Szukałem,czytałem i nie bardzo wiem-gdzie pytać o oznaczenia drożdży:100,500 itd.Co to u licha jest-z czym to się "je"?
O co chodzi?
Collapse
X
-
Jeszcze raz spróbuj wyjaśnić o ci Ci chodzi bo to co napisałeś jest zupełnie niezrozumiałe."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
-
-
500 to może być WLP500 - oznaczenie szczepu drożdży. Z czym je się "je" - pytać u producenta, o ile nie jest napisane na opakowaniu.
Ale na 100 nie mam pomysłu...Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziJeszcze raz spróbuj wyjaśnić o ci Ci chodzi bo to co napisałeś jest zupełnie niezrozumiałe.Ostatnia zmiana dokonana przez miras2; 2009-10-30, 02:25.
Comment
-
-
Mylisz dwie rzeczy: EBC (European Brewery Convention) określenie barwy brzeczki jaką standardowo otrzymujesz z danego słodu - z drożdżami nie ma nic wspólnego. 2 oznacza kolor moczu, słody palone mogą mieć EBC powyżej 1000 (intensywna czerń).
Numery w drożdżach (o ile wiem) nie znaczą nic konkretnego. To identyfikator producenta.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziMylisz dwie rzeczy: EBC (European Brewery Convention) określenie barwy brzeczki jaką standardowo otrzymujesz z danego słodu - z drożdżami nie ma nic wspólnego. 2 oznacza kolor moczu, słody palone mogą mieć EBC powyżej 1000 (intensywna czerń).
Numery w drożdżach (o ile wiem) nie znaczą nic konkretnego. To identyfikator producenta.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika miras2 Wyświetlenie odpowiedziCzyli im wyższa liczba-tym ciemniejszy browar?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedziCiemniejszy browar powstaje w wyniku zastosowania ciemniejszej farby na elewacji. Ewentualnie żarówek o mniejszej mocy.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedziCiemniejszy browar powstaje w wyniku zastosowania ciemniejszej farby na elewacji. Ewentualnie żarówek o mniejszej mocy.Ostatnia zmiana dokonana przez miras2; 2009-11-10, 00:30.
Comment
-
Comment