Widzisz, tylko, że ja nie oczekuje ani entuzjazmu ani pochwał. I nie ja wskazałem na jakąś tam szczególną wydajność mojej warki. Skomentowałem jedynie to, że jak coś dobrze komuś wychodzi, to od razu opinie sa takie jakie tu to miało miejsce. (podobne wypowiedzi, opinie znamy z ONETU) Nie chce rozpętać dyskusji bo nie ma to sensu. Wolę konkretne rozważania mające na celu uzyskanie lepszych warek, i rozważania dające innym odpowiedzi, podpowiedzi jak prowadzić zacieranie czy inne procesy warzenia. Jeżeli kogokolwiek uraziłem to stawiam
1 warka ze słodów - receptura
Collapse
X
-
Na razie skoncentruj się na opanowaniu podstawowego warsztatu: kolejność czynności, dezynfekcja, zacieranie, filtracja, dekantacja itd.
Nie przejmuj się wydajnością.
Jak nabierzesz wprawy to można wówczas wiedzę pogłębiać.
Z doświadczenia wiem, że nie da się zapamiętać wszystkich niuansów na początku.
Na wydajność zacząłem zwracać uwagę od około 40 warki ale się nią za bardzo nie przejmuję.
Natomiast cały czas czytam, uczę się i staram się to stosować aby każda warka była coraz lepsza.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KhanWidzisz, tylko, że ja nie oczekuje ani entuzjazmu ani pochwał. I nie ja wskazałem na jakąś tam szczególną wydajność mojej warki. Skomentowałem jedynie to, że jak coś dobrze komuś wychodzi, to od razu opinie sa takie jakie tu to miało miejsce. (podobne wypowiedzi, opinie znamy z ONETU) Nie chce rozpętać dyskusji bo nie ma to sensu. Wolę konkretne rozważania mające na celu uzyskanie lepszych warek, i rozważania dające innym odpowiedzi, podpowiedzi jak prowadzić zacieranie czy inne procesy warzenia. Jeżeli kogokolwiek uraziłem to stawiam
Powodzenia!
Comment
-
-
Czemu zaczynasz kombinować? Poczytaj co napisano wcześniej. Po co spamujesz ?Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2009-10-24, 19:00."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan Wyświetlenie odpowiedziW piątek sprawdzałem blg brzeczki (5 dzień fermentacji) i wyszło 5blg. W niedziele kolejny pomiar i zobaczę czy przelewać na cichą fermentacje. Co zrobić jak dalej będzie 5blg?? czekać na burzliwej aż będzie poniżej 4blg??Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Comment
-
-
Po tygodniu na cichej warka ma 4,5 blg jest klarowna i juz "smakowita" jak to szwagier określil smakuje jak warka strong.
Po wlaniu do menzurki na ściankach powstaje sporo bąbelków gazu. Za tydzień będę przelewał do butelek i daje na 4-6 miesięcy do leżakowania w temperaturze 11-12stopni.
Sądzę, że blg zejdzie do 4 i tu pytanie: ile dodać glukozy do każdej butelki?? 4 g??
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan Wyświetlenie odpowiedzijak to szwagier określil smakuje jak warka strong.
Takiemu szwagrowi nie dał bym już nawet butelki piwa.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziTakiemu szwagrowi nie dał bym już nawet butelki piwa.
Comment
-
Comment