1 warka ze słodów - receptura

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Khan
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.09
    • 297

    1 warka ze słodów - receptura

    Witam, po pierwszych bojach z warką z brewkita zdecydowałem sie wykonać pierwszą warkę ze słodów. Przeglądnąłem wiele receptur warzenia. Nie potrafię się jednak zdecydować wiem jedno, że chce wykonać warke o takiej charakterystyce: Zależy mi na głebokim slodowym, ale też i goryczkowo chmielnym smaku. Kolor bursztynowy - czerwony. Moc tego piwa niekoniecznie musi być wielka, niezależy mi na alkoholu, ale bardziej na głebi smaku. Chce uważyć 20l warki o 12-14blg. dysponuje w swoich zapasach: 10 kg słodu pilznenskiego 3,6EBC, 10 kg slodu monachijskiego 19EBC, Caraamber (R) 60-80 EBC 1kg i Caramunich (R) typ I 80-100 EBC tez 1 kg (wiem ze to starczy na 2 warki ) do tego 100g lubelskiego i 100g marynki. i drozdze s-04. Proszę o porady co z tego skonstruowac?? mam swoje przemyslenia, ale proszę o pomoc. Zależy mi na wykonaniu wlasnej warki ))
    Last edited by Khan; 2009-10-09, 07:51.
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Napisz co sam wymyśliłeś.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #3
      np.
      3kg pilzno
      1,5kg monach
      0,2kg caramonach

      zacieranie
      15' w 63*
      40' w 73*
      78* i filtrowanie

      25g marynki na 60'
      15g dowolnego na 20'
      20g lubelskiego na 5'

      - teraz se to ulepsz...

      Comment

      • Khan
        Porucznik Browarny Tester
        • 2009.09
        • 297

        #4
        Witam , Nie mogłem rano napisac swojej propozycji ze względu na czas a w zasadzie jego brak(

        Moje przemyslenia:
        pilzno 2,5kg
        monachijski 1,5kg
        caraamber 0,5kg
        caramunisch 0,5kg

        zacieranie:
        63 stopnie 15-20 minut - niezalezy mi na alkoholu ( az tak) )
        73 stopnie 30-40 minut (za wzhledu na smak slodu)
        78 stopni 5 minut

        30g marynki od poczatku gotowania
        20g marynki tak na 30 minut przed koncem (czyli po 1,5 godzinie)
        20g w ostatnich 5-10 minutach lubelski

        czyli cos podobnego jak Twoja propozycja
        Jak macie jakies sugestie to prosze o podpowiedzi. Nie chce spaprac pierwszej warki...

        aaa jeszcze jedno garnek zacierny mam 20 litrow... nie za malo????? jak wysoka jest piana podczas gotowania???? jak wleje 20 l to do brzegu garnka zostaje tylko 2 cm.....
        Last edited by Khan; 2009-10-09, 17:51.

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #5
          Pamiętaj że podczas 60 minut chmielenia odparuje Ci ok 3l. Albo planuj 17l (zmniejsz zasyp) albo dogotuj w mniejszym garnku 4-5l.
          Co do receptury nie dawałbym tyle karmelowego - wyjdzie mdłe. Radzę użyć ok. 5%, najwyżej następnym razem sobie zwiększysz.
          edit - Ile planujesz tego gotowania bo nie kumam?
          Last edited by Seta; 2009-10-09, 18:08.

          Comment

          • Khan
            Porucznik Browarny Tester
            • 2009.09
            • 297

            #6
            Chciałem uzyskać 20 litrów. (nie spodziewałem sie ze az 3 l odparuje podczas godziny!!! THX za podpowiedz) wiec karmelowego dam 0,25kg. Czy mozna brzeczke uzupelniac wodą na bieżąco??? tak aby caly czas bylo te 20l???

            Comment

            • Khan
              Porucznik Browarny Tester
              • 2009.09
              • 297

              #7
              Teraz ja nie skumalem twojego pytania: "Ile planujesz tego gotowania bo nie kumam?" napisalem ze 20 minut ale Tobie chodzilo o czas planowałem 2 godziny... ale chyba to rzeczywiscie troche za duzo.. i skrócę.

              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                #8
                o to pytałem:
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan Wyświetlenie odpowiedzi
                30g marynki od poczatku gotowania
                20g marynki tak na 30 minut przed koncem (czyli po 1,5 godzinie)
                20g w ostatnich 5-10 minutach lubelski
                gotujesz 60 min
                Rozumiesz, że między zacieraniem a chmieleniem filtrujesz? Jeśli masz wątpliwości poczytaj:
                http://www.browar.biz/artykuly.php?do=ba&s= (od dołu)...

                Comment

                • Khan
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2009.09
                  • 297

                  #9
                  Witam ponownie
                  W niedziele wreszcie nastąpi ten dzień . Mój plan po sugestii wygląda następująco:

                  pilzno 3kg
                  monachijski 1,5kg
                  caraamber 0,3kg
                  caramunisch 0,2kg

                  zacieranie:
                  63 stopnie 20 minut - niezalezy mi na alkoholu ( az tak) )
                  73 stopnie 30-40 minut (za wzhledu na smak slodu) (próba jodowa)
                  78 stopni 5 minut

                  oczywiście ty wysładzanie i filtracja

                  30g marynki od poczatku gotowania (60minut)
                  20g marynki tak na 30 minut przed koncem (30 minut)
                  20g w ostatnich 5-10 minutach lubelski (10 minut)

                  Teraz pytanie:
                  1. Czy podczas gotowania można uzupełniać odparowaną brzeczke gotującą sie wodą?? tak aby zawsze bylo mniej wiecej te 20 l???
                  2. Czy można gotować mniej brzeczki np 15 litrow (mam garnek 20l) a potem po gotowaniu dodac wodę do tych 20 l?? ewentualnie te 5 litrów dolac do gotującej sie brzeczki w ostatniej fazie, tak aby razem jeszcze sie troche pogotowala...??? Zależy mi na wykonaniu 20 l.......

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan Wyświetlenie odpowiedzi
                    1. Czy podczas gotowania można uzupełniać odparowaną brzeczke gotującą sie wodą?? tak aby zawsze bylo mniej wiecej te 20 l???
                    2. Czy można gotować mniej brzeczki np 15 litrow (mam garnek 20l) a potem po gotowaniu dodac wodę do tych 20 l?? ewentualnie te 5 litrów dolac do gotującej sie brzeczki w ostatniej fazie, tak aby razem jeszcze sie troche pogotowala...??? Zależy mi na wykonaniu 20 l.......
                    Wiesz że ciekawe pytania? Myślę, że można. Najlepiej dolej wrzątek przed dodaniem chmielu aromatycznego - powinien lepiej się wyekstrahować.

                    20l niestety nie zrobisz. Zostają przechmieliny - nie warto wszystkiego przelewać do fermentatora, bo może to negatywnie wpłynąć na drożdże - resztki ewentualnie zlej do czystego PETa i niech postoi w lodówce przez noc. Syf powinien opaść na dno.

                    Comment

                    • Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

                      #11
                      Przemyśliwszy sprawę - a weź zamiast wrzątku zagotuj w małym garnku resztki wysłodzin (odfiltruj ok 25l). Możesz go gotować równolegle z resztą - dorzuć tam z 5g marynki (zmniejsz porcję w głównym garze).

                      Comment

                      • Khan
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2009.09
                        • 297

                        #12
                        Masz rację, wysłodzę brzeczkę do ilości 20l i dalej bede wysładzał jakies 5 l na zapas (którym będę uzupełniał straty "parowania" te dodatkowe 5l "słodowej wody" zagotuję z aromatycznym chmielem. Coś pokombinuję i mam nadzieje , że nieprzekombinuje ). Zresztą zobaczę sam jak to wygląda... drugie warzenie bedzie łatwiejsze i wiele niewiadomych stanie sie proste i jasne.

                        Comment

                        • Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

                          #13
                          Nie z aromatycznym - tylko z częścią goryczkowego. Aromatyczny daje się na ostatnie 1-15 minut gotowanie, inaczej aromat się ulotni.
                          Jeśli to nie problem te wysłodziny pogotuj też pełna godzinę - chodzi m.in. o sterylizację oraz wytrącenie osadów.

                          Comment

                          • Infam
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.05
                            • 715

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan Wyświetlenie odpowiedzi
                            Masz rację, wysłodzę brzeczkę do ilości 20l i dalej bede wysładzał jakies 5 l na zapas (którym będę uzupełniał straty "parowania" te dodatkowe 5l "słodowej wody" zagotuję z aromatycznym chmielem. Coś pokombinuję i mam nadzieje , że nieprzekombinuje ). Zresztą zobaczę sam jak to wygląda... drugie warzenie bedzie łatwiejsze i wiele niewiadomych stanie sie proste i jasne.
                            Wysładzanie (to Twoje "na zapas") przerwij w momencie, gdy filtrat osiągnie 3 (min. 2) *Blg. Wysładzanie "do bulu" dzięki wypłukaniu większej ilości garbników może skutkować goryczką pozostającą w piwie.
                            Wracając do Twoich pytań.
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan Wyświetlenie odpowiedzi
                            1. Czy podczas gotowania można uzupełniać odparowaną brzeczke gotującą sie wodą?? tak aby zawsze bylo mniej wiecej te 20 l???
                            2. Czy można gotować mniej brzeczki np 15 litrow (mam garnek 20l) a potem po gotowaniu dodac wodę do tych 20 l?? ewentualnie te 5 litrów dolac do gotującej sie brzeczki w ostatniej fazie, tak aby razem jeszcze sie troche pogotowala...??? Zależy mi na wykonaniu 20 l.......
                            Ad. 1. Można. Śmiało.
                            Ad. 2. Też można. Nie widzę przeciwskazań. Woda dodawana po warzeniu musi być oczywiście przegotowana (chyba, że dodajemy wrzątek lub doprowadzamy całość do wrzenia ;-)
                            To nie jest jeszcze nawet wstęp do HGB więc nikt Ci tego nie zarzuci
                            "Dużo to nie znaczy Dobrze
                            Dobrze znaczy dużo"

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam Wyświetlenie odpowiedzi
                              Wysładzanie (to Twoje "na zapas") przerwij w momencie, gdy filtrat osiągnie 3 (min. 2) *Blg. Wysładzanie "do bulu" dzięki wypłukaniu większej ilości garbników może skutkować goryczką pozostającą w piwie.
                              No właśnie... To mi spać nie daje. A jak to jest np w grodziszu (jeszcze nie robiłem) - też przerywasz przy 2-3*blg? I dlaczego akurat 2blg, a nie 1,5. A przy porterze 22blg? Nie trafia to do mnie...

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X