Czy drożdże g. f. mogą całkowicie opaść na dno po 48h fermentacji?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • diebels
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.11
    • 170

    Czy drożdże g. f. mogą całkowicie opaść na dno po 48h fermentacji?

    wITAM serdecznie!
    mam takie ( chyba głupie) pytanie do doswiadczonych piwowarów:
    Czy jest możliwe aby drożdże g.f. całkowicie opadły na dno po 48 godzinach i tam fermentowały
    Burzliwa trwała jakies 24h. drożdze -S33 i piwo alt. temp 19-20 st.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10788

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika diebels Wyświetlenie odpowiedzi
    wITAM serdecznie!
    mam takie ( chyba głupie) pytanie do doswiadczonych piwowarów:
    Czy jest możliwe aby drożdże g.f. całkowicie opadły na dno po 48 godzinach i tam fermentowały
    Burzliwa trwała jakies 24h. drożdze -S33 i piwo alt. temp 19-20 st.
    dlaczego tak sądzisz , może już przefermentowały ?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • diebels
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.11
      • 170

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
      dlaczego tak sądzisz , może już przefermentowały ?
      postawiłem w poniedziałek gestosc 1,050 ,we wtorek do dzisiaj 1,40. i żadnych oznak pęcherzyków, kolor i zapach ładny
      nie wiem czy zadać jeszcze raz czy dać do cichej

      Comment

      • diebels
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.11
        • 170

        #4
        sorki 1,040

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #5
          1,040 czy 1,004? Jak to pierwsze to masz 10blg - absolutnie nie do rozlewu!
          Wg mnie poczekaj jeszcze ze 2 dni i zobacz ile wyjdzie. Ile masz stopni tam gdzie stoi fermentator? Masz zapasowe drożdże?

          Butelkujesz dopiero jak Ci zejdzie do ok 3blg czyli ~1,012
          Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2009-10-15, 21:45.

          Comment

          • diebels
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.11
            • 170

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
            1,040 czy 1,004? Jak to pierwsze to masz 10blg - absolutnie nie do rozlewu!
            Wg mnie poczekaj jeszcze ze 2 dni i zobacz ile wyjdzie. Ile masz stopni tam gdzie stoi fermentator? Masz zapasowe drożdże?

            Butelkujesz dopiero jak Ci zejdzie do ok 3blg czyli ~1,012
            w tej chwili mierzyłem. jest 1,020 i 20 stC.

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #7
              Jeśli nie robisz cichej to (moim zdaniem) potrszymaj całe 10 dni na burzliwej. Zaszkodzić nie zaszkodzi, a pomóc może...

              Comment

              • diebels
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2005.11
                • 170

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                Jeśli nie robisz cichej to (moim zdaniem) potrszymaj całe 10 dni na burzliwej. Zaszkodzić nie zaszkodzi, a pomóc może...
                czyli nie zadawac jeszcze raz dro. tylko jak zejdzie do 3B , to juz butelkowac ?
                w instrukcji pisali 3 tygdnie cichej i dopiero rozlew.

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #9
                  Jest OK. Poczytaj sobie na forum o zaletach i wadach cichej (masz parę dni ). Ja robię zazwyczajtydzień burzliwej + 2 tygodnie cichej.

                  Comment

                  • diebels
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2005.11
                    • 170

                    #10
                    wielkie dzieki ,jestem spokojniejszy teraz. Widze teraz d.b. to nie apteka, ale najwazniejszy jest pomiar gęstosci i temp.
                    a tak humorystycznie , to skosztowałem to moje 1 piwko i juz gdzies daleko czuje smak alta ( a duzo ich w zyciu kosztowałem)

                    Comment

                    • cambridgei
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2009.05
                      • 124

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika diebels Wyświetlenie odpowiedzi
                      wITAM serdecznie!
                      mam takie ( chyba głupie) pytanie do doswiadczonych piwowarów:
                      Czy jest możliwe aby drożdże g.f. całkowicie opadły na dno po 48 godzinach i tam fermentowały
                      Burzliwa trwała jakies 24h. drożdze -S33 i piwo alt. temp 19-20 st.
                      Witaj, widzę że podobnie jak u mnie sytuacja...postawiłem Alt'a również w poniedziałek Blg brzeczki = 13, drożdże takie same jak u Ciebie. W moim przypadku drożdże w drugim dniu znacznie zwolniły (mając tu na rozumieniu wydzielanie dwutlenku przez rurkę), ale przecież to nie bulganie przez rurkę jak wiemy jest istotne - jeśli masz obawy czy nastaw fermentuje sprawdz na powierzchni piankę, jeśli jest to już wszystko ok!
                      Odnośnie placka drożdzowego na dnie ferm - u mnie w 2. dniu też sporo drożdzy opadło ale specjalnie się tym nie przejmuję bo wiem, że fermentacja przebiega poprawnie.

                      Zrób tak jak mówi Seta - drożdzy nowych nie dawaj, burzliwą pozostaw przez 8-9 dni + 2-2,5 tygodnia cichej i butelki.

                      Powodzenia!

                      PS Twój alt też tak genialnie pachnie orzechowo-kawowo-porterowo..???

                      Edit: Aha, u mnie temperatura burzliwej to 17-18 stopni.
                      Ostatnia zmiana dokonana przez cambridgei; 2009-10-16, 10:57.
                      W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem

                      Pozdrawiam
                      Piotr

                      Comment

                      • diebels
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2005.11
                        • 170

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cambridgei Wyświetlenie odpowiedzi
                        Witaj, widzę że podobnie jak u mnie sytuacja...postawiłem Alt'a również w poniedziałek Blg brzeczki = 13, drożdże takie same jak u Ciebie. W moim przypadku drożdże w drugim dniu znacznie zwolniły (mając tu na rozumieniu wydzielanie dwutlenku przez rurkę), ale przecież to nie bulganie przez rurkę jak wiemy jest istotne - jeśli masz obawy czy nastaw fermentuje sprawdz na powierzchni piankę, jeśli jest to już wszystko ok!
                        Odnośnie placka drożdzowego na dnie ferm - u mnie w 2. dniu też sporo drożdzy opadło ale specjalnie się tym nie przejmuję bo wiem, że fermentacja przebiega poprawnie.

                        Zrób tak jak mówi Seta - drożdzy nowych nie dawaj, burzliwą pozostaw przez 8-9 dni + 2-2,5 tygodnia cichej i butelki.

                        Powodzenia!

                        PS Twój alt też tak genialnie pachnie orzechowo-kawowo-porterowo..???

                        Edit: Aha, u mnie temperatura burzliwej to 17-18 stopni.
                        WITAJ
                        zapach rzeczywiscie jest taki sam .bardziej przyjemny od fabrycznego.
                        U mnie na powierzchni praktycznie nie ma żadnej piany ,widac tylko czasami ze na dnie pracuja drożdze (takie drobiny podchodzą do góry i opadają teraz mam 1,020 .mysle ze z tydzien jescze zostawie na burzliwej a potem do cichej 2 tygodnie. Powinno byc przed rozlewem jakies 1,005.
                        Aha ! dawac do butelek glukozy albo ekstrakt ????????????????????????.
                        kurcze w przepisie niema o tym mowy.

                        Comment

                        • diebels
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2005.11
                          • 170

                          #13
                          aha !!!!!!!! burzliwą robie odkrytą ,bez rurki

                          Comment

                          • Maggyk
                            Szara Adminiscjencja
                            🍼
                            • 2004.05
                            • 5618

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika diebels Wyświetlenie odpowiedzi
                            WITAJ
                            zapach rzeczywiscie jest taki sam .bardziej przyjemny od fabrycznego.
                            U mnie na powierzchni praktycznie nie ma żadnej piany ,widac tylko czasami ze na dnie pracuja drożdze (takie drobiny podchodzą do góry i opadają teraz mam 1,020 .mysle ze z tydzien jescze zostawie na burzliwej a potem do cichej 2 tygodnie. Powinno byc przed rozlewem jakies 1,005.
                            Aha ! dawac do butelek glukozy albo ekstrakt ????????????????????????.
                            kurcze w przepisie niema o tym mowy.
                            Do butelek musisz dać glukozę, ekstrakt lub cukier, bo w przeciwnym wypadku będziesz miał nienagazowane piwo. Do każdego piwa to dodajesz niezależnie od stylu.
                            Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2009-10-16, 11:37.
                            Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                            Piwo domowe -
                            Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                            Reklama w BROWARZE
                            PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                            Comment

                            • cambridgei
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2009.05
                              • 124

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika diebels Wyświetlenie odpowiedzi
                              .....jakies 1,005.
                              Aha ! dawac do butelek glukozy albo ekstrakt ????????????????????????.
                              kurcze w przepisie niema o tym mowy.
                              Alt powinien byc mocno odfermentowany, ale nie wiem czy osiągniesz aż 1,005, nawet jeśli bęzdie to 1,010 - 2,5 Blg to ja bym nie czekał i butelkował.
                              Tym że robisz bez rurki nie przejmuj się przecież, to żadem błąd, dbaj jedynie o sterylnośc tego co do niego "wkładasz" .

                              Do refermentacji w butelkach użyj ekstaktu, glukozy albo cukru, ja przynajmniej nie widzę różnicy i pakuje to co mam pod ręką.
                              W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem

                              Pozdrawiam
                              Piotr

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X