Pytania związane z 1 warzeniem

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Domelz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.10
    • 1

Pytania związane z 1 warzeniem

Witam, kupiłem na allegro zestaw do ważenia piwa. Zastanawiam się nad tym czy sprzedawca informując mnie o tym że lepszy smak jest po dodaniu Suchego ekstraktu słodu jęczmiennego miał na myśli np to: Jęczmień palony 1000 EBC Muntons (produkt z waszego sklepu) jeśli nie to co innego? Czy glukoza może być sklepowa np delecta czy coś? Jakiej wody najlepiej użyć?

z góry dzięki
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

1. Nie
    2. może
    3. kranowej.

Lepiej kupować w specjalistycznych sklepach. Wtedy sprzedadzą sprzęt do waRZenia.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

Comment

• bogdan62
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2004.10
      • 173

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Domelz Wyświetlenie odpowiedzi
      Witam, kupiłem na allegro zestaw do ważenia piwa. Zastanawiam się nad tym czy sprzedawca informując mnie o tym że lepszy smak jest po dodaniu Suchego ekstraktu słodu jęczmiennego miał na myśli np to: Jęczmień palony 1000 EBC Muntons (produkt z waszego sklepu) jeśli nie to co innego? Czy glukoza może być sklepowa np delecta czy coś? Jakiej wody najlepiej użyć?

z góry dzięki
      Ekstrakt suchy lub płynny jako zamieninik cukru lub glukozy zdecydowanie tak, tyle że jęczmień palony to nie ekstrakt. Glukoza Delekty czy innego producenta dostępne w sklepach, jak na nasze potrzeby różnią się tylko nazwą i ceną.

Comment

• Seta
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2002.10
        • 6964

Woda bez znaczenia, jak pijesz z niej herbatę to się nada, jak nie najtańsze 5l z Biedronki.
        Glukoza też dowolna, a nawet można bez problemu zastąpić ją sacharozą (cukier kryształ).
        O ekstrakcie Ci napisano - najlepiej jasny.
        Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

Comment

• nuggin
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2009.10
          • 34

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Domelz Wyświetlenie odpowiedzi
          z góry dzięki
          Sprzedawca mial na mysli ekstrakt slodowy niechmielony. Tutaj masz do wyboru albo suchy (w postaci bardzo delikatnego proszku), albo plynny (w postaci syropu). W sklepie popatrz na produkty WESa.
          Delecta moze byc. Przy czym zalezy do czego ci ta glukoza potrzebna? Do refermentacji czy do brzeczki jako zamiennik cukru. W pierwszym przypadku jak najbardziej, w drugim ma to wplyw na smak piwa. Lepsze efekty osiagniesz z ekstraktem slodowym.
          Woda zalezy jaka masz w kranie... Jak zdatna do picia to kranowka jak najbardziej. Jezeli troche gorszej jakosci to mozesz kupic baniaczki 5l. Byle nie filtrowana ani destylowana

powodzenia
          I have taken more out of alcohol than alcohol has taken out of me.
          --Winston Churchill

Comment

Przetwarzanie...
          X