Witam, po pierwszych bojach z warką z brewkita zdecydowałem sie wykonać pierwszą warkę ze słodów. Przeglądnąłem wiele receptur warzenia. Nie potrafię się jednak zdecydować wiem jedno, że chce wykonać warke o takiej charakterystyce: Zależy mi na głebokim slodowym, ale też i goryczkowo chmielnym smaku. Kolor bursztynowy - czerwony. Moc tego piwa niekoniecznie musi być wielka, niezależy mi na alkoholu, ale bardziej na głebi smaku. Chce uważyć 20l warki o 12-14blg. dysponuje w swoich zapasach: 10 kg słodu pilznenskiego 3,6EBC, 10 kg slodu monachijskiego 19EBC, Caraamber (R) 60-80 EBC 1kg i Caramunich (R) typ I 80-100 EBC tez 1 kg (wiem ze to starczy na 2 warki ) do tego 100g lubelskiego i 100g marynki. i drozdze s-04. Proszę o porady co z tego skonstruowac?? mam swoje przemyslenia, ale proszę o pomoc. Zależy mi na wykonaniu wlasnej warki ))
1 warka ze słodów - receptura
Collapse
X
-
Napisz co sam wymyśliłeś.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
-
-
Witam , Nie mogłem rano napisac swojej propozycji ze względu na czas a w zasadzie jego brak(
Moje przemyslenia:
pilzno 2,5kg
monachijski 1,5kg
caraamber 0,5kg
caramunisch 0,5kg
zacieranie:
63 stopnie 15-20 minut - niezalezy mi na alkoholu ( az tak) )
73 stopnie 30-40 minut (za wzhledu na smak slodu)
78 stopni 5 minut
30g marynki od poczatku gotowania
20g marynki tak na 30 minut przed koncem (czyli po 1,5 godzinie)
20g w ostatnich 5-10 minutach lubelski
czyli cos podobnego jak Twoja propozycja
Jak macie jakies sugestie to prosze o podpowiedzi. Nie chce spaprac pierwszej warki...
aaa jeszcze jedno garnek zacierny mam 20 litrow... nie za malo????? jak wysoka jest piana podczas gotowania???? jak wleje 20 l to do brzegu garnka zostaje tylko 2 cm.....Last edited by Khan; 2009-10-09, 17:51.
Comment
-
-
Pamiętaj że podczas 60 minut chmielenia odparuje Ci ok 3l. Albo planuj 17l (zmniejsz zasyp) albo dogotuj w mniejszym garnku 4-5l.
Co do receptury nie dawałbym tyle karmelowego - wyjdzie mdłe. Radzę użyć ok. 5%, najwyżej następnym razem sobie zwiększysz.
edit - Ile planujesz tego gotowania bo nie kumam?Last edited by Seta; 2009-10-09, 18:08.
Comment
-
-
o to pytałem:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan Wyświetlenie odpowiedzi30g marynki od poczatku gotowania
20g marynki tak na 30 minut przed koncem (czyli po 1,5 godzinie)
20g w ostatnich 5-10 minutach lubelski
Rozumiesz, że między zacieraniem a chmieleniem filtrujesz? Jeśli masz wątpliwości poczytaj:
http://www.browar.biz/artykuly.php?do=ba&s= (od dołu)...
Comment
-
-
Witam ponownie
W niedziele wreszcie nastąpi ten dzień . Mój plan po sugestii wygląda następująco:
pilzno 3kg
monachijski 1,5kg
caraamber 0,3kg
caramunisch 0,2kg
zacieranie:
63 stopnie 20 minut - niezalezy mi na alkoholu ( az tak) )
73 stopnie 30-40 minut (za wzhledu na smak slodu) (próba jodowa)
78 stopni 5 minut
oczywiście ty wysładzanie i filtracja
30g marynki od poczatku gotowania (60minut)
20g marynki tak na 30 minut przed koncem (30 minut)
20g w ostatnich 5-10 minutach lubelski (10 minut)
Teraz pytanie:
1. Czy podczas gotowania można uzupełniać odparowaną brzeczke gotującą sie wodą?? tak aby zawsze bylo mniej wiecej te 20 l???
2. Czy można gotować mniej brzeczki np 15 litrow (mam garnek 20l) a potem po gotowaniu dodac wodę do tych 20 l?? ewentualnie te 5 litrów dolac do gotującej sie brzeczki w ostatniej fazie, tak aby razem jeszcze sie troche pogotowala...??? Zależy mi na wykonaniu 20 l.......
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan Wyświetlenie odpowiedzi1. Czy podczas gotowania można uzupełniać odparowaną brzeczke gotującą sie wodą?? tak aby zawsze bylo mniej wiecej te 20 l???
2. Czy można gotować mniej brzeczki np 15 litrow (mam garnek 20l) a potem po gotowaniu dodac wodę do tych 20 l?? ewentualnie te 5 litrów dolac do gotującej sie brzeczki w ostatniej fazie, tak aby razem jeszcze sie troche pogotowala...??? Zależy mi na wykonaniu 20 l.......
20l niestety nie zrobisz. Zostają przechmieliny - nie warto wszystkiego przelewać do fermentatora, bo może to negatywnie wpłynąć na drożdże - resztki ewentualnie zlej do czystego PETa i niech postoi w lodówce przez noc. Syf powinien opaść na dno.
Comment
-
-
Masz rację, wysłodzę brzeczkę do ilości 20l i dalej bede wysładzał jakies 5 l na zapas (którym będę uzupełniał straty "parowania" te dodatkowe 5l "słodowej wody" zagotuję z aromatycznym chmielem. Coś pokombinuję i mam nadzieje , że nieprzekombinuje ). Zresztą zobaczę sam jak to wygląda... drugie warzenie bedzie łatwiejsze i wiele niewiadomych stanie sie proste i jasne.
Comment
-
-
Nie z aromatycznym - tylko z częścią goryczkowego. Aromatyczny daje się na ostatnie 1-15 minut gotowanie, inaczej aromat się ulotni.
Jeśli to nie problem te wysłodziny pogotuj też pełna godzinę - chodzi m.in. o sterylizację oraz wytrącenie osadów.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan Wyświetlenie odpowiedziMasz rację, wysłodzę brzeczkę do ilości 20l i dalej bede wysładzał jakies 5 l na zapas (którym będę uzupełniał straty "parowania" te dodatkowe 5l "słodowej wody" zagotuję z aromatycznym chmielem. Coś pokombinuję i mam nadzieje , że nieprzekombinuje ). Zresztą zobaczę sam jak to wygląda... drugie warzenie bedzie łatwiejsze i wiele niewiadomych stanie sie proste i jasne.
Wracając do Twoich pytań.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan Wyświetlenie odpowiedzi1. Czy podczas gotowania można uzupełniać odparowaną brzeczke gotującą sie wodą?? tak aby zawsze bylo mniej wiecej te 20 l???
2. Czy można gotować mniej brzeczki np 15 litrow (mam garnek 20l) a potem po gotowaniu dodac wodę do tych 20 l?? ewentualnie te 5 litrów dolac do gotującej sie brzeczki w ostatniej fazie, tak aby razem jeszcze sie troche pogotowala...??? Zależy mi na wykonaniu 20 l.......
Ad. 2. Też można. Nie widzę przeciwskazań. Woda dodawana po warzeniu musi być oczywiście przegotowana (chyba, że dodajemy wrzątek lub doprowadzamy całość do wrzenia ;-)
To nie jest jeszcze nawet wstęp do HGB więc nikt Ci tego nie zarzuci"Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam Wyświetlenie odpowiedziWysładzanie (to Twoje "na zapas") przerwij w momencie, gdy filtrat osiągnie 3 (min. 2) *Blg. Wysładzanie "do bulu" dzięki wypłukaniu większej ilości garbników może skutkować goryczką pozostającą w piwie.
Comment
-
Comment