Koniec fermentacji na 7 Blg..(Proszę o pomc)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maggyk
    Szara Adminiscjencja
    🍼
    • 2004.05
    • 5618

    #61
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cambridgei
    Nie miałbym w ogóle przyjemności picia piwa z butelki 1,5 l po wodzie, a te jakoś wyglądają przynajmniej nie taka profanacja że piwo z plastiku...
    Po otwarciu butelki przelewaj do kufla i po kłopocie
    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
    Piwo domowe -
    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

    Reklama w BROWARZE
    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

    Comment

    • muavmf
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2007.08
      • 119

      #62
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dori
      Zrobiłeś próbę jodową? Niestety wzrost temperatury do 78C na początku zacierania mógł uśmiercić większość enzymów i w zacierze pozostała nierozłożona skrobia, niedostępna dla drożdży.
      Skoro skrobia jest nierozpuszczalna w wodzie, więc to nie ona odpowiada za 7 BLG na końcu fermentacji, lecz jak pisze CODER :Przyczyny generalnie mogą być dwie: za mało fermentowalna brzeczka (np. za ciepło zatarta) lub słaba kondycja drożdzy.
      Jeżeli byłaby to skrobia, miałby cieńkusza od samego początku, To, że na chwilę wzrosła temperatura, nie znaczy, że zginęły od razu enzymy. Na pewno zmienił się charakter zacierania.

      @wogosz Smakowitością sterujemy podczas przerwy w 62-64st.
      Możesz trochę rozwinąć temat ?

      Comment

      • wogosz
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.12
        • 1007

        #63
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika muavmf
        @wogosz Smakowitością sterujemy podczas przerwy w 62-64st.
        Możesz trochę rozwinąć temat ?
        rozpocznij osobny wątek i napisz co chcesz wiedzieć, bo tutaj to będzie nie na temat.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • VidiBob
          Piana a brak wyraźnej fermentacji
          VidiBob
          Dzień dobry,
          zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...
          2022-05-19, 14:36
        • Daray
          Brak wyraźniej fermentacji po 48h
          Daray
          Dzień dobry,

          W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

          Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
          2023-03-13, 20:01
        • RomaNzRumunii
          Kolsch temperatura fermentacji
          RomaNzRumunii
          Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
          2023-11-25, 21:07
        • dadek
          Czechy, Merklín, Za školou 383, Pivovar Petr Petružálek
          dadek
          Do Merklína nie dojedziemy pociągiem, choć taka stacja kolejowa znajduje się na sieci kolejowej České Republiky. Jednak jest zupełnie gdzie indziej bo koło Karlových Varů. Ten Merklín z browarkiem znajduje się około 30 km na południe od Pilzna, dojazd zapewniają autobusy ze stacji kolejowej...
          2023-05-16, 00:44
        • smir
          Oktoberfestbier temperatura fermentacji
          smir
          Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
          ...
          2021-05-24, 21:09
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...