Czy drożdże g. f. mogą całkowicie opaść na dno po 48h fermentacji?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • nuggin
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.10
    • 34

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika diebels Wyświetlenie odpowiedzi
    w tej chwili mierzyłem. jest 1,020 i 20 stC.
    Temperatura pomieszczenia to jedno, ale wazna jest tez temperatura brzeczki przy zadawaniu drozdzy. Jezeli byla troche wyzsza to mogly odfermentowac po dwoch dniach. Nie przejmuj sie, mnie tez fermantacja burzliwa 'zgasla' po 2-3' dniach, a piwko wyszlo dobre. Nie odfermentuje ci juz napewno do 1.005, bo wiekszosc drozdzy sie 'najadla' i juz nie pracuje (ja butelkowalem przy 1.015). Tak jak radzi Seta potrzymaj z troche dluzej na burzliwej, albo przelej na cicha na ok. tydzien i do butelek.
    powodzenia
    I have taken more out of alcohol than alcohol has taken out of me.
    --Winston Churchill

Comment

• nuggin
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.10
      • 34

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika diebels Wyświetlenie odpowiedzi
      aha !!!!!!!! burzliwą robie odkrytą ,bez rurki
      Ryzykownie...
      I have taken more out of alcohol than alcohol has taken out of me.
      --Winston Churchill

Comment

• muavmf
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2007.08
        • 119

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nuggin Wyświetlenie odpowiedzi
        Ryzykownie...
        Żadne ryzyko, podczas burzliwej wytwarza się bardzo dużo CO2, który osłania piwo. Czytałem, niektórzy osłaniają tylko fermentor gazą przed kurzem, nie używają nawet dekla.
        Rurka jest wskazana przy burzliwej latem, jeżeli obawiasz się muszek octówek-owocówek. U siebie nie zauważyłem, żeby muszki dostały się pod luźno założony dekiel, ale często je widziałem w rurce fermntacyjnej. Rurkę zalewam teraz alkoholem - opije się taka w rurce to nie będzie jej ciągnęło dalej do baniaka .

Comment

Przetwarzanie...
        X