Jak Ci musuje, to powinieneś pobrać próbkę do menzurki i ją odgazować przed pomiarem. Bąbelki oszukują balingomierz - możesz mieć np 3blg.
Zmiana temperatury fermentacji
Collapse
X
-
Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cambridgei Wyświetlenie odpowiedziNo to w moim przypadku zejdzie z 5 do 4 i strach lać w butelki.
Comment
-
-
Opinie są różne i zrobisz jak zechcesz. Proszę tylko abyś opisał co zrobiłeś i co z tego wyszło.
Ps. Nadal podtrzymuję to co napisałem wcześniej."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
jeśli to film, to chyba rzeczywiście nie ma na co czekać...Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
Ale co właściwie będzie lepsze w tym dzialaniu że zabutelkuję teraz czy za tydzień ? Jeśli biofilm jest to nawet jeśli go zbiorę przed butelkowaniem to rozwinie się ponownie w butelkach...
Poczekam jeszcze parę dni może cukier spadnie i zabutelkuję.
PS Czytałem wątki związane z biofilmem i ktoś zasugerował zę te białe naleciałości określane biofilmem mogą być związane z powstawaniem jakichś związków chemicznych, fenoli cztp. lub czymś podobnym co obserwujemy w herbacie...kamień..możliwe.W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem
Pozdrawiam
Piotr
Comment
-
-
Przesadzacie z tym filmem - ja teraz butelkowałam Alta i miał takie samo coś, a nic mu nie dolega. Mój też odfermentował tylko do 4, ale to Alt Szkółkowy, a tam zacieranie przebiega niestandardowo Ten był zacierany jednotemperaturowo akurat. Wiem, że to absolutnie niezgodne ze sztuką, ale Szkółka ma też pokazać, że czasem nawet jak coś się zrobi inaczej, to nie znaczy, że piwo idzie do kibla przez to. No, ale Alt to z tego nie będzie.
Czy zacierałeś na wytrawnie, tak jak radziłam? Tzn. pierwsza przerwa długa, a druga krótka?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cambridgei Wyświetlenie odpowiedziKurde walę chemię do garów, wyparzam je, czyszcze, pucuje a tu g**** , jeśli mi kolejne piwo nie wyjdze to chyba dom sobie z tym na jakiś czas spokój :/ .
Nie jesteś sam, to Wrocław, zawsze Ci ktoś może pomóc.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
Czy zacierałeś na wytrawnie, tak jak radziłam? Tzn. pierwsza przerwa długa, a druga krótka?
A żeby piwo głębiej odfermentowało trzeba zrobi tą pierwszą przerwę dłuższą tak?W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem
Pozdrawiam
Piotr
Comment
-
-
Jeszcze wrócę do pierwotnego zagadnienia. Idąc za radami odczekałem tydzień i zmierzyłem blg. Zeszło do 1,5 (z wyjściowych 11) - to nawet bardziej niż do tej pory miewałem przy gotowcach. Chyba sobie daruję przelewanie na cichą - odczekam jeszcze dzień lub dwa i zabutelkuję.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc.Last edited by iggy_j; 2009-11-07, 18:05.
Comment
-
Comment