Chłopaki nie kłócić się bo to bez sensu dajcie sobie luz, jeden robi tak drugi tak i jak każdemu pasuje jego metoda jest ok ewentualnie jeden drugiego może posłuchać i spróbować zrobić inaczej a nie udowadniać o wyższości świąt bożegonarodzenia nad świętami wielkiejnocy Wasze
Fermentacja, rozlew - pytanie
Collapse
X
-
Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sebanek Wyświetlenie odpowiedziJako uważający się cały czas za piwowara początkujęcego, i nie mający jeszcze okazji skosztowania zbyt wielu piw domowych, ośmielam się zadać pytanie bardziej obytym w temacie: jaki jest efekt smakowy napowietrzenia młodego piwa?
Sam korzystam z wężyka przy przelewaniu na cichą i przy przelewaniu do fermentora z kranikiem bezpośrednio przed rozlewem. Wiem, że trzeba uważać żeby nie napowietrzyć (choć w praktyce różnie to bywa), ale nie za bardzo wiem dlaczego.
Poza tym (zwłaszcza przy przelewaniu na cichą) zwiększamy ryzyko infekcji, rozwoju dzikich tlenowców."Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam Wyświetlenie odpowiedziZapach papieru, kartonu.
Poza tym (zwłaszcza przy przelewaniu na cichą) zwiększamy ryzyko infekcji, rozwoju dzikich tlenowców.
A skoro już o dziwnych posmakach to niechcący wykonałem eksperyment polegający na fermentacji dolniaka w tem. 26`C (wyjechałem na wakacje a podłączony do lodówki regulator temeratury się nie załączył). Piwo ma dość intensywny posmak plastiku (albo czegoś chemicznego). Czy mogę liczyć na to, że z czasem ten smak zaniknie, albo osłabnie?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika muavmf Wyświetlenie odpowiedzi- to już pyskuwa.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika muavmf Wyświetlenie odpowiedziNie twierdzę, że 90% piwowarów robi źle, napisałem, że robię inaczej i podałem dlaczego.
Wszyscy ważmy lepiej słowa, a będzie nam się przyjemniej warzyło...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika muavmf Wyświetlenie odpowiedziNie mów, że nic się nie napowietrzy, bo wprowadzasz w błąd. Jednym ze sposobów napowietrzania, jest mieszanie. Dla Ciebie jest to mało istotne, a dla mnie bardzo więc dlatego stosuję tą metodę.
.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sebanek Wyświetlenie odpowiedziNo to chyba nie robię tego najgorzej, bo kartonu nie wyczułem jak dotąd w żadnej ze swoich 16-stu warek.
A skoro już o dziwnych posmakach to niechcący wykonałem eksperyment polegający na fermentacji dolniaka w tem. 26`C (wyjechałem na wakacje a podłączony do lodówki regulator temeratury się nie załączył). Piwo ma dość intensywny posmak plastiku (albo czegoś chemicznego). Czy mogę liczyć na to, że z czasem ten smak zaniknie, albo osłabnie?Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzizostawiam na godzinę ( w tym czasie przygotowuję butelki )
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzinie potrzeba mieszać , roztwór cukru leję na dno i zlewam piwo , zostawiam na godzinę ( w tym czasie przygotowuję butelki )Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedziA czy ten roztwór się równomiernie rozprowadzi i będzie go w kazdej butelce taka sama ilość ? a nie lepiej zlać do fermentora z roztworem /taki sposób ma gerdzio/ bo ja sypię cukier bezpośrednio do butelki i wiem że ilość w każdej jest porównywalna a do kegów leję roztwór i dopiero potem zalewam piwemOstatnia zmiana dokonana przez anteks; 2009-10-15, 13:29.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziO matko Polko! Jak przygotowujesz butelki?? Mi to ostatnio minimum 3h zajmuje...Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sebanek Wyświetlenie odpowiedziA skoro już o dziwnych posmakach to niechcący wykonałem eksperyment polegający na fermentacji dolniaka w tem. 26`C (wyjechałem na wakacje a podłączony do lodówki regulator temeratury się nie załączył). Piwo ma dość intensywny posmak plastiku (albo czegoś chemicznego). Czy mogę liczyć na to, że z czasem ten smak zaniknie, albo osłabnie?Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzizlewam do fermentatora z kranikiem w którym na dnie znajduje się roztwór cukru i rozlewam do butelek za pomocą rurki z zaworkiem ... uff
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzia może to apteka ?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sebanek Wyświetlenie odpowiedziPisząc o posmakach nawet zastanawiałem się czy nie użyć tego słowa. Ma to coś wspólnego z apteką.
1. Kontakt brzeczki / piwa ze środkami na bazie chloru lub
2. Zakażenie
Z czasem nie słabnie, w wielu przypadkach wręcz przeciwnie."Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"
Comment
-
Comment