2 pytania drożdże i chmiel w fermentatorze

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • nfoto
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.09
    • 3

    2 pytania drożdże i chmiel w fermentatorze

    Witajcie, mam nadzieje że mnie nie zjecie za te pytanie dziś skończyłem swoją pierwszą warkę.
    Niestety Zapomniałem wyjąć przed warzeniem chmiel (granulat) i przelałem go fermentatora czy mogę go tam zostawić czy muszę wszystko jeszcze raz przelewać?
    I czy można dodawać drożdże Safbrew WB - 06 w większej temperaturze niż 20 ponieważ nie mogę zejść do takiej.
  • admiro
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.05
    • 248

    #2
    Niestety musisz wszystko jeszcze raz przelać i odfiltrować chmiel. Pamiętaj o dezynfekcji.
    Wb-06 i inne górniaki dodawałem w 30 stopniach i absolutnie im to nie szkodziło.

    Powodzenia
    Moje piwo jest bezcenne.

    Schizma miodowa.

    Comment

    • nfoto
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.09
      • 3

      #3
      Dzięki za szybką odpowiedz to idę filtrować dla Ciebie

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        A po cop filtrować? Ściągnij wężykiem a osad zostaw na dnie.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • Seta
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2002.10
          • 6964

          #5
          o ile nie dodałeś jeszcze drożdży...
          Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

          Comment

          • nfoto
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2009.09
            • 3

            #6
            A mam jeszcze pytanie czy wsypywać całą torebkę drożdży??

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #7
              Na poczatek wsyp całą, wcześniej zrehydratyzuj w przegotowanej wodzie.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              Przetwarzanie...
              X