Przelanie brzeczki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • grazdanin
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.09
    • 18

    Przelanie brzeczki

    Witam
    Mam kolejne pytanie ; )
    Czy jak przelewam brzeczke do fermentatora to całość czy bez wszystkiego co będzie siedziało na dnie ?
  • dori
    Porucznik Browarny Tester
    • 2004.10
    • 320

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grazdanin Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam
    Mam kolejne pytanie ; )
    Czy jak przelewam brzeczke do fermentatora to całość czy bez wszystkiego co będzie siedziało na dnie ?
    Brzeczkę musisz zdekantować znad osadów. Najlepiej poczekać około 20 minut, aż osad osiądzie na dnie, a następnie przelać piwo wężykiem do fermentora. Aby osad lepiej się ułożył brzeczkę możesz wprawić łychą w ruch obrotowy, następnie odczekać i dopiero dekantować.

    Comment

    • grazdanin
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.09
      • 18

      #3
      Dzięki wszytko już jasne
      A i żeby nie zakładać nowego tematu, będę ważył 1 raz piwo więc umiejętności żadne, jakie piwo będzie smaczniejsze z puszki "gotowiec" czy wszystko od początku tj. sód samemu chmielować ?

      Comment

      • dori
        Porucznik Browarny Tester
        • 2004.10
        • 320

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grazdanin Wyświetlenie odpowiedzi
        Dzięki wszytko już jasne
        A i żeby nie zakładać nowego tematu, będę ważył 1 raz piwo więc umiejętności żadne, jakie piwo będzie smaczniejsze z puszki "gotowiec" czy wszystko od początku tj. sód samemu chmielować ?
        Smaczniejsze na pewno będzie piwo warzone ze słodów, ale za to wykonanie trudniejsze

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grazdanin Wyświetlenie odpowiedzi
          Dzięki wszytko już jasne
          A i żeby nie zakładać nowego tematu, będę ważył 1 raz piwo więc umiejętności żadne,
          ważyć to każdy potrafi , żadna filozofia kładziesz piwo na wadze i odczytujesz wagę na skali
          jakie piwo będzie smaczniejsze z puszki "gotowiec" czy wszystko od początku tj. sód samemu chmielować ?
          na pewno smaczniejsze jest z zacieraniem , jeśli o to pytałeś
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • grazdanin
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2009.09
            • 18

            #6
            Dokładnie o to mi "chodziło" : )
            Na pewno opiszę moje "dzieło" : )
            Już nawet mam nazwę dla moich wyrobów tylko nie wiem czy nie zajęta : )
            Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.

            Comment

            Przetwarzanie...
            X