Elektryczny gar zacierny? / zamknięcie patentowe

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Roscoe
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.11
    • 8

Elektryczny gar zacierny? / zamknięcie patentowe

Po pierwsze chciałem powitać wszystkich na forum, to mój pierwszy post tutaj

Jako amator piwa zainteresowałem się już kilka miesięcy temu browarnictwem amatorskim, przestudiowałem cały internet i trochę literatury. Sądzę, że jestem gotowy do warzenia pierwszej warki (metodą zacierania, piwa w proszku mnie nie interesują).
    Mam jedynie 2 wątpliwości:

-Po pierwsze, zmierzyłęm mój największy gar w domu i okazało się że ma 9l, nie jest to sporo i chyba nie starczy na ten cel. Przekopując allegro natknełem się na coś takiego:
    Gar "zacierny"
    Szczerze mówiąc jest to tańsze niż zwykły gar tej pojemności (co mnie zdziwiło), ale nie wjestem jednak pewien czy wydoi ta regulacja temperatur. Z tego co widzę to skok jest co 10 stopni, a może to jest płynna regulacja? Co o tym sądzicie? Warto?

-po drugie, obawiam się trochę kapslowania, więc doszedłem do wniosku że zamknięcie patentowe będzie o wiele lepsze. Jednak nie mam pojęcia czy takie cacko wejdzie na zwykłą butelkę po piwie (0,5l). Jeśli nie to skąd wziąć odpowiednie butelki?

Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

Gar dobry.

Dlaczego obawiasz się czegoś co robią wszyscy piwowarzy? Nie popadaj w paranoje
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

Comment

• kopyr
      • 2004.06
      • 9475

Co do gara, poczytaj tu. Używałem tego kociołka i byłem zadowolony.

Co do kapslowania, to po pierwsze żaden problem (kapslownica kilkadziesiąt zł, kapsle kilka zł za 100szt., butelki z krachlą wyjdą ci o wiele drożej), po drugie zobaczyć zaskoczone spojrzenia znajomych - bezcenne.
      blog.kopyra.com

Comment

• Roscoe
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2009.11
        • 8

W końcu szykuję się do pierwszej warki, muszę rozwiać kilka wątpliwości :P A z tego co wyczytałem do tej pory to wszędzie było napisane żeby temperatur zacierania trzymać się co do stopnia.

A co do kapslowania to nie chcę chwilowo, gdyż spanie ze skrzynką granatów koło głowy jakoś mi się nie uśmiecha Przy zamknięciu patentowym mogę łatwo i szybko spuścić trochę ciśnienia z butelki
        Last edited by Roscoe; 2009-11-11, 12:12.

Comment

• jacer
          • 2006.03
          • 9875

Ten garnek ma regulację płynna.

Kto ci każe robić granaty????
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson

Comment

• slavoy
            🥛🥛🥛
            • 2001.10
            • 5055

Kapslowanie to żaden problem - szybko, łatwo i naprawdę bezpiecznie.
            Jeśli jednak uparłbyś się na butelki z krachlą, to chyba jedynym dobrym sposobem na ich zdobycie jest spijanie piw sklepowych w takim opakowaniu. Puste butelki tego typu można było kiedyś kupić (teraz nie wiem) w necie i sklepach typu Obi czy Kwiaton, ale ich cena była taka, że taniej wychodził pierwszy sposób.
            Jest też możliwość przerobienia zwykłych butelek na patentowe - zacisk + patent.

Napisz gdzie mieszkasz - może masz piwowara za ścianą.
            Dick Laurent is dead.

Comment

• kopyr
              • 2004.06
              • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Roscoe Wyświetlenie odpowiedzi
              W końcu szykuję się do pierwszej warki, muszę rozwiać kilka wątpliwości :P A z tego co wyczytałem do tej pory to wszędzie było napisane żeby temperatur zacierania trzymać się co do stopnia.

A co do kapslowania to nie chcę chwilowo, gdyż spanie ze skrzynką granatów koło głowy jakoś mi się nie uśmiecha Przy zamknięciu patentowym mogę łatwo i szybko spuścić trochę ciśnienia z butelki
              Kolego, czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj. Przeczytałeś wątek, który Ci podrzuciłem? Nie sądzę.
              Jak wszystko zrobisz z regułami sztuki, to nie ma prawa być żadnych granatów. Jak jednak wiesz lepiej, twoja sprawa. Każdy warzy, jak mu się marzy.
              blog.kopyra.com

Comment

• Roscoe
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2009.11
                • 8

Po co ta spinka? przecież nie jest możliwe żebym przeczytał w 10 minut kilkanaście stron postów. Jestem w trakcie czytania tego tematu.
                Ponadto z literatury (Wolfgang Vogel) wynikało że należy odkapslować piwo kilkukrotnie po zabutelkowaniu w celu zmniejszenia ciśnienia, gdzyż butelki mogą eksplodować.
                Prosta logika mówi mi stąd, że szybciej i (co się okazało już nieprawdą) taniej byłoby zastosować w tym celu zamknięcia patentowane niż kapslować co drugi dzień. Stąd się wzieło pytanie.

Comment

• kopyr
                  • 2004.06
                  • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Roscoe Wyświetlenie odpowiedzi
                  Ponadto z literatury (Wolfgang Vogel) wynikało że należy odkapslować piwo kilkukrotnie po zabutelkowaniu w celu zmniejszenia ciśnienia, gdzyż butelki mogą eksplodować.
                  Na której stronie Vogel takie bzdury pisze? Całej nie przeczytałem, więc pytam bez złośliwości.
                  blog.kopyra.com

Comment

• jacer
                    • 2006.03
                    • 9875

Vogel się myli, już lepiej czytaj to forum lub piwo.org.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2

Comment

• Roscoe
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2009.11
                      • 8

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                      Na której stronie Vogel takie bzdury pisze? Całej nie przeczytałem, więc pytam bez złośliwości.
                      Strona 75 (wydanie z 2008 roku), rozdział "warzenie piwa - fermentacja"
                      Dzięki za uspokojenie :P Czytam, czytam, czytam

Comment

• keto
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2009.07
                        • 388

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                        Vogel się myli, już lepiej czytaj to forum lub piwo.org.
                        jacer czyli uważasz że księga Vogla jest zła?
                        Pozdrawiam
                        Artur

Comment

• jacer
                          • 2006.03
                          • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika keto Wyświetlenie odpowiedzi
                          jacer czyli uważasz że księga Vogla jest zła?
                          W tym wypadku, tak.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2

Comment

• sebanek
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2009.02
                            • 178

Używam podobnego gara i jestem bardzo zadowolony. Jednak na precyzyjną regulację temeratury wbudowanym termostatem NIE LICZ. Temperatury trzeba pilnować zwykłym termometrem. Powodzenia!

Comment

• keto
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2009.07
                              • 388

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                              W tym wypadku, tak.
                              a pozostałe informacje tam zapisane?
                              Pozdrawiam
                              Artur

Comment

Przetwarzanie...
                              X