Koniec fermentacji na 7 Blg..(Proszę o pomc)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • artur2
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2008.02
    • 535

    #46
    coder - w tym przypadku temperatura zabiła większość enzymów na początku, więc nie było możliwości przerobienia skrobii.
    Mniej alkoholu, więcej smaku !
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Comment

    • coder
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.10
      • 1347

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika artur2 Wyświetlenie odpowiedzi
      coder - w tym przypadku temperatura zabiła większość enzymów na początku, więc nie było możliwości przerobienia skrobii.
      ach, tak:

      temperatura nastawu wzrosłą gwałtownie do 70-78 stopni ale sytuacje opanowałem w przeciągu paru minut
      jeżeli parę to było z 10 minut, to mogło spowodować te kłopoty. Na takie wypadki warto mieć pod ręką z pół kilo naśrutowanego słodu pilzneńskiego i ew. dorzucić do zacieru, żeby dostarczyć świeżych enzymów.

      Comment

      • Seta
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2002.10
        • 6964

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
        Radykalny sposób na uratowanie takiego piwa to "uwytrawnienie" post factum - dodajesz ze 3/4 kg cukru plus ze 3 litry wody. Cukier na pewno zostanie przerobiony, i dostaniesz więcej piwa o lepszym odfermentowaniu. Czasem to stosuję, piwo wychodzi pijalne, ale gorzej nachmielone, w niektórych stylach to nie przeszkadza.
        Dlatego można cukier rozpuścić w wodzie, w której uprzednio gotowało się przez 1h np 30g chmielu goryczkowego.
        Piwo na pewno nie będzie ekstraklasa, ale zwiększenie goryczki bardzo mu się przyda...
        Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

        Comment

        • cambridgei
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2009.05
          • 124

          #49
          A myślicie, że jeśli teraz dodam ten cukier (0,75 kg) to drożdże go przerobią? ( piwo całkowicie zakończyło fermentację burzliwą około 3-4 dni temu ). Zawsze mam obawy np. o maksymalną długośc trwania fermentacji cichej. Zawsze się zastanawiam czy drożdze po jakimś tam upływie czasu (kilka, kilkanaście dni) bez pokarmu obumierają.
          W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem

          Pozdrawiam
          Piotr

          Comment

          • Fredd00
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2009.07
            • 88

            #50
            daj dwa malinowe Herbapole - tylko czytaj etykietkę, bo tam jest kod, z pamięci to chyba tak:

            A - słodzone cukrem buraczanym
            B - słodzone fruktozą

            Z pół kg cukru też nie zawadzi

            O drożdżaki się nie martw, umrą dopiero jak je w żołądku w kwasie solnym wykąpiesz, a i tak nie wszystkie.
            Last edited by Fredd00; 2009-09-21, 18:48.

            Comment

            • oscarboj
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2007.03
              • 36

              #51
              O to się nie martw, ja zalałem osad drożdżowy w butelce po ponad rocznym lagerze i wznowiły prace, także te kilka dni na pewno ich nie zabiło co najwyżej trochę uśpiło.

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10768

                #52
                a nie prościej wylać to piwo i zrobić nowe ?
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3489

                  #53
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cambridgei Wyświetlenie odpowiedzi
                  Dodam tylko ze piwo w smaku na pewno nie jest kwaśne, jedynie cholernie gorzkie ale to chyba nic niepokojącego.
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                  Dlatego można cukier rozpuścić w wodzie, w której uprzednio gotowało się przez 1h np 30g chmielu goryczkowego.
                  Piwo na pewno nie będzie ekstraklasa, ale zwiększenie goryczki bardzo mu się przyda...
                  Ranyści Seta...
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #54
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                    a nie prościej wylać to piwo i zrobić nowe ?
                    Jak czytam te kombinacje, to też się ku temu skłaniam To jakiś potwór będzie
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • cambridgei
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2009.05
                      • 124

                      #55
                      No zobaczymy czy potwór. Troche mnie denerwuje to że mam tę warkę na głowie i nię mogę narazie zając się kolejnym zacieraniem. Dziś otworzyłem fermentor - zapach jak z kibla ale w smaku - piwo. Denerwuje mnie butelkowanie tego dziadostwa...

                      PS: Marusia wiesz gdzie we Wroc dostac PETy takie jak swojego czasu Biowin dodawał do Zestawu dla początkujących, albo ewentualnie jakieś porządne PETy 1 litrowe za wyjątkiem butelek po wodzie mineralnej i innych napojach typu koka kola?
                      Last edited by cambridgei; 2009-09-27, 19:01.
                      W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem

                      Pozdrawiam
                      Piotr

                      Comment

                      • aronjr
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2009.05
                        • 70

                        #56
                        Izolacja kotła warzelnego

                        Witam,

                        Jeśli chodzi o izolacje kotła warzelnego i problemy z ogrzewaniem, to ja używam starej karimaty, w której wyciąłem tylko wejścia na uchwyty kotła. Generalnie złożyłem najpierw karimatę wzdłuż na pół i zeszyłem prowizorycznie grubymi nićmi aby się nie rozchodziła. Izolacja jest znakomita i zaoszczędzasz wiele energii.

                        Pozdrawiam
                        Aron
                        Last edited by aronjr; 2009-09-27, 19:37.

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10768

                          #57
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cambridgei Wyświetlenie odpowiedzi
                          Troche mnie denerwuje to że mam tę warkę na głowie i nię mogę narazie zając się kolejnym zacieraniem.
                          gdybyś wylał to już by fermentowała następna pyszna warka
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #58
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cambridgei Wyświetlenie odpowiedzi
                            Dziś otworzyłem fermentor - zapach jak z kibla ale w smaku - piwo. Denerwuje mnie butelkowanie tego dziadostwa...
                            Stary, jak klepie jak z kibla, to wylewaj w te pędy. Nie sugeruj się nawet smakiem.
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cambridgei Wyświetlenie odpowiedzi
                            PS: Marusia wiesz gdzie we Wroc dostac PETy takie jak swojego czasu Biowin dodawał do Zestawu dla początkujących, albo ewentualnie jakieś porządne PETy 1 litrowe za wyjątkiem butelek po wodzie mineralnej i innych napojach typu koka kola?
                            Nie wiem, a czemu napojowe PETy Ci nie pasują?
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • cambridgei
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2009.05
                              • 124

                              #59
                              A bo zobaczyłem se takie PETy:



                              Nie miałbym w ogóle przyjemności picia piwa z butelki 1,5 l po wodzie, a te jakoś wyglądają przynajmniej nie taka profanacja że piwo z plastiku...
                              W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem

                              Pozdrawiam
                              Piotr

                              Comment

                              • anteks
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10768

                                #60
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cambridgei Wyświetlenie odpowiedzi

                                Nie miałbym w ogóle przyjemności picia piwa z butelki 1,5 l po wodzie, a te jakoś wyglądają przynajmniej nie taka profanacja że piwo z plastiku...
                                no fakt jak brązowe to nie profanacja
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X