Zmiana temperatury fermentacji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #31
    Jak Ci musuje, to powinieneś pobrać próbkę do menzurki i ją odgazować przed pomiarem. Bąbelki oszukują balingomierz - możesz mieć np 3blg.

    Comment

    • mareks
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.05
      • 1939

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cambridgei Wyświetlenie odpowiedzi
      No to w moim przypadku zejdzie z 5 do 4 i strach lać w butelki.
      Nie przesadzaj. Mniej surowca do refermentacji i będzie ok.

      Comment

      • cambridgei
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2009.05
        • 124

        #33
        Wiem, odgazowuję zawsze, jest to 4,5* .
        W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem

        Pozdrawiam
        Piotr

        Comment

        • mareks
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1939

          #34
          Potrzymaj jeszcze tydzień i butelkuj ale daj 2,5 g glukozy na butelkę.

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3489

            #35
            Opinie są różne i zrobisz jak zechcesz. Proszę tylko abyś opisał co zrobiłeś i co z tego wyszło.

            Ps. Nadal podtrzymuję to co napisałem wcześniej.
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #36
              jeśli to film, to chyba rzeczywiście nie ma na co czekać...

              Comment

              • cambridgei
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2009.05
                • 124

                #37
                Ale co właściwie będzie lepsze w tym dzialaniu że zabutelkuję teraz czy za tydzień ? Jeśli biofilm jest to nawet jeśli go zbiorę przed butelkowaniem to rozwinie się ponownie w butelkach...
                Poczekam jeszcze parę dni może cukier spadnie i zabutelkuję.

                PS Czytałem wątki związane z biofilmem i ktoś zasugerował zę te białe naleciałości określane biofilmem mogą być związane z powstawaniem jakichś związków chemicznych, fenoli cztp. lub czymś podobnym co obserwujemy w herbacie...kamień..możliwe.
                W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem

                Pozdrawiam
                Piotr

                Comment

                • mareks
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.05
                  • 1939

                  #38
                  Zrobisz jak zechcesz. Wszystko zależy od smaku piwa i czy warto będzie wówczas butelkować.

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #39
                    Przesadzacie z tym filmem - ja teraz butelkowałam Alta i miał takie samo coś, a nic mu nie dolega. Mój też odfermentował tylko do 4, ale to Alt Szkółkowy, a tam zacieranie przebiega niestandardowo Ten był zacierany jednotemperaturowo akurat. Wiem, że to absolutnie niezgodne ze sztuką, ale Szkółka ma też pokazać, że czasem nawet jak coś się zrobi inaczej, to nie znaczy, że piwo idzie do kibla przez to. No, ale Alt to z tego nie będzie.

                    Czy zacierałeś na wytrawnie, tak jak radziłam? Tzn. pierwsza przerwa długa, a druga krótka?
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • muavmf
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2007.08
                      • 119

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cambridgei Wyświetlenie odpowiedzi
                      Kurde walę chemię do garów, wyparzam je, czyszcze, pucuje a tu g**** , jeśli mi kolejne piwo nie wyjdze to chyba dom sobie z tym na jakiś czas spokój :/ .
                      Nie poddawaj się. Jak napisał Mareks, czasami popełniamy błąd który samemu ciężko zauważyć. U mnie termometr zawyżał temp. o 7C.
                      Nie jesteś sam, to Wrocław, zawsze Ci ktoś może pomóc.

                      Comment

                      • cambridgei
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2009.05
                        • 124

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi

                        Czy zacierałeś na wytrawnie, tak jak radziłam? Tzn. pierwsza przerwa długa, a druga krótka?
                        Wg instrukcji zacierałem, druga przerwa do negatywnej próby jodowej. Wg mnie wszytko przebiegło bardzo dobrze.

                        A żeby piwo głębiej odfermentowało trzeba zrobi tą pierwszą przerwę dłuższą tak?
                        W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem

                        Pozdrawiam
                        Piotr

                        Comment

                        • iggy_j
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2009.06
                          • 25

                          #42
                          Jeszcze wrócę do pierwotnego zagadnienia. Idąc za radami odczekałem tydzień i zmierzyłem blg. Zeszło do 1,5 (z wyjściowych 11) - to nawet bardziej niż do tej pory miewałem przy gotowcach. Chyba sobie daruję przelewanie na cichą - odczekam jeszcze dzień lub dwa i zabutelkuję.

                          Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
                          Last edited by iggy_j; 2009-11-07, 18:05.

                          Comment

                          • cambridgei
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2009.05
                            • 124

                            #43
                            Alta zabutelkowałem równo 2 tygodnie temu z 4g gluko/l , dziś otworzyłem próbę żeby sprawdzić jak się piwo nagazowuje. Wszystko OK a piwo już przepyszne.
                            W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem

                            Pozdrawiam
                            Piotr

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X