Fermentacja, rozlew - pytanie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • aMarcin
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.08
    • 152

    #1

    Fermentacja, rozlew - pytanie

    Witam !

    Niedługo zabieram się za pierwszą warkę i w związku z tym mam kilka wątpliwości:
    powiedzmy, że mam dwa fermentory, jeden z kranikiem, drugi bez. Ja widzę to tak - fermentację burzliwą prowadzę w tym z kranikiem, po jej zakończeniu przelewam piwo na cichą z użyciem kranika z wężykiem do tego bez kranika. Po skończeniu cichej rurką z wężykiem ściągam piwo znad osadu z powrotem do tego z kranikiem w którym już czeka zrobiony syrop z glukozy do refermentacji, mieszam chwilę i z użyciem kranika z wężykiem rozlewam do butelek.

    I teraz pytanie: czy dobrze to widzę ?
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Dobrze, robię tak właśnie.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • aMarcin
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.08
      • 152

      #3
      A jeśli chciałbym zebrać gęstwę to w którym momencie to najlepiej zrobić ?

      Comment

      • cambridgei
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2009.05
        • 124

        #4
        Ja też tak robię ale wiem że to nie jest wcale jakieś super lepsze rozwiązanie. Możesz robic burzliwą w fermentatorze bez kranika, ściągac znad osadu piwo weżykiem do fermentora z kranikiem i w nim przeprowadzac cichą i rozlewasz do butelek na refermentację, wg mnie ten drugi sposób jest bardziej ok ale wielkego błędu przecież w takich kwestiach się nie popełnia.

        Udanej warki!
        W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem

        Pozdrawiam
        Piotr

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika aMarcin
          A jeśli chciałbym zebrać gęstwę to w którym momencie to najlepiej zrobić ?
          po burzliwej albo po cichej
          Ja zbieram po burzliwej z dna wiadra (po dekantacji).

          Comment

          • aMarcin
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.08
            • 152

            #6
            Ok, wszystkim dziękuję za pomoc

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10796

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cambridgei
              Ja też tak robię ale wiem że to nie jest wcale jakieś super lepsze rozwiązanie. Możesz robic burzliwą w fermentatorze bez kranika, ściągac znad osadu piwo weżykiem do fermentora z kranikiem i w nim przeprowadzac cichą i rozlewasz do butelek na refermentację, wg mnie ten drugi sposób jest bardziej ok ale wielkego błędu przecież w takich kwestiach się nie popełnia.

              Udanej warki!
              i do tego z kranikiem po cichej dodajesz coś do refermentacji , mieszasz , podrywasz drożdże z dna i ..... na cholerę ta cicha ?
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                #8
                No można jeszcze sypać cukier do butelek - wtedy nie podrywasz przy mieszaniu, ale i tak pewnie szlam by się zburzył przez używanie kranika (zależy od drożdży)...
                Ja używam fermentatora kranikowego tylko do rozlewu i połączenia z cukrem - godzinę na warkę.

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10796

                  #9
                  można nalewać nabierką , tylko po co sobie komplikować
                  Ja fermentuję bez kranika , cicha bez kranika , rozlew z kranikiem
                  mogę sobie na to pozwolić bo mam chyba z 15 pojemników
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • sebanek
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2009.02
                    • 178

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                    można nalewać nabierką , tylko po co sobie komplikować
                    Ja fermentuję bez kranika , cicha bez kranika , rozlew z kranikiem
                    mogę sobie na to pozwolić bo mam chyba z 15 pojemników
                    Jak to miło się dowiedzieć przypadkiem, że się robi coś tak samo jak doświadczony piwowar
                    A propos wątku, mam pytanie do tych co fermentują w fermentorze z kranikiem. Czy przed spuszczaniem piwa przez kranik sterylizujecie go? Jak???

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10796

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sebanek
                      Jak to miło się dowiedzieć przypadkiem, że się robi coś tak samo jak doświadczony piwowar
                      A propos wątku, mam pytanie do tych co fermentują w fermentorze z kranikiem. Czy przed spuszczaniem piwa przez kranik sterylizujecie go? Jak???
                      jeśli chodzi o burzliwą to dekantuj wężykiem bez udziału kranika
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • sebanek
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2009.02
                        • 178

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                        jeśli chodzi o burzliwą to dekantuj wężykiem bez udziału kranika
                        Tak robię!
                        Pytam się tylko jak radzą sobie ze sterylizacją kranika ci, którzy fermentują w ferementorze z kranikiem, bo myślę, że robią to po to, by dekantować przez ten kranik. Muszę przy okazji przyznać, że przy pierwszych swoich warkach też długo rozmyślałem na temat "logistyki użycia ferementorów", bo miałem wtedy 2: jeden z kranikiem, drugi bez.
                        Na zdrowie!

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10796

                          #13
                          przed rozlewem polać kranik wrzątkiem
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • cambridgei
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2009.05
                            • 124

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                            i do tego z kranikiem po cichej dodajesz coś do refermentacji , mieszasz , podrywasz drożdże z dna i ..... na cholerę ta cicha ?
                            Refermentacja w butelkach oczywiście . Niektórzy również myślą na tym forum nie tylko ty.
                            Na cholerę komentujesz moje posty?
                            W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem

                            Pozdrawiam
                            Piotr

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10796

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cambridgei
                              Refermentacja w butelkach oczywiście . Niektórzy również myślą na tym forum nie tylko ty.
                              Na cholerę komentujesz moje posty?
                              ?????
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • dadek
                                Czechy, Nošovice 238, Pivovar Radegast
                                dadek
                                Jak jest możliwość to czemu nie odwiedzić i wielkiego browaru? Tak okazja nadarzyła się 26.08.2023 gdy na przybrowarnianych łąkach zorganizowano imprezę pod nazwą Radegastův den. Nie brakowało licznych stoisk ze wszystkimi tutejszymi piwami, gadżetami firmowymi i jedzeniem, na scenie do...
                                2023-11-09, 20:59
                              • dadek
                                Niemcy, Erlangen-Alterlangen, Alterlanger Straße 6, Drei Linden/Krapp Bräu
                                dadek
                                Alterlangen to dzielnica niskiej jednorodzinnej zabudowy w postaci stylowych domów o czerwonych, spadzistych dachach otoczonych zielenią. Leży po drugiej stronie rzeki Regnitz niż centrum Erlangen. Z dworca kolejowego do restauracji Drei Linden piechotą jest 1,7 km. Trasa wiedzie dwoma mostami...
                                2025-02-12, 02:28
                              • dadek
                                Czechy, Jičín, Hradecká 519, Minipivovar Jičín
                                dadek
                                Jičín jest zapewne znany większości, choć pewnie mało kto był w tym ślicznym miasteczku. Ale każdy w dzieciństwie lub ze swoimi pociechami oglądał przygody rozbójnika Rumcajsa, w której to kreskówce wygląd zabytkowego rynku i okolic został idealnie odtworzony. Nie było tu jednak browaru,...
                                2025-01-10, 00:48
                              • dadek
                                Zator, Stanisława Staszica 33, Browar Brokreacja
                                dadek
                                Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
                                2024-11-19, 04:20
                              • dadek
                                Niemcy, Knallhütte 1, Hütt Brauerei
                                dadek
                                W północnej Hesji zbyt wielu browarów nie znajdziemy, a do policzenia takich średniej wielkości nie są potrzebne nawet wszystkie palce jednej ręki. Hütt, z tradycją warzenia od 1752 roku i produkcją około 80 tyś. hl rocznie, jest więc rodzynkiem na tym terenie. Browar mieści się tuż...
                                2024-09-03, 02:08
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...