Fermentacja w otwartych kadziach

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • j_Q
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2009.10
    • 176

    #1

    Fermentacja w otwartych kadziach

    Witam
    Od jakiegoś czasu czytam sobie troszkę o metodach produkcji piwa, i jedna rzecz mnie zastanawia.
    Z tego co czytam tu i tam, piwo generalnie nie lubi kontaktu z powietrzem. Nawet w amatorskich zestawach do domowego warzenia piwa, kadzie fermentacyjne zamykane są pokrywką, w której umieszcza się rurkę fermentacyjną - woda zamyka kadź, ale pozwala uciec nadmiarowi CO2. Jak więc do tych teorii ma się fermentowanie piwa w otwartych kadziach? Nie przeczy to tym zasadom? Pewnie jak znam życie, czegoś nie doczytałem
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Ja nie wkładam rurki, nie zamykam szczelnie a jak drożdże wychodzą to ściągam dekiel całkiem.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Qbric
      Porucznik Browarny Tester
      • 2001.04
      • 427

      #3
      Fermentor w domowych warunkach przykrywa się pokrywką aby uchronić piwko przede wszystkim przed owadami i innymi zanieczyszczeniami (skażeniem). Nie trzeba go uszczelniać, można przykrywe po prostu "lekko" nałożyć. Wiele osób uznaje rurkę fermentacyjną za zbędną fanaberię.

      Co do kontaktu powietrza z piwem podczas całego procesu produkcji w warunkach domowych są momenty w których kontakt ten się ogranicza ale są i momenty w których trochę napowietrzyć trzeba. Czytaj wytrwale Forum a wszystkiego się dowiesz. Pozdrawiam
      Grill bez piwa NIE! - Piwo bez grilla TAK!

      Comment

      • hasintus
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2006.07
        • 850

        #4
        Podczas fermentacji głównej wydziela się dużo CO2, który jako cięższy od powietrza tworzy warstwę ochraniająca brzeczkę przed dostępem powietrza. w browarach pomieszczenia gdzie są otwarte kadzie są małe o niskim suficie i jest tam na ogół mało powietrza.
        W piwowarstwie domowym niektórzy przykrywają fermentor tylko płótnem czy tetrową pieluchą dla zabezpieczenia przed muszkami czy kurzem. Ryzyko napowietrzenia większe jest podczas przelewania brzeczki czy też piwa.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • dadek
          Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
          dadek
          Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
          2023-11-17, 00:48
        • dadek
          Czechy, Merklín, Za školou 383, Pivovar Petr Petružálek
          dadek
          Do Merklína nie dojedziemy pociągiem, choć taka stacja kolejowa znajduje się na sieci kolejowej České Republiky. Jednak jest zupełnie gdzie indziej bo koło Karlových Varů. Ten Merklín z browarkiem znajduje się około 30 km na południe od Pilzna, dojazd zapewniają autobusy ze stacji kolejowej...
          2023-05-16, 00:44
        • dadek
          Darmstadt, Nieder-Ramstädter Straße 3, Grohe-Die Brauhaus Legende
          dadek
          W Darmstadt działają 3 browary w tym jeden restauracyjny (Ratskeller) w samym centrum na Marktplatz. Pierwotnie tam planowałem rozpocząć piwne zwiedzanie miasta, jednak 22.07.2022 odbywał się jakiś mecz i cały plac był pełen kibiców, a w samej knajpie się nie dało szpilki wcisnąć. Więc...
          2022-10-21, 02:12
        • dadek
          Czechy, Nová Paka, Pivovarská 400, Pivovar Nová Paka
          dadek
          Browar jak i jego piwa są ogólnie znane w Polsce i dość dobrze dostępne, szczególnie bogaty asortyment jest do kupienia we Wrocławiu. Tak więc wizyta naszej ekipy w Nové Pace była podyktowana nie tyle chęcią spróbowania znanych nam piw, co zwiedzenia zabytkowego browaru powstałego w 1872...
          2022-07-02, 01:16
        • grodek
          Sprzedam zestaw do warzenia z zacieraniem
          grodek
          Mam do sprzedania zestaw do domowego warzenia piwa w skład którego wchodzi:
          - garnek emaliowany z pokrywką o pojemności 30L 200 zł
          - drewniana warząchew (łyżka) 10 zł
          - śrutownik stołowy 200 zł
          - chłodnica zanurzeniowa ze stali nierdzewnej 100 zł
          - refraktometr 0-40°Brix'a...
          2024-03-10, 19:01
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...