Podpiwek

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • puszka
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2002.10
    • 204

    Podpiwek

    Witam

    Mam zamiar zrobić podpiwek. Ten z gotowej mieszanki z Delekty.
    Mam w związku z tym kilka pytań.

    1. czy trzymać się przepisu z opakowania czy może ktoś ma już doświadczenie w tej kwesti i lekko zmodyfikował przepis.

    2. Czy zastosować zwykłe drożdże piekarskie czy może jakieś inne (do piwa lub wina)

    3. Chciałbym zlać podpiwek do butelek z piwa i zakapslować. Jak długo mogę przechowywać taki podpiwek w chłodnej piwnicy. Niechce go przechowywać latami ale tak do 3 miesięcy.

    Pozdrawiam

    Puszka
  • sebanek
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2009.02
    • 178

    #2
    Ja kiedyś znalazłem taki przepis. Podpiwek wyszedł całkiem, całkiem:


    Podpiwek "jak za dawnych lat"

    Od dłuższego czasu chodził za mną pomysł zrobienia podpiwku . Pamiętałem jedynie, że trzydzieści lat temu moja babcia robiła go używając gotowego produktu, którego opakowanie wyglądało jak mała paczka kawy zbożowej. Po krótkim poszukiwaniu okazało się, że dziś jest on nadal produkowany przez firmę Delecta pod nazwą "Podpiwek Kujawski". Oczywiście w żadnym supermarkecie ani nawet w sklepiku osiedlowym nie można było tego cuda dostać. Na szczęście udało mi się dostać go w jednym z warszawskich sklepów internetowych. Po zapoznaniu się z jego składem oraz po przewertowaniu różnych informacji w Internecie postanowiłem sam dopracować przepis na domowy podpiwek. Po kilku próbach, w których dobierałem proporcje między głównymi składnikami udało mi się znaleźć (moim zdaniem) najlepszy dobór składników, który wraz z dokładnym przepisem chcę wam polecić:

    Skład:

    • 5 litrów wody,
    • 80g kawy zbożowej "Kujawianka",
    • garść szyszek chmielowych,
    • 2,5g drożdży piekarskich (dokładnie należy zważyć i nie dawać więcej!!!),
    • 300g cukru,
    • 1/2 płaskiej łyżeczki kwasku cytrynowego,



    Wodę wraz z kawą i chmielem doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować przez 10 minut na tzw. małym ogniu.


    Lekko ostudzić i przecedzić przez bardzo drobne sito lub jak ktoś ma dużo czasu i cierpliwości przez kawałek czystego płótna. Osobiście niewielki osad na dnie butelki nie przeszkadza mi więc przecedzam tylko przez sito. Następnie należy dodać cukier i kwasek cytrynowy (można dodać również syrop karmelowy dla poprawienia smaku) , i po ich rozpuszczeniu nasz wywar odstawić do przestygnięcia. Gdy nasz napój jest jeszcze lekko ciepły odlewamy jedną szklankę i rozpuszczamy w niej drożdże. Rozpuszczone drożdże wlewamy do pozostałej ilości napoju. Teraz wystarczy przelać go do butelek po wodzie mineralnej ( tak do 2/3 wysokości butelki) zgnieść butelki tak aby napój wypełniał jej całe wnętrze:


    zakręcić mocno i pozostawić na jedną dobę w temperaturze pokojowej. Gromadzący się gaz w butelce prostuje ją i sprawia, że jest twarda. Jeżeli ktoś się obawia "eksplozji" to na tym etapie można trochę tego gazu upuścić.

    Po jednym dniu przenosimy butelki do zimnej piwniczki gdzie stoją następnie 5 do 7 dni. Po tym okresie napój schładzamy w lodówce i pijemy ze smakiem.
    UWAGA : odkręcamy butelki bardzo powoli upuszczając zgromadzony tam gaz. W przeciwnym razie cały podpiwek ląduje na stole.

    Napój ten jest napojem bezalkoholowym ale jeśli ktoś chce można go również wzmocnić niewielką ilością spirytusu.

    Życzę smacznego
    Leszek Chojnowski

    komentarz[12] |

    Comment

    • Twilight_Alehouse
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.06
      • 6310

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sebanek Wyświetlenie odpowiedzi
      Napój ten jest napojem bezalkoholowym
      To dobre.

      Comment

      • bogdan62
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2004.10
        • 173

        #4
        W podanym przepisie jest cukier, drożdże przerobią go na niewielką ilość alkoholu, nie jest to napój bezalkoholowy. Podpiwek Delekty jest tym dla orginalnego podpiwka, co zupa w proszku do zupy gotowanej w domu. Historia wytwarzania podpiwka jest bardzo stara, robiono go ongiś dla oszczędności, aby nic nie zmarnować. Surowce na podpiwek to odpady po robieniu piwa, młuto przemywa się wodą, gotuje, dodaje trochę chmielu, po ostudzeniu zadaje drożdże. Podpiwek orginalny tzn, z popłuczyn, czy gotowiec mają podobną jakość i jako napój chłodzący w czasie upałów mają swoich zwolenników.

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bogdan62 Wyświetlenie odpowiedzi
          W podanym przepisie jest cukier, drożdże przerobią go na niewielką ilość alkoholu...
          Nie taką niewielką 300g cukru na 5l wody to śjakieś 3% alkoholu.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X