1 warka ze słodów - receptura

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #31
    Nie traktuj tego piwa w jakiś bardzo inny sposób niż piwa słabsze, nie trzymaj się jakichś sztywnych zasad tylko obserwuj piwo.
    1-Jak zniknie piana z powierzchni ( po tygodniu zajrzyj do piwa ) lub zostaną tylko placki
    2-No właśnie wtedy przelej na cichą
    3-Dla bezpieczeństwa zostawił bym w pokojowej chyba że zrobisz tak:
    4-wlej do butelki w której może spokojnie pływać balingometr trochę Twojego piwa i trzymaj w najcieplejszym miejscu jakie masz a wtedy po tygodniu/dwóch drożdże odfermentują piwo do poziomu minimalnego czyli takiego jaki osiągnie w butelkach. To pozwoli na prawidłowe wyliczenie surowca do refermentacji.
    Zasadniczo cicha to dwa tygodnie a piwo ma być klarowne ale warto zrobić powyższy patent.
    No i nie myśl o tym piwie przed upływem pół roku a zrób coś lekkiego co się nada do picia po miesiącu lub nawet pszeniczkę dobrą po 2 tygodniach od warzenia.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • wogosz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.12
      • 1007

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
      Super wydajność Ci wyszła!
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan
      Ostatni pomiar w 20stopniach wyszlo 18blg
      To na pewno bardzo dobra wydajność, ale bez przesady. Jak przeliczyć to na brzeczkę o 12 Blg to powinno być jej 27 litrów. 5 kg. słodu na 27 litrów brzeczki to daje 18,5 kg. słodu na 1hl. Super wydajność to 16-17kg / 1hl.
      Jeżeli jednak uwzględnić że 40% to były słody specjalne, to na pewno jest to niezły wynik - szczególnie dla początkującego.

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #33
        @Khan Spoko - wisisz mi piwo , a Fido dobrze gada. Tylko za pierwszym razem to bym nie kombinował z tą butelką. Zostaw w pokoju/kuchni (najlepiej gdzieś gdzie nie jest bardzo ciepło - ok 20*). Z S-04 za te 3 tygodnie będzie załatwione. Jakby co - odezwij się wcześniej na forum.

        @Wogosz Piszesz, że "super wydajność to 16-17kg / 1hl"(12blg?). Czyli jeśli dobrze liczę powinniśmy uzyskiwać 20l brzeczki 12blg z 3,2kg słodu? eee... Miałeś kiedyś tyle w domu? Rozumiem, że bawimy się w takim razie w programowanie wody i Ph?
        Możesz coś więcej napisać?
        Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2009-10-18, 19:43.

        Comment

        • przemo70
          † 1970-2019 Piwosz w Raju
          • 2007.05
          • 1501

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
          @Khan Spoko - wisisz mi piwo , a Fido dobrze gada. Tylko za pierwszym razem to bym nie kombinował z tą butelką. Zostaw w pokoju/kuchni (najlepiej gdzieś gdzie nie jest bardzo ciepło - ok 20*). Z S-04 za te 3 tygodnie będzie załatwione. Jakby co - odezwij się wcześniej na forum.

          @Wogosz Piszesz, że "super wydajność to 16-17kg / 1hl"(12blg?). Czyli jeśli dobrze liczę powinniśmy uzyskiwać 20l brzeczki 12blg z 3,2kg słodu? eee... Miałeś kiedyś tyle w domu? Rozumiem, że bawimy się w takim razie w programowanie wody i Ph?
          Możesz coś więcej napisać?
          A mi wychodzi tak mniej więcej z 18 kg 1hl 12BLG ale myślę że czym większa warka tym wydajność spada, i pytanie do wogosza czy jestem w będzie i dlaczego tak a nie inaczej pozdr
          Save water, drink beer ...

          http://www.parowozy.com.pl/
          http://www.kamery.wolsztyn.pl/
          https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

          Comment

          • wogosz
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.12
            • 1007

            #35
            Seta i Przemo!
            To chyba znacznie wykracza poza temat wątku, ale napiszę co wiem. Na wydajność składa się wiele czynników i nie ma jednego prostego przepisu na sukces. Czynniki wpływające na wydajność:
            - ekstraktywność słodu i jego rozluźnienie
            - dokładność jego śrutowania czyli udział poszczególnych frakcji od mąki do śruty
            - sposób zacierania (metoda, temperatury, pH, czasy przerw)
            - wysładzanie (ilość i objętość wód wysłodkowych, rodzaj sprzętu do filtracji, stosunek grubości warstwy śruty do jej średnicy)
            Oczywiście Przemo ma rację, że im większy zasyp tym wydajność bardziej spada. Wytłumaczenie jest proste. Im większe stężenie brzeczki przedniej i wód wysłodkowych tym ekstrakcja jest mniej wydajna.
            Seta; pytasz czy miałem taką wysoką wydajność. !6kg to chyba jeszcze nie (nie liczę wszystkich warek), ale około 17 kg/hl to już mi się zdarzyło. To zasługa głównie dość precyzyjnie ustawionego młynka do śrutowania słodu i specjalnie zrobionej kadzi filtracyjnej z sitem.

            Comment

            • przemo70
              † 1970-2019 Piwosz w Raju
              • 2007.05
              • 1501

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
              Seta i Przemo!
              To chyba znacznie wykracza poza temat wątku, ale napiszę co wiem. Na wydajność składa się wiele czynników i nie ma jednego prostego przepisu na sukces. Czynniki wpływające na wydajność:
              - ekstraktywność słodu i jego rozluźnienie
              - dokładność jego śrutowania czyli udział poszczególnych frakcji od mąki do śruty
              - sposób zacierania (metoda, temperatury, pH, czasy przerw)
              - wysładzanie (ilość i objętość wód wysłodkowych, rodzaj sprzętu do filtracji, stosunek grubości warstwy śruty do jej średnicy)
              Oczywiście Przemo ma rację, że im większy zasyp tym wydajność bardziej spada. Wytłumaczenie jest proste. Im większe stężenie brzeczki przedniej i wód wysłodkowych tym ekstrakcja jest mniej wydajna.
              Seta; pytasz czy miałem taką wysoką wydajność. !6kg to chyba jeszcze nie (nie liczę wszystkich warek), ale około 17 kg/hl to już mi się zdarzyło. To zasługa głównie dość precyzyjnie ustawionego młynka do śrutowania słodu i specjalnie zrobionej kadzi filtracyjnej z sitem.
              Dzięki za info wogosz pozdr
              Save water, drink beer ...

              http://www.parowozy.com.pl/
              http://www.kamery.wolsztyn.pl/
              https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

              Comment

              • Khan
                Porucznik Browarny Tester
                • 2009.09
                • 297

                #37
                Witam ponownie
                Dziś mija 2 doba fermentacji (rano w niedziele zaczely się pierwsze oznaki fermentacji) teraz nadal sie utrzymuje 30 bulknięć (w rurce fermentacyjnej;p ) na 30 sek. I narazie nie zwalnia. Piana jest wieć chyba wszystko w normie. (pierwsza moja warka z konserwy fermentowała 1 dobę).

                Zaczynam sie zastanawiac i co dalej?? w niedziele czyli po 7 dniach zaglądnę i zrobię pomiar blg brzeczki. I tu rodzi sie pytanie do ilu blg musi zejść moja brzeczka? przy jasnych 12blg warkach wiem ze musi zejsc ponizej 4blg i wtedy idzie na chicha fermentacje lub do butelek.

                1. W moim przypadku poczatkowe blg bylo 16,5. Czy tu tez obowiązuje ta sama zasadza granicznego 4blg??

                Zdecydowałem sie na fermentację cichą w fermentatorze z kurkiem a nie jak wielu twierdzi w balonie.
                2. Czy trzymać na cichej az 14 dni?? (boję sie ciechej fermentacji ze warka jest narażona na atak mikrobów bojowych )

                3. Pytanie znając moją recepture... możecie mi powiedziec jakiego typu jest ta warka?? Pytanie może glupie, ale myslalem ze uwaze 12blg a tu zonk 16,5.. prosze o zakwalifikowanie tej warki gornej fermentacji (niestety)

                Załamany jestem tym 4-6 miesięcznym lezakowaniem.... echhh ale no coz... tzreba rzeczywiscie uważyć cos "szybszego" )) w lutym moje urodziny wiec bedzie

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #38
                  1. Nie ma zasady do ilu blg zejdzie. Na S04 pewnie do 4, ale równie dobrze może to być 3 lub 5. Przez 3 tygodnie na tych drożdżach na pewno fermentacja się skończy. Teoria mówi, że blg przez minimum 2 dni ma się nie zmienić, ale nie grzeb w fermentatorze tylko po prostu poczekaj.
                  2. Piwo na cichej nie jest na nic narażone bo masz zamknięty fermentator (jeżeli do niego nie zaglądasz), CO2 nad lustrem piwa i alkohol w piwie. 2 czy 14 dni nie zwiększa w zasadzie ryzyka zakażenia. Ryzyko występuje podczas przelewania.
                  3. Żadnego. To twoje piwo. Mocne ale.
                  4. Weź się uspokój.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2009-10-20, 08:13.

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10788

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
                    To na pewno bardzo dobra wydajność, ale bez przesady. Jak przeliczyć to na brzeczkę o 12 Blg to powinno być jej 27 litrów. 5 kg. słodu na 27 litrów brzeczki to daje 18,5 kg. słodu na 1hl. Super wydajność to 16-17kg / 1hl.
                    Jeżeli jednak uwzględnić że 40% to były słody specjalne, to na pewno jest to niezły wynik - szczególnie dla początkującego.

                    tu jest dopiero wydajność i to z własnego słodu !!
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • wogosz
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.12
                      • 1007

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Anteks
                      tu jest dopiero wydajność i to z własnego słodu !!
                      Jeżeli się nie pomyliłem to chyba wychodzi ok. 14,5 kg/hl. Fenomen!

                      Comment

                      • Khan
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2009.09
                        • 297

                        #41
                        ) Seta: 4. Weź się uspokój. )) wiem wiem. Jestem zrealksowany przy pierwszej warce z puszki byłem bardziej przejęty.
                        Fermentacja zwolniła, a wrecz zakonczyła sie po 3,5 doby. Tak więc sądze, ze jest szansa, ze po 7 dniach bedzie blg 3-4. Sprawdzę w niedziele czyli 7 dnia burzliwej.

                        Jedyna rzecz jaka mnie smuci to fakt, że niektórzy forumowicze, zamiast cieszyć sie i powiedziec "fajnie ci wyszło" wolą napisać " innym wyszło lepiej" Takie to POLSKIE niestety. smutne. Oczywiście nie szukam pochwał.. pisałem ten wątek jako szukanie pomocy przy wymysleniu receptury, i warzeniu. I jeszcze raz dzieki SETA za nieustanna pomoc) za pare lat jak bede juz wiedzial prawie wszystko tez bede pomagal innym)
                        Ostatnia zmiana dokonana przez Khan; 2009-10-22, 07:15.

                        Comment

                        • mareks
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 1939

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan Wyświetlenie odpowiedzi

                          Załamany jestem tym 4-6 miesięcznym lezakowaniem.... echhh ale no coz... tzreba rzeczywiscie uważyć cos "szybszego" )) w lutym moje urodziny wiec bedzie
                          Tak to jest z piwowarstwem, że wymaga cierpliwości jeśli chcesz delektować się dobrym własnym piwem.

                          Jak chcesz coś szybkiego to proponuję pszeniczne.
                          Będzie do picia już na Święta Bożego Narodzenia.

                          Comment

                          • Khan
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2009.09
                            • 297

                            #43
                            Tak juz planuje pszeniczne, ale muszę czekać az rodzina ochłonie po moim warzeniu) nie moge warzyć z taką czestotliwościa) bo jeszcze zostane posądzony o alkoholizm))) heheh. W sumie to 34 butelki 1 warki juz czekaja w piwnicy

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan Wyświetlenie odpowiedzi
                              Tak juz planuje pszeniczne, ale muszę czekać az rodzina ochłonie po moim warzeniu) nie moge warzyć z taką czestotliwościa) bo jeszcze zostane posądzony o alkoholizm))) heheh. W sumie to 34 butelki 1 warki juz czekaja w piwnicy
                              Jak znajomi wypija Ci 30 z 34 butelek to alkoholikiem nie zostaniesz...

                              Comment

                              • Krzysiu
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2001.02
                                • 14936

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan Wyświetlenie odpowiedzi
                                ... Takie to POLSKIE niestety. smutne. ...
                                To jest wbrew pozorom normalne. Nie ma żadnego powodu, żeby wykazywać się nadzwyczajnym entuzjamem, jak ktoś zrobi coś, co kilkadziesiąt milionów ludzi zrobiło przed nim. Rozumiem, że moższ być rozczarowany, ale tak naprawdę to prochu ty wymyśliłeś.

                                Powiem inaczej - to takie POLSKIE, psioczyć na nasz "narodowy" charakter. I to sobie przemyśl, a nie to, że nie wszyscy odnieśli się do twojej warki (siedem tysięcy sto czterdziestej piątej w katalogu Browarbiz) z zadowalającą ciebie euforią.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X