Smakowitość, a temperatura zacierania

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sensor
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.02
    • 817

    #16
    smakowitość

    Według mnie smakowitość piwa nie musi mieć wiele wspólnego z obecnością konkretnych cukrów w piwie. Co innego pełnia smaku (body), tu faktycznie dekstryny mają wiele do "powiedzenia" i takie piwa jak porter bałtycki faktycznie są ewidentnie pełne - wcale jednak nie muszą cechować się wysoką smakowitością.

    Smakowitość (pijalność, drinkability) to układ cech (smak, aromat, posmaki,nagazowanie), które powodują tzw. "chęć na więcej". Np. belgijski, bardzo wysoko odfermentowany i wytrawny Kriek czy Framboise mają wysoką smakowitość ze względu na obecność słodkich aromatów wiśni lub malin.

    Podobnie rzecz ma się z weizenem(zwłaszcza Hefe), który dzięki wysokiej zawartości octanu izoamylu tonuje wytrawność i kwaśność bananowym zapachem.

    "Smakowitość " związaną z zacieraniem i układem cukrów nazywa się zespołem odczuć ustnych, na które ma wpływ także zawartość beta-glukanów,lepkość piwa i coś co Anglicy nazywają "palate fullness" czyli pełnią podniebienia.

    Oraz oczywiście dziesiątki innych sensorycznych zagadek.
    Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
    Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

    Comment

    • wogosz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.12
      • 1007

      #17
      Nieoceniony Sensor bardzo dokładnie sprecyzował określenia używane w ocenie piwa. Ja nie mam takiej wiedzy i pisząc o smakowitości miałem na myśli to co Sensor określił jako pełnię smaku. Upraszczając sprawę chodziło o to że sposób zacierania wpływa również na smak piwa.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • ART
        Przerwa urlopowa - 14-lipca - 30 lipca
        ART
        Zeszły rok wypadł nam bezurlopowo dzięki różnym niefartownym wydarzeniom.

        Tym razem nie odpuścimy sobie odpoczynku by zebrać siły na nowe wyzwania oraz podstawowe codzienne czynności w prowadzeniu Centrum Piwowarstwa / browar.bizu.
        Przerwa urlopowa wypada nam między 14 a...
        2023-07-09, 15:52
      • RomaNzRumunii
        Kolsch temperatura fermentacji
        RomaNzRumunii
        Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
        2023-11-25, 21:07
      • smir
        Oktoberfestbier temperatura fermentacji
        smir
        Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
        ...
        2021-05-24, 21:09
      • OneTwoThreeBrew
        Pomoc przy Pale Ale
        OneTwoThreeBrew
        Cześć, szykuje się do uwarzenia klasyka z Marynką i Lubelską.

        Zasyp:

        Słód pilzneński 4 kg
        Słód monachijski 1 kg

        Chmiele:

        Lubelski 50 g
        Marynka 50 g


        Drożdże:

        US-05

        Zacieranie:

        50*C...
        2022-11-20, 22:40
      • dadek
        Czechy, Pardubice, Pod Lipami 24, Pivovar U Vojtěchů
        dadek
        Slovany to najdalej na wschód wysunięta dzielnica Pardubic. Dostać się tu można trolejbusem 12 (przystanek Spojilská, dojście 400 m) lub pociągiem do stacji Pardubice-Pardubičky (1,5 km). Bardzo tu zielono i przyjemnie, niska zabudowa jednorodzinna przylega do lasu Studaneckého, co powoduje...
        2022-03-27, 22:09
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...