Nie wszystkie sprzedawane w sklepach nadają się do indukcji. Ale emaliowane jak najbardziej. Powiem więcej - przedwczoraj uwarzyłem pierwsze piwo po 2,5 rocznej przerwie. Pierwszy raz na płycie indukcyjnej. Wcześniej warzyłem na ceramicznej. Indukcyjna jest wydajniejsza, moja ma jeszcze fajny tryb "turbo", co znacznie przyspiesza podgrzewanie. Niestety, ponieważ robiłem według starych przyzwyczajeń, grzało mi się zdecydowanie za szybko, przez co trochę prądu poszło na straty - wyłączałem palnik na dłużej i woda stygła - trzeba było jeszcze raz grzać.
Używam 2 garnków po 13l - kupiłem takie kiedyś w biedronce po 30zł sztuka, bo większe miewają nierówne dno, przez co ceramiczną płytą nie dałbym rady zagrzać ich zawartości. No i pokrywają powierzchnię 2 najmocniejszych pól. Zacieram w lodówce turystycznej, brzeczkę chmielę w obu garach na raz, do każdego dodając po równo chmielu. Trochę z tym więcej zachodu, ale nie jest źle.
Ale i tak przewiduję gar 40l i taboret z butlą, jak tylko znajdą się finanse
.
Używam 2 garnków po 13l - kupiłem takie kiedyś w biedronce po 30zł sztuka, bo większe miewają nierówne dno, przez co ceramiczną płytą nie dałbym rady zagrzać ich zawartości. No i pokrywają powierzchnię 2 najmocniejszych pól. Zacieram w lodówce turystycznej, brzeczkę chmielę w obu garach na raz, do każdego dodając po równo chmielu. Trochę z tym więcej zachodu, ale nie jest źle.
Ale i tak przewiduję gar 40l i taboret z butlą, jak tylko znajdą się finanse
![Uśmiech](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/smile.gif)
Comment