Witam
Od jakiegoś czasu czytam sobie troszkę o metodach produkcji piwa, i jedna rzecz mnie zastanawia.
Z tego co czytam tu i tam, piwo generalnie nie lubi kontaktu z powietrzem. Nawet w amatorskich zestawach do domowego warzenia piwa, kadzie fermentacyjne zamykane są pokrywką, w której umieszcza się rurkę fermentacyjną - woda zamyka kadź, ale pozwala uciec nadmiarowi CO2. Jak więc do tych teorii ma się fermentowanie piwa w otwartych kadziach? Nie przeczy to tym zasadom? Pewnie jak znam życie, czegoś nie doczytałem
Od jakiegoś czasu czytam sobie troszkę o metodach produkcji piwa, i jedna rzecz mnie zastanawia.
Z tego co czytam tu i tam, piwo generalnie nie lubi kontaktu z powietrzem. Nawet w amatorskich zestawach do domowego warzenia piwa, kadzie fermentacyjne zamykane są pokrywką, w której umieszcza się rurkę fermentacyjną - woda zamyka kadź, ale pozwala uciec nadmiarowi CO2. Jak więc do tych teorii ma się fermentowanie piwa w otwartych kadziach? Nie przeczy to tym zasadom? Pewnie jak znam życie, czegoś nie doczytałem
Comment