach.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • bumbastic
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2008.08
              • 135

              #7
              Wlałem.
              Jak ruszą dam znać, a jak nie też dam znać.

              Comment

              • bumbastic
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2008.08
                • 135

                #8
                Melduję, że fermentacja się rozpoczęła, bardzo burzliwa, piana wyłazi przez rurkę.

                Comment

                • wogosz
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.12
                  • 1007

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bumbastic
                  Melduję, że fermentacja się rozpoczęła, bardzo burzliwa, piana wyłazi przez rurkę
                  Szczęściarz z Ciebie. Mnie jeszcze nigdy fermentacja tak ostro nie ruszyła po 4 godzinach mimo tygodnia propagacji i namnożenia przez dwa startery. To dobrze wróży temu piwu.

                  Comment

                  • fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3489

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
                    To dobrze wróży temu piwu.
                    No nie wiem...nie wiem...
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10768

                      #11
                      moje gęstwy nawet nie startują po 4 godzinach
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • wogosz
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.12
                        • 1007

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Fidoangel
                        No nie wiem...nie wiem...
                        Fido nie kracz. Więcej optymizmu.

                        Comment

                        • bumbastic
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2008.08
                          • 135

                          #13
                          Nie po 4-ech godzinach. Wlałem w niedzielę wieczorem 'niepracujący' starter. Rano w poniedziałek nic się nie działo, no może lekko woda w rurce wskazywała na większe ciśnienie powietrza w fermentorze niż na zewnątrz. Dopiero gdy wróciłem z pracy ok 16-tej piwo już opuszczało fermentor.
                          Na razie cały czas pracuje i pieknie pachnie. Nawet zastanawiam się czy taki zapach powinien być bo bardzo przypomina zapach pszenicznego, bananów, owoców południowych... przypomina mi to zapach takiego "wina" co się Sangria nazywa.
                          Temperatura fermentacji niestety/stety dosyć wysoka, ok 23-24 st, a te drożdże zdaje się w wyższych temperaturach produkują więcej owocowych estrów. Mi to nie przeszkadza. Na cichą planuję przenieść do garażu. Tam jest w tej chwili 18 st.
                          Last edited by bumbastic; 2009-09-11, 09:14.

                          Comment

                          • wogosz
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.12
                            • 1007

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bumbastic
                            07-09-2009 11:20
                            Wlałem.
                            Jak ruszą dam znać, a jak nie też dam znać.
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bumbastic
                            07-09-2009 16:02
                            Melduję, że fermentacja się rozpoczęła, bardzo burzliwa, piana wyłazi przez rurkę.
                            Spojrzałem na godziny napisania postów i stąd te cztery godziny

                            Comment

                            • bumbastic
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2008.08
                              • 135

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
                              Spojrzałem na godziny napisania postów i stąd te cztery godziny
                              Przyznaję się, że mało precyzyjnie się wyraziłem. Najważniejsze, że piwu nic złego nie jest. Już wylądowało na cichej przy Blg <4%.
                              Last edited by bumbastic; 2009-09-15, 08:41.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X