Zmiana temperatury fermentacji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • iggy_j
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.06
    • 25

    Zmiana temperatury fermentacji

    Zmiana miejsca warzenia sprawia problemy. Nastawilem w piatek wieczorem kolejna warke. Drożdze Safbrew S-33 zadałem po rehydratacji kiedy brzeczka miała ~25st C i odstawiłem do piwniczki - bez zmierzenia temperatury jaka tam panuje. Następnego dnia (t.j. po 24h) stwierdzilem, że temperatura w pomieszczeniu to ok. 15st C natomiast temperatura cieczy w fermentatorze to zaledwie 14 st (przynajmniej tyle mowi termometr cieklokrystaliczny naklejony na fermentator). Przestawilem fermentator do pomieszczenia o temperaturze ok. 18 st C. Po kolejnych 24 H temperatura "wewnątrz" wzrosła do 16-17 st C. Całość sprawia wrażenie, że fermentuje, aczkolwiek raczej dość niemrawo. Pytania:
    - czy schlodzenie brzeczki w tak dosc gwaltowny sposob moglo miec wplyw na zatrzmanie fermentacji / stan techniczny drożdży?
    - czy przy fermentacji w niższej temperaturze konieczne jest stosowanie większej ilosci drozdzy (wpadlem na pomysl, zeby zadac kolejna porcje drozdzy)?
    - czy jest sens przestawić fermentator do pomieszczenia o jeszcze wyższej temperaturze dla przyspieszenia fermentacji?

    Z gory dziekuje za pomoc.
  • cambridgei
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2009.05
    • 124

    #2
    Drożdze które zadałeś wyrabiają się w temperaturze 15-24 stopnie.
    - W tym przypadku raczej nie można mówi o gwałtownej zmianie temperatury.
    - Nie dodawaj kolejnych drożdzy jeśli fermentacja trwa.
    - Zwiększenie temp. w granicach przeprowadzania fermentacji przez określone drożdże przyspiesza ich metabolizm i fermentacja zachodzi szybciej i analogicznie w drugą stronę.

    Napisz jeszcze jakie piwo robisz.
    W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem

    Pozdrawiam
    Piotr

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #3
      Ja bym zostawił w tych 18*. Po tygodniu sprawdź blg (możesz wrzucić do wiadra zdezynfekowany spirytusem balingomierz).

      Comment

      • admiro
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.05
        • 248

        #4
        Jeżeli fermentuje, zostaw na luzie na tydzień i dopiero sprawdź Blg.
        Oznaką fermentacji jest też specyficzny (ładny dla mnie) zapach.

        Dwie warki niedawno fermentowały u mnie w 15oC (w pomieszczeniu) na górniakach.
        Drożdże w niskiej temperaturze potrzebowały więcej czasu: Wb-06- 10 dni, żarłoki US-05 oczywiście przefermentowały piwo w standardowe u mnie na górniakach 7 dni.

        Przy okazji wyjdzie eksperyment zastosowania drożdży górnej fermentacji w temperaturze przy dole widełek.
        Moje piwo jest bezcenne.

        Schizma miodowa.

        Comment

        • macas
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2008.02
          • 681

          #5
          byle bombelki leciały, przy takich eksperymentach możesz mieć mało piany, ale piwko będzie dobre, choć dłużej będzie fermentował.
          Ja w okresie zimowym górniaczki trzymam w około 18 st. i wychodzi o wiele lepsza pszeniczka niż w lecie przy ponad 22.
          Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
          Beniamin Franklin

          Comment

          • iggy_j
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2009.06
            • 25

            #6
            Dzieki za pomoc.

            Zastanawialem sie glownie czy taki zjazd z 25* na 13-14* w ciagu 24 h a potem powrot do 17* nie wywola szkoku u kolegów drożdży.

            Jakis gaz sie wydobywa - pachnie "jak zwykle" (czyli z mojego punktu widzenia ani brzydko, ani ladnie). Piany faktycznie prawie nie ma (stan na dzis rano, czyli ~60 godzin od nastawienia). Świeższych informacji nie mam, bo mnie zmogło jakieś paskudztwo i "leże" - czyli z przyczyn obiektywnych pojde za radami kolegów z zmierze blg pod koniec tygodnia

            A co do piwa, to wyglada na to, ze bedzie to jeden wielki eksperyment - nastawilem WESowego gotowca w wersji jasnej z litrem miodu gryczanego.

            Comment

            • przemo70
              † 1970-2019 Piwosz w Raju
              • 2007.05
              • 1501

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iggy_j Wyświetlenie odpowiedzi
              Dzieki za pomoc.

              Zastanawialem sie glownie czy taki zjazd z 25* na 13-14* w ciagu 24 h a potem powrot do 17* nie wywola szkoku u kolegów drożdży.

              Jakis gaz sie wydobywa - pachnie "jak zwykle" (czyli z mojego punktu widzenia ani brzydko, ani ladnie). Piany faktycznie prawie nie ma (stan na dzis rano, czyli ~60 godzin od nastawienia). Świeższych informacji nie mam, bo mnie zmogło jakieś paskudztwo i "leże" - czyli z przyczyn obiektywnych pojde za radami kolegów z zmierze blg pod koniec tygodnia

              A co do piwa, to wyglada na to, ze bedzie to jeden wielki eksperyment - nastawilem WESowego gotowca w wersji jasnej z litrem miodu gryczanego.
              Będziesz miał WESowego miodowego
              Save water, drink beer ...

              http://www.parowozy.com.pl/
              http://www.kamery.wolsztyn.pl/
              https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                #8
                Będzie dobrze - nie pękaj. Tylko lecz się i nie kichaj do fermentatora.
                Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2009-11-02, 20:48. Powód: zapomniałem "nie" :D

                Comment

                • cambridgei
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2009.05
                  • 124

                  #9
                  Ja mam z kolei lipe ze swoim Altem. Przelałem na cichą prawie 2 tygodnie temu przy 5 Blg, wszystko wyglądało OK, dziś sprawdzam, a tu w fermentorze na powierzchni nie wiem skąd biała regularna piana ( na około połowie powierzchni płynu ).
                  Nie wiem czemu nagle fermentacja ruszyła na cichej, o ile to fermentacja (temperatury nie zmieniałem i nic nie dolewałem).
                  Czy infekcja może powodować powstawanie piany?

                  Ktoś może pomóc?
                  W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem

                  Pozdrawiam
                  Piotr

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #10
                    Sprawdź blg - najlepiej w jakiejś menzurce, potem wypij zawartość. Jeśli nie smakuje jak ocet to OK.

                    Comment

                    • cambridgei
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2009.05
                      • 124

                      #11
                      Jak ocet to nie smakuje, ale nie mam doświadczenia jak powinno smakować piwo g.f. w trakcie cichej f. w każdym razie ma lekko kwaskowaty posmak przykryty goryczka z chmielu - wg mnie powiedzmy jest ok.
                      Dziwna sprawa z tą pianką.

                      PS: Przy jakim Blg najczęście butelkujecie piwko? Jestem ciekaw czy ktoś miał akcję "granat" i przy jakim Blg podczas butelkowania. U mnie obecnie jest 4,5 Blg i jutro mija 2. tydzień fernemtacji cichej i w związku z tym nie wiem czy czekać aż gęstość zejdzie powiedzmy do 1,2 Blg czy butelkować jutro przy 4,5 stopniach?
                      W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem

                      Pozdrawiam
                      Piotr

                      Comment

                      • Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #12
                        Daj fotkę tej piany. Ja bym raczej poczekał aż opadnie - bałbym się granatów. Butelkowanie i tak niczego nie zmieni.

                        Comment

                        • cambridgei
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2009.05
                          • 124

                          #13
                          Dziś już mi się nie chce robić fotki .
                          To Blg to strasznie wolno schodzi na cichej.

                          Dobra ide zrobić zdjęcie
                          Ostatnia zmiana dokonana przez cambridgei; 2009-11-02, 21:47.
                          W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem

                          Pozdrawiam
                          Piotr

                          Comment

                          • cambridgei
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2009.05
                            • 124

                            #14
                            Mi to wygląda na pianę w konsekwencji fermentacji ale czemu nagle ruszyła w 2. tygodniu cichej.
                            Oto fotka Alta:

                            W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem

                            Pozdrawiam
                            Piotr

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #15
                              eee tam... taka piana...
                              Poczekałbym jeszcze 2-3 dni i butelkował. Z max 60-70g cukru na 10l.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X