coder - w tym przypadku temperatura zabiła większość enzymów na początku, więc nie było możliwości przerobienia skrobii.
Koniec fermentacji na 7 Blg..(Proszę o pomc)
Collapse
X
-
-
temperatura nastawu wzrosłą gwałtownie do 70-78 stopni ale sytuacje opanowałem w przeciągu paru minutComment
-
Radykalny sposób na uratowanie takiego piwa to "uwytrawnienie" post factum - dodajesz ze 3/4 kg cukru plus ze 3 litry wody. Cukier na pewno zostanie przerobiony, i dostaniesz więcej piwa o lepszym odfermentowaniu. Czasem to stosuję, piwo wychodzi pijalne, ale gorzej nachmielone, w niektórych stylach to nie przeszkadza.
Piwo na pewno nie będzie ekstraklasa, ale zwiększenie goryczki bardzo mu się przyda...Comment
-
A myślicie, że jeśli teraz dodam ten cukier (0,75 kg) to drożdże go przerobią? ( piwo całkowicie zakończyło fermentację burzliwą około 3-4 dni temu ). Zawsze mam obawy np. o maksymalną długośc trwania fermentacji cichej. Zawsze się zastanawiam czy drożdze po jakimś tam upływie czasu (kilka, kilkanaście dni) bez pokarmu obumierają.W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem
Pozdrawiam
PiotrComment
-
daj dwa malinowe Herbapole - tylko czytaj etykietkę, bo tam jest kod, z pamięci to chyba tak:
A - słodzone cukrem buraczanym
B - słodzone fruktozą
Z pół kg cukru też nie zawadzi
O drożdżaki się nie martw, umrą dopiero jak je w żołądku w kwasie solnym wykąpiesz, a i tak nie wszystkie.Ostatnia zmiana dokonana przez Fredd00; 2009-09-21, 18:48.Comment
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Comment
-
No zobaczymy czy potwór. Troche mnie denerwuje to że mam tę warkę na głowie i nię mogę narazie zając się kolejnym zacieraniem. Dziś otworzyłem fermentor - zapach jak z kibla ale w smaku - piwo. Denerwuje mnie butelkowanie tego dziadostwa...
PS: Marusia wiesz gdzie we Wroc dostac PETy takie jak swojego czasu Biowin dodawał do Zestawu dla początkujących, albo ewentualnie jakieś porządne PETy 1 litrowe za wyjątkiem butelek po wodzie mineralnej i innych napojach typu koka kola?Ostatnia zmiana dokonana przez cambridgei; 2009-09-27, 19:01.W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem
Pozdrawiam
PiotrComment
-
Izolacja kotła warzelnego
Witam,
Jeśli chodzi o izolacje kotła warzelnego i problemy z ogrzewaniem, to ja używam starej karimaty, w której wyciąłem tylko wejścia na uchwyty kotła. Generalnie złożyłem najpierw karimatę wzdłuż na pół i zeszyłem prowizorycznie grubymi nićmi aby się nie rozchodziła. Izolacja jest znakomita i zaoszczędzasz wiele energii.
Pozdrawiam
AronOstatnia zmiana dokonana przez aronjr; 2009-09-27, 19:37.Comment
-
Comment
-
Nie wiem, a czemu napojowe PETy Ci nie pasują?Comment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Dzień dobry,
zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Dzień dobry,
W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06
Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Do Merklína nie dojedziemy pociągiem, choć taka stacja kolejowa znajduje się na sieci kolejowej České Republiky. Jednak jest zupełnie gdzie indziej bo koło Karlových Varů. Ten Merklín z browarkiem znajduje się około 30 km na południe od Pilzna, dojazd zapewniają autobusy ze stacji kolejowej...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment