Gar do zacierania

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • nuggin
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.10
    • 34

    Gar do zacierania

    Jak w temacie, powoli zaczynam myśleć o przyszłym rozwoju zdarzeń. To co mnie nurtuje to fakt iż jestem szczęśliwym posiadaczem plyty indukcyjnej. I tu pojawia się pytanie co do garnka, którego mógłbym użyć. Czy garnki sprzedawane w sklepach nadaja sie do tego typu kuchenek?
    I have taken more out of alcohol than alcohol has taken out of me.
    --Winston Churchill
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #2
    Problemem jest wytrzymałość płyty bo gar pełen brzeczki sporo waży.
    Pamiętam, że był już na ten temat wątek.

    Osobiście nie mam doświadczeń w tym względzie.

    Comment

    • nuggin
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.10
      • 34

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
      Problemem jest wytrzymałość płyty bo gar pełen brzeczki sporo waży.
      Pamiętam, że był już na ten temat wątek.

      Osobiście nie mam doświadczeń w tym względzie.
      Czyli jak rozumiem gotowac nalezy calosc brzeczki, a nie np. 10L i dodac potem przegotowanej wody?
      I have taken more out of alcohol than alcohol has taken out of me.
      --Winston Churchill

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #4
        Tak. Gotujesz ok 25l żeby po odparowaniu i oddzieleniu chmielin dostać ok 20l piwa

        Comment

        • nuggin
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2009.10
          • 34

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
          Tak. Gotujesz ok 25l żeby po odparowaniu i oddzieleniu chmielin dostać ok 20l piwa
          Dzieki Seta, a mozecie sie wypowiedziec cos na temat takowego urzadzenia:

          I have taken more out of alcohol than alcohol has taken out of me.
          --Winston Churchill

          Comment

          • mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
            Tak. Gotujesz ok 25l żeby po odparowaniu i oddzieleniu chmielin dostać ok 20l piwa
            Zależy jakiej wielkości warki chcesz robić.

            Ja mam gar 29l i jest za mały. 35l byłby w sam raz.

            Comment

            • mareks
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 1939

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nuggin Wyświetlenie odpowiedzi
              Dzieki Seta, a mozecie sie wypowiedziec cos na temat takowego urzadzenia:

              http://allegro.pl/item748227063_jg_g...wody_30_l.html

              To już lepiej kociołek z Lidla. Chyba wychodzi taniej.

              Comment

              • nuggin
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2009.10
                • 34

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
                To już lepiej kociołek z Lidla. Chyba wychodzi taniej.
                Jaki to kociolek?
                I have taken more out of alcohol than alcohol has taken out of me.
                --Winston Churchill

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
                  Zależy jakiej wielkości warki chcesz robić.

                  Ja mam gar 29l i jest za mały. 35l byłby w sam raz.
                  Pisałem mniej więcej. 35l byłby w sam raz? To jakie warki planujesz? Jakie masz fermentatory?

                  Jak dla mnie to 29l jest w sam raz. Jeśli więcej to ok 50l i na dwa fermentatory.

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nuggin Wyświetlenie odpowiedzi
                    Jaki to kociolek?
                    Piwa nie uwarzysz w garści - jaki sprzęt jest do tego konieczny? Ciekawe rozwiązania i nowości techniczne.

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #11
                      Ten gar przede wszystkim ma otwartą grzałkę, czyli, jak rozumiem, grzałka jest wewnątrz gara, nie przykryta = przypalanie zacieru.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • nuggin
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2009.10
                        • 34

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                        Ten gar przede wszystkim ma otwartą grzałkę, czyli, jak rozumiem, grzałka jest wewnątrz gara, nie przykryta = przypalanie zacieru.
                        Są też takie, które mają płyte grzejną - w takim wypadku ok?
                        I have taken more out of alcohol than alcohol has taken out of me.
                        --Winston Churchill

                        Comment

                        • mareks
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 1939

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                          Pisałem mniej więcej. 35l byłby w sam raz? To jakie warki planujesz? Jakie masz fermentatory?

                          Jak dla mnie to 29l jest w sam raz. Jeśli więcej to ok 50l i na dwa fermentatory.
                          50l to chyba za dużo na kuchenkę. Potrzeba taboret gazowy. No i jedna osoba tego nie dźwignie.

                          35l byłby ok bo ostatnio za często mam po wysładzaniu pełny gar 29l. Robię warki z reguły z zasypu 5kg i ostatnio wzrosła mi wydajność (drobniej śrutuję). Fermentor ma pojemność 33l więc szkoda trzymać w nim powietrze skoro można wlać piwa.

                          Comment

                          • nuggin
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2009.10
                            • 34

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                            No doczytałem, że sam nabyłeś wyżej wzmiankowany w Biłgoraju I jak wrażenia (wiem że to dawno było, ale może pamiętasz), działa?
                            I have taken more out of alcohol than alcohol has taken out of me.
                            --Winston Churchill

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #15
                              Działa. Trzeba tylko zmostkować ten czujnik temperatury i wymienić kranik. Jestem zadowolony. Jak na tą cenę to bardzo zadowolony . Kuchnia czystsza i można zrobić dekokt (ewentualnie obiad ), fajnie się filtruje. Nie cierpię tylko tej plastikowej pokrywki. No i wolno grzeje (ale dokupiłem grzałkę turystyczną ostatnio).
                              Last edited by Seta; 2009-10-19, 14:51.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X