Piana wycieka rurką

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • proletariat
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.10
    • 6

    #1

    Piana wycieka rurką

    Wczoraj zacząłem robić swoje pierwsze piwo Coopers Lager... wrzuciłem drożdże i dzisiaj rano gdy się obudziłem z rurki wyleciała piana więc wywaliłem ją a tu nadal leci i tak już z dobre 4 godziny. temp. w pokoju wynosi 22 stopnie C. Po jakim czasie przestanie lecieć ta piana? i co mogę zrobić? Piwo robiłem na 1kg cukru. Nie chcę zbytnio otwierać bo boję się że wda się zakażenie.
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #2
    W dziurę po rurce włóż jeden koniec rurki igielitowej a drugi do dużej butelki. Piana będzie zbierać się w tej butelce.

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #3
      Lagera w 22 stopniach robisz?? Nie wyjdzie z tego lager. Wstaw go szybko do jakiejś piwnicy. Masz inne wieczko (bez dziurki na rurkę)? Jeśli tak, to wymień (strylizując wpierw). Wyciekające drożdże to dość częsta przyczyna zakażeń. Ile litrów nastawiłeś? Wlałeś wodę do rurki?

      Comment

      • proletariat
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2009.10
        • 6

        #4
        tzn ze za cieplo? wode wlalem do rurki... nie mam bez dziurki wieczka i nie wiem czy bylby to dobry pomysl...zatkalem wata ale wate tez wypycha.. Robie to w balonie a nie w pojemniku fermentacyjnym... Wiec co zniesc to do piwnicy? mieszkam w blokach-nie bedzie mial za zimno?ALbo na balkon moze wystawic?litrow 20... to w jakiej temp. powinien robic sie lager? co robic aby nie doszlo do zakazenia? i kiedy poznam ze doszlo w razie czego?
        Ostatnia zmiana dokonana przez proletariat; 2009-10-07, 11:36.

        Comment

        • proletariat
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2009.10
          • 6

          #5
          litrow 20... to w jakiej temp. powinien robic sie lager? co robic aby nie doszlo do zakazenia? i kiedy poznam ze doszlo w razie czego?
          Ostatnia zmiana dokonana przez proletariat; 2009-10-07, 11:36.

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            Seta, te Lagery maja tyle wspólnego co koń z koniakiem
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • proletariat
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2009.10
              • 6

              #7
              więc co robić?

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #8
                Nic. zrób tak jak radzi Darko.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • proletariat
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2009.10
                  • 6

                  #9
                  no ok ale pozniej to wlac spowrotem?

                  Comment

                  • darko
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.06
                    • 2078

                    #10
                    Nie wlewać, pianę po fermentacji wylać do Canal Grande.

                    Comment

                    • proletariat
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2009.10
                      • 6

                      #11
                      acha - ok rozumiem...myslalem ze przelac bo w koncu w tej pianie sa drozdze... wiec ...pomyslalem zeby ich nie stracic to sie wlewa jeszcze raz..ale w takim razie spoko piana ktora wyleci do smieci.... pozdrawiam...mam nadzieje ze nie zepsulem piwka

                      Comment

                      • szamankfc
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2009.10
                        • 7

                        #12
                        podstawowa zasada to co raz wyszło z fermentatora to już do niego nie wraca.

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #13
                          I nikt tu jeszcze nie zarządził FCJP?

                          Na tym forum obowiązuje taka zasada, że używa się języka polskiego, z wszystkimi jego kropkami, kreskami, przecinkami i wielkimi literami na początku zdania.

                          Comment

                          • szamankfc
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2009.10
                            • 7

                            #14
                            nie widzę problemu piszcie sobie po polsku ja będę pisał tak jak ja potrafię a może oleje podpowiedzi Firefoxa wtedy będziesz miał pole do popisu. niektórzy nie rozumieją że to nie jest lenistwo czy niedbalstwo tylko ten typ tak ma. od zerówki nikt mnie nie naprostował to myślisz że ty dasz radę .ale co tam lepiej jest zawsze dokopać słabszemu

                            następnym razem jak poczujesz chęć zwrócenia komuś uwagi to zrób to na priva a nie robisz of-top

                            Comment

                            • bielok
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2007.10
                              • 338

                              #15
                              Cześć.

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szamankfc
                              nie widzę problemu piszcie sobie po polsku ja będę pisał tak jak ja potrafię
                              Ale co? Że nie umiesz zdania zacząć z dużej litery?
                              anioły śmierdzą potem
                              żrą kiełbasę
                              mają w dupie żywych

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • dadek
                                Niemcy, Knallhütte 1, Hütt Brauerei
                                dadek
                                W północnej Hesji zbyt wielu browarów nie znajdziemy, a do policzenia takich średniej wielkości nie są potrzebne nawet wszystkie palce jednej ręki. Hütt, z tradycją warzenia od 1752 roku i produkcją około 80 tyś. hl rocznie, jest więc rodzynkiem na tym terenie. Browar mieści się tuż...
                                2024-09-03, 02:08
                              • VidiBob
                                Piana a brak wyraźnej fermentacji
                                VidiBob
                                Dzień dobry,
                                zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...
                                2022-05-19, 14:36
                              • dadek
                                Belgia, Antwerpen, Indiëstraat 21, Antwerpse Brouw Campagnie
                                dadek
                                Browar powstał w 2017 roku w portowej dzielnicy Eilandje poprzetykanej dokami i kanałami, od wschodniej strony przyległej do rzeki Schelde. Dojechać można tu tramwajem nr 24. Browar zainstalowano w dość sporym starym budynku z czerwonej cegły pełniącym zapewne niegdyś rolę portowego magazynu....
                                2024-10-04, 23:49
                              • ohdesu
                                Piana przy cichej fermentacji
                                ohdesu
                                To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
                                2019-03-03, 14:39
                              • JonI
                                IPA Coopers spory problem i rozterki
                                JonI
                                Od początku.

                                Zacząłem warzyć swój trzeci brewkit (COOPERS IPA) i tu pojawił się problem z jego obecnym smakiem.
                                Data rozpoczęcia warzenia to 15.02, po 24h drozdze dołączone do brewkitu nie ruszły, otworzyłem fermentor, cisza, powierzchnia gładka.. ale po rehydratacji...
                                2018-02-23, 18:22
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...