Fermentacja, rozlew - pytanie
Collapse
X
-
Witam. Do szklanki z gorącą wodą wsupuję coś w stylu Chemipro Oxi i zanurzam w tym kranik na jakiś czas. Mam dwa fermentory z kranikiem i jeden bez. Ponieważ nie robię jednocześnie więcej niż jednej warki to fermentor bez kranika praktycznie wyszedł u mnie z użycia. Jest to bardzo wygodne gdy za każdym razem można zlewać przez kranik ale zawsze mam tą małą obawę o infekcję. Pozdrawiam.Ostatnia zmiana dokonana przez Qbric; 2009-10-10, 08:58.Grill bez piwa NIE! - Piwo bez grilla TAK!Comment
-
Ostatnia zmiana dokonana przez cambridgei; 2009-10-10, 09:37.W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem
Pozdrawiam
PiotrComment
-
Witam. Do szklanki z gorącą wodą wsupuję coś w stylu Chemipro Oxi i zanurzam w tym kranik na jakiś czas. Mam dwa fermentory z kranikiem i jeden bez. Ponieważ nie robię jednocześnie więcej niż jednej warki to fermentor bez kranika praktycznie wyszedł u mnie z użycia. Jest to bardzo wygodne gdy za każdym razem można zlewać przez kranik ale zawsze mam tą małą obawę o infekcję. Pozdrawiam.Comment
-
Nic nie sterylizuję. Przed przelaniem na cichą spuszczam ze 0,3l w celu spróbowania i tyle.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Piwko wylewa się przez zdezynfekowany lejek do kolejnego fermentora z kolejnym czystym kranikiem.
Podejrzewam, że pisząc "inne części powierzchni" chodzi Ci o powierzchnie styku... hmm... jak to kreślić... styku dwóch walców z czego jeden to część obudowy (biały plastik) a drugi to lejek z kurkiem (czerwony plastik). Jeżeli kranik mi nie cieknie to znaczy, że w te powierzchnie piwko się nie dostało i nie pojawia się tam jakaś pleśń. Jeżeli kiedyś zauważę, że kranik zaczął przeciekać przeleję piwko do kolejnego fermentora rurką z syfonem.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cambridgeiŻadnych dziwactw nie wypisuję.Z Twoich wypowiedzi wynika, że jednak to drugie i wtedy Anteks czepia się nie bez powodu.
Pozdrawiam.Ostatnia zmiana dokonana przez Qbric; 2009-10-10, 10:24.Grill bez piwa NIE! - Piwo bez grilla TAK!Comment
-
Ja też tak robię ale wiem że to nie jest wcale jakieś super lepsze rozwiązanie. Możesz robic burzliwą w fermentatorze bez kranika, ściągac znad osadu piwo weżykiem do fermentora z kranikiem i w nim przeprowadzac cichą i rozlewasz do butelek na refermentację
Zaletą tego rozwiązania jest jest brak napowietrzania brzeczki po fermentacji cichej - nie ma potrzeby kolejnego przelewania i mieszania.
Wady - ja nie widzę, niektórzy twierdzą, że mała precyzja dawkowania cukru.
Obydwie metody mają swoich zwolenników.Comment
-
Jest to dobry sposób - zrobiłem tak 38 warek. Cukier oczywiście, łyżeczką do butelek.
Zaletą tego rozwiązania jest jest brak napowietrzania brzeczki po fermentacji cichej - nie ma potrzeby kolejnego przelewania i mieszania.
Wady - ja nie widzę, niektórzy twierdzą, że mała precyzja dawkowania cukru.
Obydwie metody mają swoich zwolenników.Mniej książków więcej piwaComment
-
Jest to dobry sposób - zrobiłem tak 38 warek. Cukier oczywiście, łyżeczką do butelek.
Zaletą tego rozwiązania jest jest brak napowietrzania brzeczki po fermentacji cichej - nie ma potrzeby kolejnego przelewania i mieszania.
Wady - ja nie widzę, niektórzy twierdzą, że mała precyzja dawkowania cukru.
Obydwie metody mają swoich zwolenników.Comment
-
No można jeszcze sypać cukier do butelek - wtedy nie podrywasz przy mieszaniu, ale i tak pewnie szlam by się zburzył przez używanie kranika (zależy od drożdży)...
Ja używam fermentatora kranikowego tylko do rozlewu i połączenia z cukrem - godzinę na warkę.Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
-
Szlam się nie podniesie, jeżeli kranik zaopatrzymy w reduktor osadów.Ostatnia zmiana dokonana przez muavmf; 2009-10-15, 10:27.Comment
-
Nie gadaj bzdur. Nie napowietrzy się jeżeli umiesz używać wężyk - robi tak 90% piwowarów. Jak już czepiamy się słówek na pewno nie napowietrza się w sposób mogący negatywnie wpłynąć na smak piwa. Jeżeli to dla Ciebie takie ważne to jak lejesz do butelek? Pod sam kapsel? Przecież tlen miedzy lustrem piwa a kapslem na pewno napowietrza piwo... Dodatkowo kapsel należałoby lakować, bo jest nieszczelny (Kopyr to kiedyś robił w warce, którą chce przechowywać kilka lat).Comment
-
Nie gadaj bzdur
Nie gadam bzdur tylko zabieram głos w dyskusji i to jeszcze w dziale KOŁYSKA. Nie można mieć swoich uwag ? Czyli co, tylko przytakiwać ? A jeszcze sam mieszasz :
Jeżeli to dla Ciebie takie ważne to jak lejesz do butelek? Pod sam kapsel? Przecież tlen miedzy lustrem piwa a kapslem na pewno napowietrza piwo.
Nie twierdzę, że 90% piwowarów robi źle, napisałem, że robię inaczej i podałem dlaczego. Chyba o to chodzi na forum.Ostatnia zmiana dokonana przez muavmf; 2009-10-15, 11:51.Comment
-
Jako uważający się cały czas za piwowara początkujęcego, i nie mający jeszcze okazji skosztowania zbyt wielu piw domowych, ośmielam się zadać pytanie bardziej obytym w temacie: jaki jest efekt smakowy napowietrzenia młodego piwa?
Sam korzystam z wężyka przy przelewaniu na cichą i przy przelewaniu do fermentora z kranikiem bezpośrednio przed rozlewem. Wiem, że trzeba uważać żeby nie napowietrzyć (choć w praktyce różnie to bywa), ale nie za bardzo wiem dlaczego.Ostatnia zmiana dokonana przez sebanek; 2009-10-15, 12:24.Comment
Related Topics
Collapse
-
Jak jest możliwość to czemu nie odwiedzić i wielkiego browaru? Tak okazja nadarzyła się 26.08.2023 gdy na przybrowarnianych łąkach zorganizowano imprezę pod nazwą Radegastův den. Nie brakowało licznych stoisk ze wszystkimi tutejszymi piwami, gadżetami firmowymi i jedzeniem, na scenie do...
-
Channel: Czechy
-
-
Alterlangen to dzielnica niskiej jednorodzinnej zabudowy w postaci stylowych domów o czerwonych, spadzistych dachach otoczonych zielenią. Leży po drugiej stronie rzeki Regnitz niż centrum Erlangen. Z dworca kolejowego do restauracji Drei Linden piechotą jest 1,7 km. Trasa wiedzie dwoma mostami...
-
Channel: Niemcy
2025-02-12, 02:28 -
-
Jičín jest zapewne znany większości, choć pewnie mało kto był w tym ślicznym miasteczku. Ale każdy w dzieciństwie lub ze swoimi pociechami oglądał przygody rozbójnika Rumcajsa, w której to kreskówce wygląd zabytkowego rynku i okolic został idealnie odtworzony. Nie było tu jednak browaru,...
-
Channel: Czechy
-
-
Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy
. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego
w czasie naszej...
-
Channel: Małopolskie
-
-
W północnej Hesji zbyt wielu browarów nie znajdziemy, a do policzenia takich średniej wielkości nie są potrzebne nawet wszystkie palce jednej ręki. Hütt, z tradycją warzenia od 1752 roku i produkcją około 80 tyś. hl rocznie, jest więc rodzynkiem na tym terenie. Browar mieści się tuż...
-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment