Wczoraj zacząłem robić swoje pierwsze piwo Coopers Lager... wrzuciłem drożdże i dzisiaj rano gdy się obudziłem z rurki wyleciała piana więc wywaliłem ją a tu nadal leci i tak już z dobre 4 godziny. temp. w pokoju wynosi 22 stopnie C. Po jakim czasie przestanie lecieć ta piana? i co mogę zrobić? Piwo robiłem na 1kg cukru. Nie chcę zbytnio otwierać bo boję się że wda się zakażenie.
Piana wycieka rurką
Collapse
X
-
Lagera w 22 stopniach robisz?? Nie wyjdzie z tego lager. Wstaw go szybko do jakiejś piwnicy. Masz inne wieczko (bez dziurki na rurkę)? Jeśli tak, to wymień (strylizując wpierw). Wyciekające drożdże to dość częsta przyczyna zakażeń. Ile litrów nastawiłeś? Wlałeś wodę do rurki?
Comment
-
-
tzn ze za cieplo? wode wlalem do rurki... nie mam bez dziurki wieczka i nie wiem czy bylby to dobry pomysl...zatkalem wata ale wate tez wypycha.. Robie to w balonie a nie w pojemniku fermentacyjnym... Wiec co zniesc to do piwnicy? mieszkam w blokach-nie bedzie mial za zimno?ALbo na balkon moze wystawic?litrow 20... to w jakiej temp. powinien robic sie lager? co robic aby nie doszlo do zakazenia? i kiedy poznam ze doszlo w razie czego?Last edited by proletariat; 2009-10-07, 11:36.
Comment
-
-
litrow 20... to w jakiej temp. powinien robic sie lager? co robic aby nie doszlo do zakazenia? i kiedy poznam ze doszlo w razie czego?Last edited by proletariat; 2009-10-07, 11:36.
Comment
-
-
Seta, te Lagery maja tyle wspólnego co koń z koniakiemMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Nic. zrób tak jak radzi Darko.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
nie widzę problemu piszcie sobie po polsku ja będę pisał tak jak ja potrafię a może oleje podpowiedzi Firefoxa wtedy będziesz miał pole do popisu. niektórzy nie rozumieją że to nie jest lenistwo czy niedbalstwo tylko ten typ tak ma. od zerówki nikt mnie nie naprostował to myślisz że ty dasz radę .ale co tam lepiej jest zawsze dokopać słabszemu
następnym razem jak poczujesz chęć zwrócenia komuś uwagi to zrób to na priva a nie robisz of-top
Comment
-
-
Cześć.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szamankfc Wyświetlenie odpowiedzinie widzę problemu piszcie sobie po polsku ja będę pisał tak jak ja potrafięanioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych
Comment
-
Comment