Jak Ci musuje, to powinieneś pobrać próbkę do menzurki i ją odgazować przed pomiarem. Bąbelki oszukują balingomierz - możesz mieć np 3blg.
Zmiana temperatury fermentacji
Collapse
X
-
Wiem, odgazowuję zawsze, jest to 4,5* .W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem
Pozdrawiam
PiotrComment
-
Opinie są różne i zrobisz jak zechcesz. Proszę tylko abyś opisał co zrobiłeś i co z tego wyszło.
Ps. Nadal podtrzymuję to co napisałem wcześniej."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Ale co właściwie będzie lepsze w tym dzialaniu że zabutelkuję teraz czy za tydzień ? Jeśli biofilm jest to nawet jeśli go zbiorę przed butelkowaniem to rozwinie się ponownie w butelkach...
Poczekam jeszcze parę dni może cukier spadnie i zabutelkuję.
PS Czytałem wątki związane z biofilmem i ktoś zasugerował zę te białe naleciałości określane biofilmem mogą być związane z powstawaniem jakichś związków chemicznych, fenoli cztp. lub czymś podobnym co obserwujemy w herbacie...kamień..możliwe.W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem
Pozdrawiam
PiotrComment
-
Przesadzacie z tym filmem - ja teraz butelkowałam Alta i miał takie samo coś, a nic mu nie dolega. Mój też odfermentował tylko do 4, ale to Alt Szkółkowy, a tam zacieranie przebiega niestandardowoTen był zacierany jednotemperaturowo akurat. Wiem, że to absolutnie niezgodne ze sztuką, ale Szkółka ma też pokazać, że czasem nawet jak coś się zrobi inaczej, to nie znaczy, że piwo idzie do kibla przez to. No, ale Alt to z tego nie będzie.
Czy zacierałeś na wytrawnie, tak jak radziłam? Tzn. pierwsza przerwa długa, a druga krótka?Comment
-
Nie jesteś sam, to Wrocław, zawsze Ci ktoś może pomóc.Comment
-
A żeby piwo głębiej odfermentowało trzeba zrobi tą pierwszą przerwę dłuższą tak?W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem
Pozdrawiam
PiotrComment
-
Jeszcze wrócę do pierwotnego zagadnienia. Idąc za radami odczekałem tydzień i zmierzyłem blg. Zeszło do 1,5 (z wyjściowych 11) - to nawet bardziej niż do tej pory miewałem przy gotowcach. Chyba sobie daruję przelewanie na cichą - odczekam jeszcze dzień lub dwa i zabutelkuję.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc.Ostatnia zmiana dokonana przez iggy_j; 2009-11-07, 18:05.Comment
-
Alta zabutelkowałem równo 2 tygodnie temu z 4g gluko/l , dziś otworzyłem próbę żeby sprawdzić jak się piwo nagazowuje. Wszystko OK a piwo już przepyszne.W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem
Pozdrawiam
PiotrComment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam serdecznie.
Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Dzień dobry,
W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06
Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Nowe suszone szczepy kveikowe dotarły do nas z norweskiej drożdżowni
Kveik Yeastery. Mamy cztery - stalljen, eitrheim, voss i ebbegarden
- Nuty przewodnie: owoce tropikalne, mango, ananas
- Nuty poboczne: pomarańcza, cytryna
-
Channel: Surowce
2025-02-11, 20:56 -
Dzień dobry,
zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment