Fermentacja, a raczej jej brak

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • grazdanin
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.09
    • 18

    Fermentacja, a raczej jej brak

    Witam
    Mam prośbę o pomoc.
    Nastawiłem w niedziele warke z BrewKitu E. Lager i do dziś dzień ani jednego bulgotnięcia.
    Jak naciskam na wieczko to tak jak by były jakieś gazy ale...
    NIe wiem jaką mam temperaturę brzeczki ponieważ boję się o to żeby nie wyszedł ocet, temperatura w pokoju to 23 stopnie.
  • YouPeter
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.05
    • 2379

    #2
    Temp. brzeczki masz po tym czasie taka jak w pokoju. Lager jest piwem dolnej fermentacji i drożdże tego typu potrzebują temp. niższej (poniżej 15 st. C) W domowych warunkach jest łatwiej robić piwa górnej fermentacji.
    Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #3
      No powinno się robić w 12 stopniach, ale generalnie drożdże powinny wystartować i w 25.
      Jaka była tempratura brzeczki jak wsypałeś drożdże?
      Możesz znieść fermentator np do piwnicy?
      Jak wygląda powierzchnie brzeczki? Nie ma śladu piany?
      Opisz dokładniej co zrobiłeś...

      Comment

      • grazdanin
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2009.09
        • 18

        #4
        Brzeczka miała 26 stopni, przed wsypaniem wysypałem do wody 26 stopni drożdże czekałem 20 minut a potem mieszałem 20 na krem drożdżowy. Czy jest piano napiszę potem bo teraz nie mam jak sprawdzić. Mogę zanieść do rowerowni gdzie jest 16-17 stopni.

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grazdanin Wyświetlenie odpowiedzi
          Mogę zanieść do rowerowni gdzie jest 16-17 stopni.
          Zamieś, przy okazji napowietrzysz. Tylko szczelnie zamknij pokrywę. A propo masz szczelnie zamkniętą? Jeśli nie to nie będzie bulkać...
          Jak będziesz sprawdzał pianę weź balingomierz (masz?) przetrzyj dokładnie wacikiem ze spirytusem i wrzuć do wiadra. Napisz ile pokazuje.

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #6
            Nic nie przenoś dopóki nie zmierzysz blg. Jeśli drożdże nie ruszyły w 26°C to w niższej nie ruszą tym bardziej. Drożdże lagerowe bez problemu, a nawet z ochotą, fermentują w wyższych temperaturach, tyle, że nie dają czystego lagerowego smaku.

            Obawiam się, że jeśli piwo nie ruszyło, to już jest po zabawie. Ale bardzo prawdopodobne jest, że fermentacja burzliwa trwa lub nawet się zakończyła. Kluczowy będzie pomiar gęstości.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • grazdanin
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2009.09
              • 18

              #7
              Niestety nic do pomiaru nie mam, pokrywe okleiłem 20 razy folią taką jak w mięsnym i okleiłem izolacją.
              Czy do pomiaru mogę użyć i jakoś przeliczyć winomierz lub alkocholomierz ?
              Właśnie będę otwierał pokrywę na co zwrócić uwagę ?

              Comment

              • grazdanin
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2009.09
                • 18

                #8
                Właśnie otworzyłem okazało się że nie bulgotało bo rurka była zatkana od brzeczki przy czym jak wlewałem brzeczke to rurka była z 5 cm ponad "piwem". Na ściankach są tak jakby piałe pozostałości wszystko pacznie takim mocnyyyyym piwem .

                Comment

                • grazdanin
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2009.09
                  • 18

                  #9
                  Smakuje gorzko, jak wlałem do szklanki miało zielonkawy kolor.

                  Comment

                  • mareks
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.05
                    • 1939

                    #10
                    Zielonkawy?????

                    Comment

                    • Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

                      #11
                      Czyli pewnie po fermentacji. Powinno być wszystko OK.

                      Na przyszłość nie ma potrzeby oklejania niczym fermentatora. Po pierwsze jest on szczelny (sprawdź - wlej wodę zatrzaśnij i odwróć "do góry nogami" - na wszelki wypadek w wannie).
                      Poza tym szczelność nie jest potrzebna na burzliwej. Ja używam pokrywy tylko ze względu na owocówki.

                      Do pomiaru używamy właśnie cukromierza (inna nazwa: balingomierz lub aerometr). Mierz!

                      Comment

                      • grazdanin
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2009.09
                        • 18

                        #12
                        Dzięki wszystkim za pomoc.
                        Fermentator okleiłem ze względu że było to zwykłe wiadro z dziurką w niej rurka oklejona woskiem.

                        Comment

                        • MarkOzz
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2008.10
                          • 209

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                          szczelność nie jest potrzebna na burzliwej
                          Podłączę się pod wątek, tzn. że na cichej ma być szczelnie? Odpowiedź zapewne się przyda również koledze Grazdaninowi. Z drugiej strony jeśli "tak", to współczuję z tym wiadrem.

                          Comment

                          • mark33
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.04
                            • 3283

                            #14
                            Nic nie ma być szczelne, bo się po prostu nagazuje i będzie problem z butelkowaniem.
                            Zamykamy tylko przeciw owadom a na cichej aby uniknąć dostępu tlenu (najlepszy gąsior z wąską szyjką (pełny). Rurki bulgotki i inne tego typu to tylko zbędny nie dający spać po nocach bajer

                            Comment

                            • grazdanin
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2009.09
                              • 18

                              #15
                              Ostatnie pytanie, mogę butelkować jeżeli winomierz wskazuje 4 BLG ?

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X