Fermentacja w otwartych kadziach

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • j_Q
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2009.10
    • 176

    Fermentacja w otwartych kadziach

    Witam
    Od jakiegoś czasu czytam sobie troszkę o metodach produkcji piwa, i jedna rzecz mnie zastanawia.
    Z tego co czytam tu i tam, piwo generalnie nie lubi kontaktu z powietrzem. Nawet w amatorskich zestawach do domowego warzenia piwa, kadzie fermentacyjne zamykane są pokrywką, w której umieszcza się rurkę fermentacyjną - woda zamyka kadź, ale pozwala uciec nadmiarowi CO2. Jak więc do tych teorii ma się fermentowanie piwa w otwartych kadziach? Nie przeczy to tym zasadom? Pewnie jak znam życie, czegoś nie doczytałem
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Ja nie wkładam rurki, nie zamykam szczelnie a jak drożdże wychodzą to ściągam dekiel całkiem.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Qbric
      Porucznik Browarny Tester
      • 2001.04
      • 427

      #3
      Fermentor w domowych warunkach przykrywa się pokrywką aby uchronić piwko przede wszystkim przed owadami i innymi zanieczyszczeniami (skażeniem). Nie trzeba go uszczelniać, można przykrywe po prostu "lekko" nałożyć. Wiele osób uznaje rurkę fermentacyjną za zbędną fanaberię.

      Co do kontaktu powietrza z piwem podczas całego procesu produkcji w warunkach domowych są momenty w których kontakt ten się ogranicza ale są i momenty w których trochę napowietrzyć trzeba. Czytaj wytrwale Forum a wszystkiego się dowiesz. Pozdrawiam
      Grill bez piwa NIE! - Piwo bez grilla TAK!

      Comment

      • hasintus
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2006.07
        • 850

        #4
        Podczas fermentacji głównej wydziela się dużo CO2, który jako cięższy od powietrza tworzy warstwę ochraniająca brzeczkę przed dostępem powietrza. w browarach pomieszczenia gdzie są otwarte kadzie są małe o niskim suficie i jest tam na ogół mało powietrza.
        W piwowarstwie domowym niektórzy przykrywają fermentor tylko płótnem czy tetrową pieluchą dla zabezpieczenia przed muszkami czy kurzem. Ryzyko napowietrzenia większe jest podczas przelewania brzeczki czy też piwa.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X