Czy drożdże g. f. mogą całkowicie opaść na dno po 48h fermentacji?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • diebels
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.11
    • 170

Czy drożdże g. f. mogą całkowicie opaść na dno po 48h fermentacji?

wITAM serdecznie!
    mam takie ( chyba głupie) pytanie do doswiadczonych piwowarów:
    Czy jest możliwe aby drożdże g.f. całkowicie opadły na dno po 48 godzinach i tam fermentowały
    Burzliwa trwała jakies 24h. drożdze -S33 i piwo alt. temp 19-20 st.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10788

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika diebels Wyświetlenie odpowiedzi
    wITAM serdecznie!
    Czy jest możliwe aby drożdże g.f. całkowicie opadły na dno po 48 godzinach i tam fermentowały
    dlaczego tak sądzisz , może już przefermentowały ?
    Mniej książków więcej piwa

Comment

• diebels
      • 2005.11
      • 170

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
      dlaczego tak sądzisz , może już przefermentowały ?
      postawiłem w poniedziałek gestosc 1,050 ,we wtorek do dzisiaj 1,40. i żadnych oznak pęcherzyków, kolor i zapach ładny
      nie wiem czy zadać jeszcze raz czy dać do cichej

Comment

• diebels
        • 2005.11
        • 170

sorki 1,040

Comment

• Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

1,040 czy 1,004? Jak to pierwsze to masz 10blg - absolutnie nie do rozlewu!
          Wg mnie poczekaj jeszcze ze 2 dni i zobacz ile wyjdzie. Ile masz stopni tam gdzie stoi fermentator? Masz zapasowe drożdże?

Butelkujesz dopiero jak Ci zejdzie do ok 3blg czyli ~1,012
          Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2009-10-15, 21:45.

Comment

• diebels
            • 2005.11
            • 170

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
            1,040 czy 1,004? Jak to pierwsze to masz 10blg - absolutnie nie do rozlewu!
            Wg mnie poczekaj jeszcze ze 2 dni i zobacz ile wyjdzie. Ile masz stopni tam gdzie stoi fermentator? Masz zapasowe drożdże?

Butelkujesz dopiero jak Ci zejdzie do ok 3blg czyli ~1,012
            w tej chwili mierzyłem. jest 1,020 i 20 stC.

Comment

• Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

Jeśli nie robisz cichej to (moim zdaniem) potrszymaj całe 10 dni na burzliwej. Zaszkodzić nie zaszkodzi, a pomóc może...

Comment

• diebels
                • 2005.11
                • 170

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                Jeśli nie robisz cichej to (moim zdaniem) potrszymaj całe 10 dni na burzliwej. Zaszkodzić nie zaszkodzi, a pomóc może...
                czyli nie zadawac jeszcze raz dro. tylko jak zejdzie do 3B , to juz butelkowac ?
                w instrukcji pisali 3 tygdnie cichej i dopiero rozlew.

Comment

• Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

Jest OK. Poczytaj sobie na forum o zaletach i wadach cichej (masz parę dni ). Ja robię zazwyczajtydzień burzliwej + 2 tygodnie cichej.

Comment

• diebels
                    • 2005.11
                    • 170

wielkie dzieki ,jestem spokojniejszy teraz. Widze teraz d.b. to nie apteka, ale najwazniejszy jest pomiar gęstosci i temp.
                    a tak humorystycznie , to skosztowałem to moje 1 piwko i juz gdzies daleko czuje smak alta ( a duzo ich w zyciu kosztowałem)

Comment

• cambridgei
                      • 2009.05
                      • 124

wITAM serdecznie!
                      Witaj, widzę że podobnie jak u mnie sytuacja...postawiłem Alt'a również w poniedziałek Blg brzeczki = 13, drożdże takie same jak u Ciebie. W moim przypadku drożdże w drugim dniu znacznie zwolniły (mając tu na rozumieniu wydzielanie dwutlenku przez rurkę), ale przecież to nie bulganie przez rurkę jak wiemy jest istotne - jeśli masz obawy czy nastaw fermentuje sprawdz na powierzchni piankę, jeśli jest to już wszystko ok!
                      Odnośnie placka drożdzowego na dnie ferm - u mnie w 2. dniu też sporo drożdzy opadło ale specjalnie się tym nie przejmuję bo wiem, że fermentacja przebiega poprawnie.

Zrób tak jak mówi Seta - drożdzy nowych nie dawaj, burzliwą pozostaw przez 8-9 dni + 2-2,5 tygodnia cichej i butelki.

Powodzenia!

PS Twój alt też tak genialnie pachnie orzechowo-kawowo-porterowo..???

Edit: Aha, u mnie temperatura burzliwej to 17-18 stopni.
                      Ostatnia zmiana dokonana przez cambridgei; 2009-10-16, 10:57.
                      W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem

Pozdrawiam
                      Piotr

Comment

• diebels
                        • 2005.11
                        • 170

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cambridgei Wyświetlenie odpowiedzi
                        Witaj, widzę że podobnie jak u mnie sytuacja...postawiłem Alt'a również w poniedziałek Blg brzeczki = 13, drożdże takie same jak u Ciebie. W moim przypadku drożdże w drugim dniu znacznie zwolniły (mając tu na rozumieniu wydzielanie dwutlenku przez rurkę), ale przecież to nie bulganie przez rurkę jak wiemy jest istotne - jeśli masz obawy czy nastaw fermentuje sprawdz na powierzchni piankę, jeśli jest to już wszystko ok!
                        Odnośnie placka drożdzowego na dnie ferm - u mnie w 2. dniu też sporo drożdzy opadło ale specjalnie się tym nie przejmuję bo wiem, że fermentacja przebiega poprawnie.

Zrób tak jak mówi Seta - drożdzy nowych nie dawaj, burzliwą pozostaw przez 8-9 dni + 2-2,5 tygodnia cichej i butelki.

Powodzenia!

PS Twój alt też tak genialnie pachnie orzechowo-kawowo-porterowo..???

Edit: Aha, u mnie temperatura burzliwej to 17-18 stopni.
                        WITAJ
                        zapach rzeczywiscie jest taki sam .bardziej przyjemny od fabrycznego.
                        U mnie na powierzchni praktycznie nie ma żadnej piany ,widac tylko czasami ze na dnie pracuja drożdze (takie drobiny podchodzą do góry i opadają teraz mam 1,020 .mysle ze z tydzien jescze zostawie na burzliwej a potem do cichej 2 tygodnie. Powinno byc przed rozlewem jakies 1,005.
                        Aha ! dawac do butelek glukozy albo ekstrakt ????????????????????????.
                        kurcze w przepisie niema o tym mowy.

Comment

• diebels
                          • 2005.11
                          • 170

aha !!!!!!!! burzliwą robie odkrytą ,bez rurki

Comment

• Maggyk
                            Szara Adminiscjencja
                            🍼
                            • 2004.05
                            • 5618

WITAJ
                            zapach rzeczywiscie jest taki sam .bardziej przyjemny od fabrycznego.
                            U mnie na powierzchni praktycznie nie ma żadnej piany ,widac tylko czasami ze na dnie pracuja drożdze (takie drobiny podchodzą do góry i opadają teraz mam 1,020 .mysle ze z tydzien jescze zostawie na burzliwej a potem do cichej 2 tygodnie. Powinno byc przed rozlewem jakies 1,005.
                            Do butelek musisz dać glukozę, ekstrakt lub cukier, bo w przeciwnym wypadku będziesz miał nienagazowane piwo. Do każdego piwa to dodajesz niezależnie od stylu.
                            Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2009-10-16, 11:37.
                            Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                            Piwo domowe -
                            Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
                            PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Comment

• cambridgei
                              • 2009.05
                              • 124

.....jakies 1,005.
                              Alt powinien byc mocno odfermentowany, ale nie wiem czy osiągniesz aż 1,005, nawet jeśli bęzdie to 1,010 - 2,5 Blg to ja bym nie czekał i butelkował.
                              Tym że robisz bez rurki nie przejmuj się przecież, to żadem błąd, dbaj jedynie o sterylnośc tego co do niego "wkładasz" .

Do refermentacji w butelkach użyj ekstaktu, glukozy albo cukru, ja przynajmniej nie widzę różnicy i pakuje to co mam pod ręką.
                              W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem

Pozdrawiam
                              Piotr

Comment

Przetwarzanie...
                              X