Witam, po pierwszych bojach z warką z brewkita zdecydowałem sie wykonać pierwszą warkę ze słodów. Przeglądnąłem wiele receptur warzenia. Nie potrafię się jednak zdecydować wiem jedno, że chce wykonać warke o takiej charakterystyce: Zależy mi na głebokim slodowym, ale też i goryczkowo chmielnym smaku. Kolor bursztynowy - czerwony. Moc tego piwa niekoniecznie musi być wielka, niezależy mi na alkoholu, ale bardziej na głebi smaku. Chce uważyć 20l warki o 12-14blg. dysponuje w swoich zapasach: 10 kg słodu pilznenskiego 3,6EBC, 10 kg slodu monachijskiego 19EBC, Caraamber (R) 60-80 EBC 1kg i Caramunich (R) typ I 80-100 EBC tez 1 kg (wiem ze to starczy na 2 warki
) do tego 100g lubelskiego i 100g marynki. i drozdze s-04. Proszę o porady co z tego skonstruowac?? mam swoje przemyslenia, ale proszę o pomoc. Zależy mi na wykonaniu wlasnej warki
))


Comment