coder - w tym przypadku temperatura zabiła większość enzymów na początku, więc nie było możliwości przerobienia skrobii.
Koniec fermentacji na 7 Blg..(Proszę o pomc)
Collapse
X
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika artur2 Wyświetlenie odpowiedzicoder - w tym przypadku temperatura zabiła większość enzymów na początku, więc nie było możliwości przerobienia skrobii.
temperatura nastawu wzrosłą gwałtownie do 70-78 stopni ale sytuacje opanowałem w przeciągu paru minut
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedziRadykalny sposób na uratowanie takiego piwa to "uwytrawnienie" post factum - dodajesz ze 3/4 kg cukru plus ze 3 litry wody. Cukier na pewno zostanie przerobiony, i dostaniesz więcej piwa o lepszym odfermentowaniu. Czasem to stosuję, piwo wychodzi pijalne, ale gorzej nachmielone, w niektórych stylach to nie przeszkadza.
Piwo na pewno nie będzie ekstraklasa, ale zwiększenie goryczki bardzo mu się przyda...Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
A myślicie, że jeśli teraz dodam ten cukier (0,75 kg) to drożdże go przerobią? ( piwo całkowicie zakończyło fermentację burzliwą około 3-4 dni temu ). Zawsze mam obawy np. o maksymalną długośc trwania fermentacji cichej. Zawsze się zastanawiam czy drożdze po jakimś tam upływie czasu (kilka, kilkanaście dni) bez pokarmu obumierają.W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem
Pozdrawiam
Piotr
Comment
-
-
daj dwa malinowe Herbapole - tylko czytaj etykietkę, bo tam jest kod, z pamięci to chyba tak:
A - słodzone cukrem buraczanym
B - słodzone fruktozą
Z pół kg cukru też nie zawadzi
O drożdżaki się nie martw, umrą dopiero jak je w żołądku w kwasie solnym wykąpiesz, a i tak nie wszystkie.Last edited by Fredd00; 2009-09-21, 18:48.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cambridgei Wyświetlenie odpowiedziDodam tylko ze piwo w smaku na pewno nie jest kwaśne, jedynie cholernie gorzkie ale to chyba nic niepokojącego.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziDlatego można cukier rozpuścić w wodzie, w której uprzednio gotowało się przez 1h np 30g chmielu goryczkowego.
Piwo na pewno nie będzie ekstraklasa, ale zwiększenie goryczki bardzo mu się przyda..."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzia nie prościej wylać to piwo i zrobić nowe ?
Comment
-
-
No zobaczymy czy potwór. Troche mnie denerwuje to że mam tę warkę na głowie i nię mogę narazie zając się kolejnym zacieraniem. Dziś otworzyłem fermentor - zapach jak z kibla ale w smaku - piwo. Denerwuje mnie butelkowanie tego dziadostwa...
PS: Marusia wiesz gdzie we Wroc dostac PETy takie jak swojego czasu Biowin dodawał do Zestawu dla początkujących, albo ewentualnie jakieś porządne PETy 1 litrowe za wyjątkiem butelek po wodzie mineralnej i innych napojach typu koka kola?Last edited by cambridgei; 2009-09-27, 19:01.W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem
Pozdrawiam
Piotr
Comment
-
-
Izolacja kotła warzelnego
Witam,
Jeśli chodzi o izolacje kotła warzelnego i problemy z ogrzewaniem, to ja używam starej karimaty, w której wyciąłem tylko wejścia na uchwyty kotła. Generalnie złożyłem najpierw karimatę wzdłuż na pół i zeszyłem prowizorycznie grubymi nićmi aby się nie rozchodziła. Izolacja jest znakomita i zaoszczędzasz wiele energii.
Pozdrawiam
AronLast edited by aronjr; 2009-09-27, 19:37.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cambridgei Wyświetlenie odpowiedziTroche mnie denerwuje to że mam tę warkę na głowie i nię mogę narazie zając się kolejnym zacieraniem.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cambridgei Wyświetlenie odpowiedziDziś otworzyłem fermentor - zapach jak z kibla ale w smaku - piwo. Denerwuje mnie butelkowanie tego dziadostwa...
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cambridgei Wyświetlenie odpowiedziPS: Marusia wiesz gdzie we Wroc dostac PETy takie jak swojego czasu Biowin dodawał do Zestawu dla początkujących, albo ewentualnie jakieś porządne PETy 1 litrowe za wyjątkiem butelek po wodzie mineralnej i innych napojach typu koka kola?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cambridgei Wyświetlenie odpowiedzi
Nie miałbym w ogóle przyjemności picia piwa z butelki 1,5 l po wodzie, a te jakoś wyglądają przynajmniej nie taka profanacja że piwo z plastiku...Mniej książków więcej piwa
Comment
-
Comment