2 pytania drożdże i chmiel w fermentatorze

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • nfoto
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.09
    • 3

    #1

    2 pytania drożdże i chmiel w fermentatorze

    Witajcie, mam nadzieje że mnie nie zjecie za te pytanie dziś skończyłem swoją pierwszą warkę.
    Niestety Zapomniałem wyjąć przed warzeniem chmiel (granulat) i przelałem go fermentatora czy mogę go tam zostawić czy muszę wszystko jeszcze raz przelewać?
    I czy można dodawać drożdże Safbrew WB - 06 w większej temperaturze niż 20 ponieważ nie mogę zejść do takiej.
  • admiro
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.05
    • 248

    #2
    Niestety musisz wszystko jeszcze raz przelać i odfiltrować chmiel. Pamiętaj o dezynfekcji.
    Wb-06 i inne górniaki dodawałem w 30 stopniach i absolutnie im to nie szkodziło.

    Powodzenia
    Moje piwo jest bezcenne.

    Schizma miodowa.

    Comment

    • nfoto
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.09
      • 3

      #3
      Dzięki za szybką odpowiedz to idę filtrować dla Ciebie

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        A po cop filtrować? Ściągnij wężykiem a osad zostaw na dnie.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #5
          o ile nie dodałeś jeszcze drożdży...

          Comment

          • nfoto
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2009.09
            • 3

            #6
            A mam jeszcze pytanie czy wsypywać całą torebkę drożdży??

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #7
              Na poczatek wsyp całą, wcześniej zrehydratyzuj w przegotowanej wodzie.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • darekd
                Racibórz, Zula (Polski Chmiel)
                darekd
                Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

                Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.

                Zula to chmiel będący połączeniem Lubelskiego, Savinjskiego Goldingu (Słowenia) oraz dzikich chmieli z dawnej Jugosławii....
                2022-06-24, 22:17
              • darekd
                Racibórz, Książęcy (Polski Chmiel)
                darekd
                Jedno z trzech piw (obok Zuli i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

                Wszystkie piwa mają 11% i 4,5%

                Chmiel: Książęcy, o którym wiem niewiele, na ecie wspominają o czerwonej pomarańczy i moreli. Gdzieś jakiś bloger wspominał, że cytrusy....
                2022-06-24, 21:39
              • darekd
                Racibórz, Oktawia (Polski Chmiel)
                darekd
                Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Zuli) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

                Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.

                Oktawia to chmiel oparty na chmielach Brewers Gold oraz Northern Brewer i dzikie odmiany z d. Jugosławii

                Aromat -...
                2022-06-24, 23:49
              • SielskieWzgorze
                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                SielskieWzgorze
                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                ...
                2024-02-19, 09:28
              • Piotr7
                drożdże dla początkującego
                Piotr7
                Witam!
                Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
                Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
                2024-12-09, 13:24
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...