Witam i błagam o pomoc,
Dziś miał nadejść ten triumfalny dzień, w którym gramofonomanka przeszła do następnego etapu browarnianego wtajemniczenia. Zabrałam się za warzenie z zacieraniem zamiast gotowania piwa instant. I tak wszystko pięknie, tylko zacieranie miało trwać ok. 30 min a ja już siedzę ponad godzinę nad tą miksturą, co 20 min robię próbę i dalej ten cholerny płyn lugola się koloruje na piękny granat nocnego nieba. Ma ktoś pomysł co się dzieje?
Umieszczam przepis z którego korzystam:
Piwo Harcerskie:
4.5blg, 20l, fermentacja górna:
-0.75g słodu pilzneńskiego
-0.75g s. karmelowego jasnego
-60g chmielu aromatyzowanego
-200g glukozy
-drożdże górnej ferm.
Warzymy. Wsypujemy słody do ok. 5l wody podgrzanej do ok 78 stopni C zacieramy w temp 73-75 (w celu uzyskania dużego udziału ekstraktu niefermentującego) do uzyskania negatywnej próby jodowej (20-30min). Podgrzewamy do 80 stopni i filtrujemy.
Gotowanie; 60 min
Chmielenie: 15g na początku, 15g- 30 min przed końcem, 30g- przed koncem gotowania. W razie potrzeby uzupełnić przegotowaną wodą do 20l. I dalej opis fermentacji...
Może ja coś źle tu zrozumiałam, czy tu się zaciera w 5l wody? Czy zaczyna się zacieranie w 5l i zaraz się uzupełnia gar do 20l?
W moim garnku jest narazie słód i 5l wody.
help!
Dziś miał nadejść ten triumfalny dzień, w którym gramofonomanka przeszła do następnego etapu browarnianego wtajemniczenia. Zabrałam się za warzenie z zacieraniem zamiast gotowania piwa instant. I tak wszystko pięknie, tylko zacieranie miało trwać ok. 30 min a ja już siedzę ponad godzinę nad tą miksturą, co 20 min robię próbę i dalej ten cholerny płyn lugola się koloruje na piękny granat nocnego nieba. Ma ktoś pomysł co się dzieje?
Umieszczam przepis z którego korzystam:
Piwo Harcerskie:
4.5blg, 20l, fermentacja górna:
-0.75g słodu pilzneńskiego
-0.75g s. karmelowego jasnego
-60g chmielu aromatyzowanego
-200g glukozy
-drożdże górnej ferm.
Warzymy. Wsypujemy słody do ok. 5l wody podgrzanej do ok 78 stopni C zacieramy w temp 73-75 (w celu uzyskania dużego udziału ekstraktu niefermentującego) do uzyskania negatywnej próby jodowej (20-30min). Podgrzewamy do 80 stopni i filtrujemy.
Gotowanie; 60 min
Chmielenie: 15g na początku, 15g- 30 min przed końcem, 30g- przed koncem gotowania. W razie potrzeby uzupełnić przegotowaną wodą do 20l. I dalej opis fermentacji...
Może ja coś źle tu zrozumiałam, czy tu się zaciera w 5l wody? Czy zaczyna się zacieranie w 5l i zaraz się uzupełnia gar do 20l?
W moim garnku jest narazie słód i 5l wody.
help!
Comment