Jak w temacie, powoli zaczynam myśleć o przyszłym rozwoju zdarzeń. To co mnie nurtuje to fakt iż jestem szczęśliwym posiadaczem plyty indukcyjnej. I tu pojawia się pytanie co do garnka, którego mógłbym użyć. Czy garnki sprzedawane w sklepach nadaja sie do tego typu kuchenek?
Gar do zacierania
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedziProblemem jest wytrzymałość płyty bo gar pełen brzeczki sporo waży.
Pamiętam, że był już na ten temat wątek.
Osobiście nie mam doświadczeń w tym względzie.I have taken more out of alcohol than alcohol has taken out of me.
--Winston Churchill
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziTak. Gotujesz ok 25l żeby po odparowaniu i oddzieleniu chmielin dostać ok 20l piwa
I have taken more out of alcohol than alcohol has taken out of me.
--Winston Churchill
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziTak. Gotujesz ok 25l żeby po odparowaniu i oddzieleniu chmielin dostać ok 20l piwa
Ja mam gar 29l i jest za mały. 35l byłby w sam raz.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nuggin Wyświetlenie odpowiedziDzieki Seta, a mozecie sie wypowiedziec cos na temat takowego urzadzenia:
http://allegro.pl/item748227063_jg_g...wody_30_l.html
To już lepiej kociołek z Lidla. Chyba wychodzi taniej.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedziTo już lepiej kociołek z Lidla. Chyba wychodzi taniej.I have taken more out of alcohol than alcohol has taken out of me.
--Winston Churchill
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedziZależy jakiej wielkości warki chcesz robić.
Ja mam gar 29l i jest za mały. 35l byłby w sam raz.
Jak dla mnie to 29l jest w sam raz. Jeśli więcej to ok 50l i na dwa fermentatory.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nuggin Wyświetlenie odpowiedziJaki to kociolek?
Comment
-
-
Ten gar przede wszystkim ma otwartą grzałkę, czyli, jak rozumiem, grzałka jest wewnątrz gara, nie przykryta = przypalanie zacieru.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziTen gar przede wszystkim ma otwartą grzałkę, czyli, jak rozumiem, grzałka jest wewnątrz gara, nie przykryta = przypalanie zacieru.I have taken more out of alcohol than alcohol has taken out of me.
--Winston Churchill
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziPisałem mniej więcej. 35l byłby w sam raz? To jakie warki planujesz? Jakie masz fermentatory?
Jak dla mnie to 29l jest w sam raz. Jeśli więcej to ok 50l i na dwa fermentatory.
35l byłby ok bo ostatnio za często mam po wysładzaniu pełny gar 29l. Robię warki z reguły z zasypu 5kg i ostatnio wzrosła mi wydajność (drobniej śrutuję). Fermentor ma pojemność 33l więc szkoda trzymać w nim powietrze skoro można wlać piwa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziI have taken more out of alcohol than alcohol has taken out of me.
--Winston Churchill
Comment
-
-
Działa. Trzeba tylko zmostkować ten czujnik temperatury i wymienić kranik. Jestem zadowolony. Jak na tą cenę to bardzo zadowolony . Kuchnia czystsza i można zrobić dekokt (ewentualnie obiad ), fajnie się filtruje. Nie cierpię tylko tej plastikowej pokrywki. No i wolno grzeje (ale dokupiłem grzałkę turystyczną ostatnio).Last edited by Seta; 2009-10-19, 14:51.
Comment
-
Comment