Witam
Warzyłem piwo wg receptury Browamatora na piwo typu Koelsch, z wykorzystaniem Safale s-33. Zacieranie infuzyjne wg przepisu, wszystko przebiegało ok. Po dodaniu drożdzy, co prawda na nastęny dzień- fermentacja ruszyła dośc ładnie i tak utrzymywała się przez około 1 dobę, po czym praktycznie stanęła.
Mierzyłem cukier w 2,3,4 dniu fermentacji burzliwej i niestety w każdym dniu areometr wskazywał 7 Blg (Blg brzeczki okolo 10-11).
Wczoraj tj w 5 dniu fermentacji dodałem jeszcze jeden starter drożdzowy na Safale s-33 ale niestety sytuacja wyglada tak samo - brak fermentacji , blg =7 .
Dodam tylko ze piwo w smaku na pewno nie jest kwaśne, jedynie cholernie gorzkie ale to chyba nic niepokojącego.
Rozmawiałem o tym z Marusią , wspomniała coś o możliwości powstania cukrów nierefermentowalnych... może to to, w każdym razie moja wiadza nie pozwala na wyjaśnienie takiego stanu rzeczy.
Czy ktoś z doświadczonych piwowarów miał taki przypadek może? Co proponujecie, ja jakoś sie przygotowałem ze będzie kibel..
Pozdrawiam
Warzyłem piwo wg receptury Browamatora na piwo typu Koelsch, z wykorzystaniem Safale s-33. Zacieranie infuzyjne wg przepisu, wszystko przebiegało ok. Po dodaniu drożdzy, co prawda na nastęny dzień- fermentacja ruszyła dośc ładnie i tak utrzymywała się przez około 1 dobę, po czym praktycznie stanęła.
Mierzyłem cukier w 2,3,4 dniu fermentacji burzliwej i niestety w każdym dniu areometr wskazywał 7 Blg (Blg brzeczki okolo 10-11).
Wczoraj tj w 5 dniu fermentacji dodałem jeszcze jeden starter drożdzowy na Safale s-33 ale niestety sytuacja wyglada tak samo - brak fermentacji , blg =7 .
Dodam tylko ze piwo w smaku na pewno nie jest kwaśne, jedynie cholernie gorzkie ale to chyba nic niepokojącego.
Rozmawiałem o tym z Marusią , wspomniała coś o możliwości powstania cukrów nierefermentowalnych... może to to, w każdym razie moja wiadza nie pozwala na wyjaśnienie takiego stanu rzeczy.
Czy ktoś z doświadczonych piwowarów miał taki przypadek może? Co proponujecie, ja jakoś sie przygotowałem ze będzie kibel..
Pozdrawiam
Comment