Smakowitość, a temperatura zacierania

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sensor
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.02
    • 817

smakowitość

Według mnie smakowitość piwa nie musi mieć wiele wspólnego z obecnością konkretnych cukrów w piwie. Co innego pełnia smaku (body), tu faktycznie dekstryny mają wiele do "powiedzenia" i takie piwa jak porter bałtycki faktycznie są ewidentnie pełne - wcale jednak nie muszą cechować się wysoką smakowitością.

Smakowitość (pijalność, drinkability) to układ cech (smak, aromat, posmaki,nagazowanie), które powodują tzw. "chęć na więcej". Np. belgijski, bardzo wysoko odfermentowany i wytrawny Kriek czy Framboise mają wysoką smakowitość ze względu na obecność słodkich aromatów wiśni lub malin.

Podobnie rzecz ma się z weizenem(zwłaszcza Hefe), który dzięki wysokiej zawartości octanu izoamylu tonuje wytrawność i kwaśność bananowym zapachem.

"Smakowitość " związaną z zacieraniem i układem cukrów nazywa się zespołem odczuć ustnych, na które ma wpływ także zawartość beta-glukanów,lepkość piwa i coś co Anglicy nazywają "palate fullness" czyli pełnią podniebienia.

Oraz oczywiście dziesiątki innych sensorycznych zagadek.
    Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
    Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

Comment

• wogosz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.12
      • 1007

Nieoceniony Sensor bardzo dokładnie sprecyzował określenia używane w ocenie piwa. Ja nie mam takiej wiedzy i pisząc o smakowitości miałem na myśli to co Sensor określił jako pełnię smaku. Upraszczając sprawę chodziło o to że sposób zacierania wpływa również na smak piwa.

Comment

Przetwarzanie...
      X