dziękuję.jestem pełen nadziei
pierwsza warka:POMOCY!!
Collapse
X
-
ok. pomęczę was jeszcze z jedną kwestią
jeśli okarze się że drożdże obumarły i nie pracują kiedy będę miał OSTATNIĄ szansę na dodanie drugiej porcji drożdż. .brzeczka została uwarzona ok 15 30 a te "potencjalnie martwe" drożdże dodałem o godzinie 16 30.i gdzie w poznaniu takowe mógłbym dostać?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marcinmat Wyświetlenie odpowiedziok. pomęczę was jeszcze z jedną kwestią
jeśli okarze się że drożdże obumarły i nie pracują kiedy będę miał OSTATNIĄ szansę na dodanie drugiej porcji drożdż. .brzeczka została uwarzona ok 15 30 a te "potencjalnie martwe" drożdże dodałem o godzinie 16 30.i gdzie w poznaniu takowe mógłbym dostać?Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
spokojnie, powinno się udać...
Co to za drożdże były? Z gotowca?Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
Cześć,
tak jak Seta powiedział - tylko spokój może nas uratować Wiem, że to łatwo powiedzieć bo sam zaczynam, ale cierpliwość to podstawa w tej zabawie.
Przede wszystkim 24 stopnie to dużo, ale bez stresu, jak udało ci schłodzić brzeczkę do 22 to spokojnie możesz dodać drożdży i odstawić fermentator w ciemne spokojne miejsce. Pilnuj tylko, żeby temperatura w pomieszczeniu nie przekroczyła 22-23 stopni (19-20 to idealnie dla górnej fermentacji). Pamiętaj również, że sama fermentacja wypracowuje energię w postaci ciepła, tak że fermentująca brzeczka będzie ok 1 - 1.5* cieplejsza niż otoczenie.
No i w wyższej temperaturze fermentacja będzie gwałtowniejsza i powinna skończyć się szybciej.I have taken more out of alcohol than alcohol has taken out of me.
--Winston Churchill
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marcinmat Wyświetlenie odpowiedzitak.
na powierzchni nieśmiało zaczęły się pojawiać małe kremowe krążki...czyżby dobry znak? uspokoiliście mnie
powodzeniaI have taken more out of alcohol than alcohol has taken out of me.
--Winston Churchill
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marcinmat Wyświetlenie odpowiedziJest! piękna, gęsta kremowa czapa
jestem spokojny
co do brewkita: jest to old english bitter muntonsa w wersji de luxe. czy wiec mam dodawac do butelek glukozy czy wystarczy ta pucha?pisalo" nie potrzebujesz wiecej surowcow
"......I have taken more out of alcohol than alcohol has taken out of me.
--Winston Churchill
Comment
-
-
Witam!
8 dzien fermentacji mija....blg spadlo do 2,5 ( z poczatkowych 12,5) zagladam do fermentatora i....piana opadla jednak sa jej widoczne pozostalosci...nie wiem jak to opisac.....cos jakby piana zaschla na powierzchni warki(wiem ze to brzmi idiotycznie ) w zwiazku z tym pytanie: rozlewac czy czekac az osad plywajacy po powierzni zniknie calkowiecie a blg spadnie jeszcze nizej?
Comment
-
-
Jak nie chcesz robić cichej to poczekaj jeszcze ze 2 dni z rozlewem. Zapewne już po wszystkim, ale chodzi o to żeby do spodu przefermentowało, bo może Ci wyjść przegazowane.Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcinmatpiana opadla jednak sa jej widoczne pozostalosci...nie wiem jak to opisac.....cos jakby piana zaschla na powierzchni warki(wiem ze to brzmi idiotycznie
Comment
-
Comment