Warka No.2 i plynne drozdze Wyeast

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • nuggin
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.10
    • 34

Warka No.2 i plynne drozdze Wyeast

Na druga warke wybralem Real Ale. Po malych perypetiach z zamowieniem w koncu jest to IPA Coopers'a. Kolezance Marusi dziekuje za kapselki z serduszkiem

Gotowca wzmocnilem dwoma litrami ekstraktu slodowego bursztynowy WES i mala puszka suchego WESa rowniez bursztynowego. Calosc zagotowana, wlana do fermentora, napowietrzona i ostudzona do 22 stopni. Wyszly 22 litry o OG 1.060
    Wyparzylem tez 25g czipsow debowych srednio palonych i dodalem do fermentora.
    W miedzyczasie pecznialy juz Wyeasty 1098 British Ale ktore rozgniotlem jakies 10 godzin wczesniej.
    Saszetka napuchla, tak ze zdecydowalem sie dodac je bez przygotowaywania startera (zwlaszcza ze juz bylo po polnocy - nie ma jak nocne browarzenie).
    Chcialem zapytac, jak to jest w rzeczywistosci z tymi plynnymi Wyeastami. Bo czytajac zalecenia mozna popasc w mala paranoje
    Gwoli informacji drozdze u mnie wystartowaly po okolo 24 godzinach i pracuja jak przystalo na porzadna kulture
    I have taken more out of alcohol than alcohol has taken out of me.
    --Winston Churchill
  • Infam
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.05
    • 715

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nuggin Wyświetlenie odpowiedzi
    Chcialem zapytac, jak to jest w rzeczywistosci z tymi plynnymi Wyeastami. Bo czytajac zalecenia mozna popasc w mala paranoje
    A to zależy...
    O co pytasz
    Pewnie chodzi o czas napuchnięcia. Zalecenia są ok. (1 dzień / miesiąc starości) ale saszetka puchnie z reguły (nie zawsze) dwa razy szybciej
    "Dużo to nie znaczy Dobrze
    Dobrze znaczy dużo"

Comment

• Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

...a jeżeli pytasz o starter to TAK jest zalecany...

Ja przynajmniej zawsze stosuję.

Comment

• mareks
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1939

Co do pęcznienia to kupiłem ostatnio drożdże z listopada 2008 i saszetka spuchła w przeciągu 3 dni a potem i tak zrobiłem starter.
        Myślę, że tak jest po prostu lepiej skoro zalecają co nie wyklucza wlania zawartości saszetki bezpośrednio do brzeczki w sytuacjach awaryjnych.

Comment

• Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

Kolezance Marusi dziekuje za kapselki z serduszkiem
          Oprócz kapselków dodałam coś jeszcze - nie zauważyłeś - porównaj z zamówieniem

Co od drożdży - do brzeczki o tym ekstrakcie możesz śmiało wlać drożdże bez startera, jeżeli saszetka rzeczywiście mocno napuchła
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• bogdan62
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2004.10
            • 173

Nuggin przekonasz się z czasem, że drożdże bywają w lepszej lub gorszej kondycji, czasami można natrafić na takie, które nigdy nie wystartują. Można zadawać drożdże na różne sposoby, każdy jest dobry, jeśli przynosi pozytywne efekty. Używając drożdży płynnych, zawsze robie starter. Przy suchych samo uwadnienie nie daje odpowiedzie, czy drożdże są w dobrej kondycji, dlatego do wody dodaję szczypte cukru, przy drożdżach o mocnej kondycji występuje silne pienienie, jak kondycja jest wątpliwa, jest mało piany, lub nie ma jej wcale. Zaszczepiam brzeczke drożdżami, których jestem pewny, te o wątpliwej jakości wyrzucam. Dzięki powyższemu, nie tracę nerwów zastanawiając się, czy fermentacja ruszy i nie miewam problemów z zatrzymaną fermentacją.

Comment

• nuggin
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2009.10
              • 34

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
              Oprócz kapselków dodałam coś jeszcze - nie zauważyłeś - porównaj z zamówieniem
              zauwazylem i dziekuje ale ekstrakt slodowy nie poruszyl mnie tak ja te serduszka hehe

Co od drożdży - do brzeczki o tym ekstrakcie możesz śmiało wlać drożdże bez startera, jeżeli saszetka rzeczywiście mocno napuchła
              wlasnie tak na logike mi wychodzilo, ze z taka moca brzeczki to starter nie jest konieczny - dzieki za info
              --Winston Churchill

Comment

• nuggin
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2009.10
                • 34

dzieki wszystkim za odpowiedzi. powiedzcie mi jeszcze czy lepiej podzielic sobie saszetke na dwie czesci i jedna czesc przechowywac w lodowce, czy lepiej zebrac gestwe po burzliwej?
                --Winston Churchill

Comment

• Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

No nie wiem. Widziałaś, że dostał 1,06 OG czyli ~15blg?

Comment

• Marusia
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

dzieki wszystkim za odpowiedzi. powiedzcie mi jeszcze czy lepiej podzielic sobie saszetke na dwie czesci i jedna czesc przechowywac w lodowce, czy lepiej zebrac gestwe po burzliwej?
                    Można i tak i tak - ja jestem zwolenniczką drugiej szkoły, bo łatwiejsza

www.wrowar.com.pl

Comment

• nuggin
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2009.10
                      • 34

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                      Producent Wyeastow podaje 1,06 OG jako gorna granice.
                      --Winston Churchill

Comment

• nuggin
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2009.10
                        • 34

Można i tak i tak - ja jestem zwolenniczką drugiej szkoły, bo łatwiejsza
                        czyli co? zbierasz blotko z dna do sloika/butelki i do lodowki, czy jakies specjalne czary stosujesz dodatkowo?
                        --Winston Churchill

Comment

• Marusia
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                          O w mordeczkę, a nie zauważyłam - przecież to IPA No, to lekki starterek zdało by się zrobić.

A co do gęstwy: zbieram z piany, jeśli drożdże osiadają na niej, i potem przy przelewaniu na cichą, zbieram też z dna. Po cichej też Zbieram do kilku słoików, zawsze któryś przeżyje w lodówce, nawet kilka miesięcy. Słoiki oczywście trzeba wyparzyć, a przed włożeniem do nich drożdży - ostudzić. Drożdże zbierać wyparzoną lub zdezynfekowaną spirytusem łyżką.
                          Last edited by Marusia; 2009-10-19, 12:32.

www.wrowar.com.pl

Comment

• nuggin
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2009.10
                            • 34

A co do gęstwy: zbieram z piany, jeśli drożdże osiadają na niej, i potem przy przelewaniu na cichą, zbieram też z dna. Po cichej też Zbieram do kilku słoików, zawsze któryś przeżyje w lodówce, nawet kilka miesięcy. Słoiki oczywście trzeba wyparzyć, a przed włożeniem do nich drożdży - ostudzić. Drożdże zbierać wyparzoną lub zdezynfekowaną spirytusem łyżką.
                            I wszystko jasne. Dziekuje
                            --Winston Churchill

Comment

Przetwarzanie...
                            X