Koniec fermentacji na 7 Blg..(Proszę o pomc)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maggyk
    Szara Adminiscjencja
    🍼
    • 2004.05
    • 5617

    #61
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cambridgei Wyświetlenie odpowiedzi
    Nie miałbym w ogóle przyjemności picia piwa z butelki 1,5 l po wodzie, a te jakoś wyglądają przynajmniej nie taka profanacja że piwo z plastiku...
    Po otwarciu butelki przelewaj do kufla i po kłopocie
    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
    Piwo domowe -
    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

    Reklama w BROWARZE
    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

    Comment

    • muavmf
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2007.08
      • 119

      #62
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dori Wyświetlenie odpowiedzi
      Zrobiłeś próbę jodową? Niestety wzrost temperatury do 78C na początku zacierania mógł uśmiercić większość enzymów i w zacierze pozostała nierozłożona skrobia, niedostępna dla drożdży.
      Skoro skrobia jest nierozpuszczalna w wodzie, więc to nie ona odpowiada za 7 BLG na końcu fermentacji, lecz jak pisze CODER :Przyczyny generalnie mogą być dwie: za mało fermentowalna brzeczka (np. za ciepło zatarta) lub słaba kondycja drożdzy.
      Jeżeli byłaby to skrobia, miałby cieńkusza od samego początku, To, że na chwilę wzrosła temperatura, nie znaczy, że zginęły od razu enzymy. Na pewno zmienił się charakter zacierania.

      @wogosz Smakowitością sterujemy podczas przerwy w 62-64st.
      Możesz trochę rozwinąć temat ?

      Comment

      • wogosz
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.12
        • 1007

        #63
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika muavmf
        @wogosz Smakowitością sterujemy podczas przerwy w 62-64st.
        Możesz trochę rozwinąć temat ?
        rozpocznij osobny wątek i napisz co chcesz wiedzieć, bo tutaj to będzie nie na temat.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X