Nie traktuj tego piwa w jakiś bardzo inny sposób niż piwa słabsze, nie trzymaj się jakichś sztywnych zasad tylko obserwuj piwo.
1-Jak zniknie piana z powierzchni ( po tygodniu zajrzyj do piwa ) lub zostaną tylko placki
2-No właśnie wtedy przelej na cichą
3-Dla bezpieczeństwa zostawił bym w pokojowej chyba że zrobisz tak:
4-wlej do butelki w której może spokojnie pływać balingometr trochę Twojego piwa i trzymaj w najcieplejszym miejscu jakie masz a wtedy po tygodniu/dwóch drożdże odfermentują piwo do poziomu minimalnego czyli takiego jaki osiągnie w butelkach. To pozwoli na prawidłowe wyliczenie surowca do refermentacji.
Zasadniczo cicha to dwa tygodnie a piwo ma być klarowne ale warto zrobić powyższy patent.
No i nie myśl o tym piwie przed upływem pół roku a zrób coś lekkiego co się nada do picia po miesiącu lub nawet pszeniczkę dobrą po 2 tygodniach od warzenia.
1-Jak zniknie piana z powierzchni ( po tygodniu zajrzyj do piwa ) lub zostaną tylko placki
2-No właśnie wtedy przelej na cichą
3-Dla bezpieczeństwa zostawił bym w pokojowej chyba że zrobisz tak:
4-wlej do butelki w której może spokojnie pływać balingometr trochę Twojego piwa i trzymaj w najcieplejszym miejscu jakie masz a wtedy po tygodniu/dwóch drożdże odfermentują piwo do poziomu minimalnego czyli takiego jaki osiągnie w butelkach. To pozwoli na prawidłowe wyliczenie surowca do refermentacji.
Zasadniczo cicha to dwa tygodnie a piwo ma być klarowne ale warto zrobić powyższy patent.
No i nie myśl o tym piwie przed upływem pół roku a zrób coś lekkiego co się nada do picia po miesiącu lub nawet pszeniczkę dobrą po 2 tygodniach od warzenia.
Comment