Gar do zacierania

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Ner0n
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.11
    • 14

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nuggin Wyświetlenie odpowiedzi
    Jak w temacie, powoli zaczynam myśleć o przyszłym rozwoju zdarzeń. To co mnie nurtuje to fakt iż jestem szczęśliwym posiadaczem plyty indukcyjnej. I tu pojawia się pytanie co do garnka, którego mógłbym użyć. Czy garnki sprzedawane w sklepach nadaja sie do tego typu kuchenek?
    Nie wszystkie sprzedawane w sklepach nadają się do indukcji. Ale emaliowane jak najbardziej. Powiem więcej - przedwczoraj uwarzyłem pierwsze piwo po 2,5 rocznej przerwie. Pierwszy raz na płycie indukcyjnej. Wcześniej warzyłem na ceramicznej. Indukcyjna jest wydajniejsza, moja ma jeszcze fajny tryb "turbo", co znacznie przyspiesza podgrzewanie. Niestety, ponieważ robiłem według starych przyzwyczajeń, grzało mi się zdecydowanie za szybko, przez co trochę prądu poszło na straty - wyłączałem palnik na dłużej i woda stygła - trzeba było jeszcze raz grzać.

Używam 2 garnków po 13l - kupiłem takie kiedyś w biedronce po 30zł sztuka, bo większe miewają nierówne dno, przez co ceramiczną płytą nie dałbym rady zagrzać ich zawartości. No i pokrywają powierzchnię 2 najmocniejszych pól. Zacieram w lodówce turystycznej, brzeczkę chmielę w obu garach na raz, do każdego dodając po równo chmielu. Trochę z tym więcej zachodu, ale nie jest źle.

Ale i tak przewiduję gar 40l i taboret z butlą, jak tylko znajdą się finanse .

Comment

• diebels
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.11
      • 170

[QUOTE=nuggin;856529]Dzieki Seta, a mozecie sie wypowiedziec cos na temat takowego urzadzenia:

http://allegro.pl/item748227063_jg_g...wody_30_l.html[/

NIESTETY MA GRZAŁKĘ OTWARTĄ I ZDECYDOWANIE SIE NIE NADAJE

Comment

• nuggin
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2009.10
        • 34

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ner0n Wyświetlenie odpowiedzi
        Nie wszystkie sprzedawane w sklepach nadają się do indukcji. Ale emaliowane jak najbardziej. Powiem więcej - przedwczoraj uwarzyłem pierwsze piwo po 2,5 rocznej przerwie. Pierwszy raz na płycie indukcyjnej. Wcześniej warzyłem na ceramicznej. Indukcyjna jest wydajniejsza, moja ma jeszcze fajny tryb "turbo", co znacznie przyspiesza podgrzewanie. Niestety, ponieważ robiłem według starych przyzwyczajeń, grzało mi się zdecydowanie za szybko, przez co trochę prądu poszło na straty - wyłączałem palnik na dłużej i woda stygła - trzeba było jeszcze raz grzać.
        A jak z utrzymywaniem zadanej temperatury, bo ustawianie grzania na indukcjach raczej analogowe nie jest ??
        I have taken more out of alcohol than alcohol has taken out of me.
        --Winston Churchill

Comment

• nuggin
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2009.10
          • 34

Użytkownicy kociołka Lidlowego proszę zobaczcie czy ten kociołek nie wygląda znajomo??

Hurtownia gastronomiczna z Warszawy oferuje kompleksowe wyposażenie profesjonalnych kuchni, restauracji, pizzerii, kawiarni. W sklepie m.in. szafy chłodnicze i stoły ze stali nierdzewnej.
          --Winston Churchill

Comment

• Maggyk
            Szara Adminiscjencja
            🍼
            • 2004.05
            • 5617

Użytkownicy kociołka Lidlowego proszę zobaczcie czy ten kociołek nie wygląda znajomo??

http://www.allgastro.pl/index.php?st...c71c31acd1b089
            Kociołek znajomo, tylko cena nieznajoma się zdaje być.
            Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
            Piwo domowe -
            Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
            PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Comment

• nuggin
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2009.10
              • 34

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
              Kociołek znajomo, tylko cena nieznajoma się zdaje być.
              Abstrahując od ceny to rzeczywiście ten sam sprzęt?
              --Winston Churchill

Comment

• Maggyk
                Szara Adminiscjencja
                🍼
                • 2004.05
                • 5617

Abstrahując od ceny to rzeczywiście ten sam sprzęt?
                Nie ten sam - producent jest inny, jakiś Lidlowy. My w domu mamy bez kranika, ale nowsze modele kociołków z Lidla posiadają już kranik.
                Tu masz cały temat odnośnie kociołków z Lidla.
                Last edited by Maggyk; 2009-10-19, 20:27.
                Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                Piwo domowe -
                Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
                PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Comment

• Ner0n
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2005.11
                  • 14

A jak z utrzymywaniem zadanej temperatury, bo ustawianie grzania na indukcjach raczej analogowe nie jest ??
                  Jak napisałem - zacieram w lodówce turystycznej, ta trzyma temperaturę (w godzinę spada max 3 stopnie, dodatkowo zawsze można zawinąć ją w koc czy pierzynę ). A do wysładzania i warzenia utrzymywanie temperatury mi niepotrzebne, więc nie wiem jak to na indukcji zadziała.

Comment

Przetwarzanie...
                  X