zacieranie zaraz mnie wykończy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gramofonomanka
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.04
    • 47

    #16
    nic już nie ratuje, bo wszystko jest w kuble. poszukam lepiej jakiegoś nowego przepisu. A może ma ktoś [sprawdzony!] przepis na smaczne piwko z użyciem słodu karmelowego jasnego i pilzneńskiego?
    W sobotę spróbuję jeszcze raz
    tee hee!

    Comment

    • gramofonomanka
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.04
      • 47

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
      Swoją drogą mieszankę 50% pilsa i 50% karmela i tak trzeba zacierać dłużej, bo słód karmelowy jest nieczynny enzymatycznie.

      To jest do uratowania, tylko zacierać trzeba do skutku, może potrwać parę godzin. Albo, jak pisze Wogosz, zacierać ponownie ze świeżym słodem. Ale przepis jakiś dziwny jest, przy takiej proporcji słodów otrzymuje się strasznie chemiczne posmaki.
      Czy to znaczy, że polecasz wogóle zrezygnować z tej receptury?
      tee hee!

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
        Ale przepis jakiś dziwny jest, przy takiej proporcji słodów otrzymuje się strasznie chemiczne posmaki.
        Potwierdzam. Myślełem, że moje karmelowe złapała jakaś infekcja, ale jak "dojrzało" okazało się lepsze (przy infekcji powinno być gorsze) takie jakieś niedorobione. Miało jakiś syropowy, sztuczny posmak i w ogóle nie smakowało jak karmelowe.

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gramofonomanka Wyświetlenie odpowiedzi
          A może ma ktoś [sprawdzony!] przepis na smaczne piwko z użyciem słodu karmelowego jasnego i pilzneńskiego?
          W sobotę spróbuję jeszcze raz
          Tylko te 2 masz? Jaki masz garnek? 30l? Jak tak to zrób np. 4300g pilzeńskiego i 200g karmelowego. Zacieraj po 30min w 62* i 72*C.

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gramofonomanka Wyświetlenie odpowiedzi
            Czy to znaczy, że polecasz wogóle zrezygnować z tej receptury?
            W tej formie - tak. Póki nie znasz procesów zachodzących w zacierze łatwo właśnie wykonać coś takiego, jak dzisiaj się przekonałaś. Zresztą ta receptura to chyba coś Mapajakowi nie do końca wyszła - tak jak już zauważono wcześniej, przy tak małej ilości wody i słodu temperatura z 78 nie spadnie do 73, zatem enzymy - gudbaj


            A tak do komentarzy kolegów - nie ma po co ratować, za dużo roboty w stosunku do poniesionych strat w przypadku wylania w kibel.

            Jak chcesz zacierać "na słodko", zrób 15 minut przerwy w 63 - 60 st., a potem 45 minut w 73-70 st. i będzie ok. Dasz szansę wszystkim enzymom popracować.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • wogosz
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.12
              • 1007

              #21
              Myślę że Krzysiu się nie obrazi i odpowiem za niego. Ten przepis mi się nie podoba. Napisz jakie chcesz mieć piwo. Jeżeli bardzo słabe, "harcerskie" to mamy dwa sposoby:
              1. bardzo mały wsad surowcowy (jak w przepisie Mapajaka) i krótkie zacieranie, albo
              2. piwo pełniejsze o wyższym ekstrakcie, ale z przerwaną fermentacją tzn. : ja bym zasypał śrutę w 62 st. i zaraz podgrzewał do 72 st. i wtedy przerwa ok. 15 min. Ekstrakt wyjściowy ustaliłbym na ok. 7 Blg i po odfermentowaniu do 4 Blg rozlewałbym w butelki bez lub z maksymalnie dodatkiem cukru w wysokości 2g/l. Wtedy alkohol będzie między 1,8 a 2% objętościowo.
              Mam nadzieję że się nie pomyliłem, ale syn podsuwa mi do degustacji już kolejne piwo (Kwak, Corsendonk i inne) i różnie może być.
              Gramofonomanka nie przejmuj się pierwszymi niepowodzeniami, coś wspólnie wykombinujemy. Twoje

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #22
                Nie obrażę się. Powiem tylko, że w ogóle zrezygnowałbym z przerwy scukrzającej i od razu zaczął od przerwy dekstrynującej, czyli:
                - zalanie wodą o temp. 73 C i utrzymanie jej godzinę.

                Jeśłi chodzi o piwa karmelowe, to najlepiej wychodziły mi mieszanki, zawierające 10 - 15% słodu karmelowego 130 EBC. Do tego trochę barwiącego, żeby ściemnić kolor, a reszta to może być pilzeński, albo mieszanka pileńskiego i monachijskiego. Z tym, że ja proponowałbym piwo o ekstrakcie ok. 10 Blg. Robienie słabszych wydaje mi się niecelowe, wtedy piwo samo z siebie jest blade smakowo, a gdy jeszcze ma wadę, to już całkiem jest do bani.

                Comment

                • gramofonomanka
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2009.04
                  • 47

                  #23
                  no dobra dzięki za rady, w sobotę tu wrócę i najpierw wam napisze co mam zamiar zrobić, a potem wezmę się do roboty ;]
                  tee hee!

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #24
                    Sobota minęła, a to głucho ...

                    Comment

                    • JAckson
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🍼🍼
                      • 2004.05
                      • 6123

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                      Sobota minęła, a to głucho ...
                      Może nastąpiło faktyczne wykończenie
                      MM961
                      4:-)

                      Comment

                      • gramofonomanka
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2009.04
                        • 47

                        #26
                        no niestety muszę odłożyć produkcję piwa na później. Trzeba było w ten weekend uporządkować ogródek przed zimą. Nie da się tak ze wszystkim naraz!
                        Ale nie traćcie nadziei XD
                        tee hee!

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #27
                          Przecież zima dopiero co była

                          Comment

                          • Marek-C
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.12
                            • 848

                            #28
                            Krzysiu! Ty nie wiesz co 'trawnikarze' muszą zrobić ze swoją dumą przed zimą.... bo jak nie to hohoho! się trawka obrazi i sąsiedzi będą mieli lepszą!

                            Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                            Comment

                            • gramofonomanka
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2009.04
                              • 47

                              #29
                              trawa jak trawa, ale ja mam całkiem spory warzywniak i do tego trzeba było drzewka owocowe przesadzić bo zrezygnowaliśmy z części gruntu zrezygnować. Teraz cała rodzina drży czy się owe drzewka przyjmą.
                              Ale to chyba nie jest miejsce na dyskusje o perypetiach ogrodników XD [gramofonomanka boi się moderatorów]
                              tee hee!

                              Comment

                              • gramofonomanka
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2009.04
                                • 47

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gramofonomanka Wyświetlenie odpowiedzi
                                bo zrezygnowaliśmy z części gruntu zrezygnować.
                                nie wiem jak mi ta bzdura wyszła, ale pewnie rozumiecie o co chodzi XD
                                tee hee!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X