1 warka ze słodów - receptura

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Khan
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.09
    • 297

    #46
    Widzisz, tylko, że ja nie oczekuje ani entuzjazmu ani pochwał. I nie ja wskazałem na jakąś tam szczególną wydajność mojej warki. Skomentowałem jedynie to, że jak coś dobrze komuś wychodzi, to od razu opinie sa takie jakie tu to miało miejsce. (podobne wypowiedzi, opinie znamy z ONETU) Nie chce rozpętać dyskusji bo nie ma to sensu. Wolę konkretne rozważania mające na celu uzyskanie lepszych warek, i rozważania dające innym odpowiedzi, podpowiedzi jak prowadzić zacieranie czy inne procesy warzenia. Jeżeli kogokolwiek uraziłem to stawiam

    Comment

    • mareks
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.05
      • 1939

      #47
      Na razie skoncentruj się na opanowaniu podstawowego warsztatu: kolejność czynności, dezynfekcja, zacieranie, filtracja, dekantacja itd.
      Nie przejmuj się wydajnością.
      Jak nabierzesz wprawy to można wówczas wiedzę pogłębiać.
      Z doświadczenia wiem, że nie da się zapamiętać wszystkich niuansów na początku.
      Na wydajność zacząłem zwracać uwagę od około 40 warki ale się nią za bardzo nie przejmuję.
      Natomiast cały czas czytam, uczę się i staram się to stosować aby każda warka była coraz lepsza.

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #48
        Khan - obiecałeś, że się uspokoisz!
        Chłopaki nie czepiają się się Ciebie tylko przy okazji dyskusji w tym wątku nt wydajności walą spokojnie offtop o innym początkującym. Inna sprawa, że to co tamtemu wyszło to już naprawdę SF...

        Comment

        • wogosz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.12
          • 1007

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan
          Widzisz, tylko, że ja nie oczekuje ani entuzjazmu ani pochwał. I nie ja wskazałem na jakąś tam szczególną wydajność mojej warki. Skomentowałem jedynie to, że jak coś dobrze komuś wychodzi, to od razu opinie sa takie jakie tu to miało miejsce. (podobne wypowiedzi, opinie znamy z ONETU) Nie chce rozpętać dyskusji bo nie ma to sensu. Wolę konkretne rozważania mające na celu uzyskanie lepszych warek, i rozważania dające innym odpowiedzi, podpowiedzi jak prowadzić zacieranie czy inne procesy warzenia. Jeżeli kogokolwiek uraziłem to stawiam
          Nie ma sprawy chłopie, nikogo nie uraziłeś. Ale sam, jak radzi Seta troszkę wyluzuj. Nikt nie kwestionuje Twojej pracy i osiągnięć, ale jak przypadkowo dyskusja zeszła na temat wydajności, to może warto się zastanowić (jeżeli to dla Ciebie istotne) co podczas Twojego warzenia wpłynęło na tak dobrą wydajność. Myślę że na razie trudno Tobie będzie dociec przyczyn, ale gdy tych warek zrobisz więcej i będziesz osiągał różne lub takie same wydajności, będziesz mógł wyciągnąć ogólniejsze wnioski którymi może podzielisz się z nami.
          Powodzenia!

          Comment

          • Khan
            Porucznik Browarny Tester
            • 2009.09
            • 297

            #50
            W piątek sprawdzałem blg brzeczki (5 dzień fermentacji) i wyszło 5blg. W niedziele kolejny pomiar i zobaczę czy przelewać na cichą fermentacje. Co zrobić jak dalej będzie 5blg?? czekać na burzliwej aż będzie poniżej 4blg??

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3491

              #51
              Czemu zaczynasz kombinować? Poczytaj co napisano wcześniej. Po co spamujesz ?
              Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2009-10-24, 19:00.
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • Maggyk
                Szara Adminiscjencja
                🍼
                • 2004.05
                • 5618

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan Wyświetlenie odpowiedzi
                W piątek sprawdzałem blg brzeczki (5 dzień fermentacji) i wyszło 5blg. W niedziele kolejny pomiar i zobaczę czy przelewać na cichą fermentacje. Co zrobić jak dalej będzie 5blg?? czekać na burzliwej aż będzie poniżej 4blg??
                Ja na Twoim miejscu wtedy przelałabym na cichą.
                Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                Piwo domowe -
                Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                Reklama w BROWARZE
                PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                Comment

                • Khan
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2009.09
                  • 297

                  #53
                  Przelałem na cichą. Było 4,5blg. Zapach wyśmienity smak wiadomo... teraz 2 tygodnie spokoju.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez Khan; 2009-10-25, 20:45.

                  Comment

                  • Khan
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2009.09
                    • 297

                    #54
                    Po tygodniu na cichej warka ma 4,5 blg jest klarowna i juz "smakowita" jak to szwagier określil smakuje jak warka strong.

                    Po wlaniu do menzurki na ściankach powstaje sporo bąbelków gazu. Za tydzień będę przelewał do butelek i daje na 4-6 miesięcy do leżakowania w temperaturze 11-12stopni.
                    Sądzę, że blg zejdzie do 4 i tu pytanie: ile dodać glukozy do każdej butelki?? 4 g??

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan Wyświetlenie odpowiedzi
                      jak to szwagier określil smakuje jak warka strong.


                      Takiemu szwagrowi nie dał bym już nawet butelki piwa.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #56
                        Przy IPA nawet 3g wystarczy - to piwo nie powinno być mocno nagazowane, ale lepszą będziesz miał pianę jak dasz więcej.

                        Comment

                        • Mumin_
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2007.10
                          • 109

                          #57
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                          Takiemu szwagrowi nie dał bym już nawet butelki piwa.
                          Etam, akurat z "mainstreamowych" właśnie warka (i strong) mają jakieśtam wspomnienie po słodowości w smaku, więc nie jest źle. Jakby tak do lecha czy tyskiego porównał, to już gooooorzej

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X