Czy drożdże g. f. mogą całkowicie opaść na dno po 48h fermentacji?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • nuggin
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.10
    • 34

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika diebels
    w tej chwili mierzyłem. jest 1,020 i 20 stC.
    Temperatura pomieszczenia to jedno, ale wazna jest tez temperatura brzeczki przy zadawaniu drozdzy. Jezeli byla troche wyzsza to mogly odfermentowac po dwoch dniach. Nie przejmuj sie, mnie tez fermantacja burzliwa 'zgasla' po 2-3' dniach, a piwko wyszlo dobre. Nie odfermentuje ci juz napewno do 1.005, bo wiekszosc drozdzy sie 'najadla' i juz nie pracuje (ja butelkowalem przy 1.015). Tak jak radzi Seta potrzymaj z troche dluzej na burzliwej, albo przelej na cicha na ok. tydzien i do butelek.
    powodzenia
    I have taken more out of alcohol than alcohol has taken out of me.
    --Winston Churchill

    Comment

    • nuggin
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.10
      • 34

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika diebels
      aha !!!!!!!! burzliwą robie odkrytą ,bez rurki
      Ryzykownie...
      I have taken more out of alcohol than alcohol has taken out of me.
      --Winston Churchill

      Comment

      • muavmf
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2007.08
        • 119

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nuggin
        Ryzykownie...
        Żadne ryzyko, podczas burzliwej wytwarza się bardzo dużo CO2, który osłania piwo. Czytałem, niektórzy osłaniają tylko fermentor gazą przed kurzem, nie używają nawet dekla.
        Rurka jest wskazana przy burzliwej latem, jeżeli obawiasz się muszek octówek-owocówek. U siebie nie zauważyłem, żeby muszki dostały się pod luźno założony dekiel, ale często je widziałem w rurce fermntacyjnej. Rurkę zalewam teraz alkoholem - opije się taka w rurce to nie będzie jej ciągnęło dalej do baniaka .

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Piotr7
          drożdże dla początkującego
          Piotr7
          Witam!
          Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
          Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
          2024-12-09, 13:24
        • etman
          Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
          etman
          Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
          White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

          Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
          2024-11-23, 18:56
        • etman
          Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
          etman
          Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
          Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

          Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
          2024-10-29, 21:38
        • dadek
          Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
          dadek
          Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
          2023-06-30, 00:55
        • darekd
          Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
          darekd
          Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

          Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
          ...
          2023-02-07, 23:16
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...